Πρόληψη ραγάδων: Τα 8 αιθέρια έλαια που αξίζει να δοκιμάσετε

Πρόληψη ραγάδων: Τα 8 αιθέρια έλαια που αξίζει να δοκιμάσετε

Οι ραγάδες είναι ένα συχνό αισθητικό πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των γυναικών που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, κατά την εφηβεία ή λόγω των μεγάλων αυξομειώσεων του βάρους.

Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν η μεσαία στιβάδα του δέρματος (χόριο) τεντώνει υπερβολικά, με αποτέλεσμα να «σπάει». Αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός ουλών που γίνονται αισθητές στην επιφάνεια του δέρματος (επιδερμίδα) ως ραγάδες.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Όταν πρωτοεμφανίζονται, οι ραγάδες έχουν κοκκινωπό ή μωβ χρώμα και είναι ανάγλυφες. Με τον καιρό, γίνονται λευκές και επίπεδες. Τα συχνότερα σημεία εμφάνισης των ραγάδων είναι το στήθος, οι γλουτοί, οι μηροί, οι γοφοί, το στομάχι και τα μπράτσα.

Πρόληψη ραγάδων

Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την πρόληψη των ραγάδων, καθώς ενυδατώνουν και τρέφουν το δέρμα σε βάθος ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή του χορίου.

Να σημειωθεί ότι τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα, αλλά να αναμειγνύονται με κάποιο έλαιο βάσης. Δημοφιλή έλαια βάσης είναι το καρυδέλαιο, το σταφυλέλαιο, το jojoba, το ελαιόλαδο. Μια καλή αναλογία είναι 15-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 30 ml ελαίου βάσης. Κάντε αρχικά μια δοκιμή εφαρμόζοντας το διάλυμα σε μια μικρή περιοχή της επιδερμίδας και αν δεν εκδηλωθεί καμία δυσάρεστη αντίδραση εντός 24 ωρών, χρησιμοποιήστε ελεύθερα το διάλυμα στο υπόλοιπο σώμα.

1. Έλαιο αργκάν: Παράγεται από τους καρπούς του δέντρου Argania spinoza και αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα για τα μαλλιά και το δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο αργκάν βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, προλαμβάνοντας ή μειώνοντας την εμφάνιση των ραγάδων.

2. Έλαιο πικραμύγδαλου: Σύμφωνα με μελέτη του 2012 στην επιθεώρηση Journal of Clinical Nursing, το έλαιο του πικραμύγδαλου μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των ραγάδων στην εγκυμοσύνη, ιδίως όταν δεν χρησιμοποιείται με απλή επάλειψη αλλά με μασάζ στο δέρμα. Το έλαιο πικραμύγδαλου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις, καθώς μπορεί να αποδειχτεί τοξικό.

3. Έλαιο νεραντζιού: Το έλαιο προέρχεται από τη φλούδα του «πικρού πορτοκαλιού», όπως συχνά αποκαλείται. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση African Journal of Plant Science, το έλαιο νεραντζιού τονώνει και περιποιείται το δέρμα, ενώ παράλληλα το κάνει πιο ανθεκτικό ώστε να μη «σπάει». Προσοχή στη χρήση του χρειάζεται από όσους έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

4. Έλαιο λεβάντας: Είναι γνωστό κυρίως για τη χαλαρωτική του επίδραση, όμως παράλληλα έχει ισχυρή επουλωτική δράση. Το έλαιο της λεβάντας αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προωθεί την ανάπτυξη νέων συνδετικών ιστών ώστε να βάλει «φρένο» στις ραγάδες πριν γίνουν αισθητές στην επιδερμίδα.

5. Έλαιο νέρολι: Παράγεται επίσης από το δέντρο της νεραντζιάς, αλλά από το άνθος του και όχι από τον καρπό του. Το έλαιο νέρολι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να δώσει λάμψη στο δέρμα και να διορθώσει ατέλειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έτσι μπορεί να προωθήσει την ανάπλαση των δερματικών κυττάρων ώστε να βελτιώσει την όψη του δέρματος.

6. Έλαιο πατσουλί: Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την τόνωση της ψυχικής διάθεσης, ωστόσο είναι αποτελεσματικό και για την αντιμετώπιση των ουλών και την ταχύτερη επούλωση του δέρματος. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι η αντιοξειδωτική του δράση προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση των ραγάδων.

7. Έλαιο ροδιού: Το έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του ροδιού έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Drug Design, Development and Therapy έδειξε ότι σε συνδυασμό με το «αίμα του δράκου» (Croton lechleri – μια κόκκινη ρητίνη που προέρχεται από το δέντρο δράκαινα), το έλαιο του ροδιού αυξάνει την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος.

8. Έλαιο λιβανιού: Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις επουλωτικές του ιδιότητες και ως φυσική θεραπεία για ποικίλες δερματοπάθειες. Το έλαιο του λιβανιού εισχωρεί εύκολα στο δέρμα ώστε τα ωφέλιμα φερουλικά οξέα του και οι βιταμίνες του να δράσουν ως αντιοξειδωτικά στο δέρμα και να το διατηρήσουν απαλό και υγιές.

Πηγή: Medical News Today

Το διαβάσαμε στο:onmed.gr