Πρόωρος τοκετός: Μπορώ να τον… αποκαλύψω;

Πρόωρος τοκετός: Μπορώ να τον… αποκαλύψω;

Μπορεί το ραντεβού με το μωρό μας να ορίζεται στις 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, ωστόσο, κάποια μωράκια «βιάζονται» να τρυπώσουν στην αγκαλιά της μαμάς τους με αποτέλεσμα να γεννιούνται πολύ νωρίτερα – ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της 32ης εβδομάδας της κύησης. Οι λόγοι; Πολλοί… Από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη της κύησης και άλλων παθολογικών καταστάσεων, μέχρι τυχόν ανωμαλίες της διάπλασης της μήτρας, ένα βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό, ακόμα και την αρνητική συναισθηματική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας η οποία μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή έκβαση και ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

[babyPostAd]Επιπλέον, μια πολύδυμη κύηση, ένας «προβληματικός» πλακούντας (π.χ. προδρομικός), ή η πρόωρη αποκόλληση αυτού, αποτελούν κάποιες από τις βασικές αιτίες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ένα μωράκι πολύ πιο γρήγορα στην αγκαλιά της μαμάς του. Η κλινική εικόνα της υγείας της μητέρας μπορεί να αποτελέσει αναμφίβολα καθρέφτη και προάγγελο ενός πρόωρου τοκετού. Ο γιατρός, όμως, με τη συμβολή της τεχνολογίας μπορεί να ρίξει μια… ματιά στο ενδομήτριο μέλλον και να προλάβει το… βιαστικό μωράκι. Πως; Μέσα από δύο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ύποπτα σημάδια…

Κάθε εγκυμοσύνη συνοδεύεται από πονάκια στην κοιλιά και μικρές συσπάσεις. Ωστόσο, κάποια επιπλέον σημάδια μπορεί να μας χτυπήσουν το καμπανάκι και να μας οδηγήσουν στο γραφείο του γιατρού μας για έναν ακόμα έλεγχο. Ποια είναι αυτά;

  1. Έντονοι και συστηματικοί πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της μέσης (σαν εκείνους της περιόδου), οι οποίοι δεν υποχωρούν ακόμα κι όταν είμαστε ξαπλωμένες.
  2. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση που μπορεί να συνοδεύεται από επίμονη κεφαλαλγία (πονοκέφαλοι). Πρόκειται για δύο σημάδια τα οποία μπορεί να συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση προεκλαμψίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.
  3. Τυχόν αιμορραγία ή εμφάνιση κηλίδων αίματος στο εσώρουχο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθούμε, ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουμε τον γιατρό μας, μιας και η εμφάνιση αίματος μπορεί να είναι εντελώς αθώα, μπορεί όμως και να συνδέεται με την αποκόλληση του πλακούντα.

Της Μάρθας Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής (www.reamaternity.grhttps://www.facebook.com/reamaternity). 

Πηγή:   happymom.gr