Προσοχή. Το 30% των παιδιών έχει λανθασμένη αντίληψη για το σωματικό του βάρος. Το ίδιο και οι γονείς

Προσοχή. Το 30% των παιδιών έχει λανθασμένη αντίληψη για το σωματικό του βάρος. Το ίδιο και οι γονείς

σωματικό του βάρος

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Ερευνητές ρώτησαν παιδιά, αν θεωρούν τον εαυτό τους αδύνατο, υπέρβαρο ή φυσιολογικού βάρους. Η πλειοψηφία παιδιών ηλικίας 8-15 ετών, που είναι παχύσαρκα, θεωρεί ότι έχει σωστό σωματικό βάρος.

[babyPostAd]Αυτό αποδεικνύει η έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές εξέτασαν παιδιά ηλικίας 8-15 ετών. Τους ζήτησαν να απαντήσουν στην ερώτηση, για το πώς θεωρούν τον εαυτό τους, ως προς το βάρος τους.
Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στον κυβερνητικό οργανισμό των ΗΠΑ, National Center for Health Statistics.

Το 30% των παιδιών είχε λανθασμένη αντίληψη για τον εαυτό του.
Τα παιδιά που είχαν φυσιολογικό βάρος, πίστευαν ότι είναι υπέρβαρα ή αρκετά αδύνατα. Αντίστοιχα, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά, θεωρούσαν ότι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, δεν είναι μόνο τα παιδιά που αντιλαμβάνονται λάθος το σωματικό τους βάρος, αλλά και οι γονείς τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο πιθανότατα οφείλεται στην ανεπαρκή γνώση των γονέων, για το ποιο είναι το σωστό σωματικό βάρος των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους.
«Καθώς η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, η αντίληψή μας για το φυσιολογικό έχει αλλάξει. Αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας έχουν πολλά κιλά, σταδιακά αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση ως φυσιολογική», συμπληρώνουν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες τονίζουν στους γονείς, αλλά και στα παιδιά, πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος. Οποιαδήποτε ανωμαλία στη διατροφή, επηρεάζει την υγεία. Οι γονείς πρέπει να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους, αλλά και στα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα, από τα υπέρβαρα παιδιά που εξετάστηκαν, το 81% των αγοριών και το 71% των κοριτσιών, πίστευαν ότι το βάρος τους ήταν ιδανικό.
Το ίδιο ισχύει και για τα μισά παχύσαρκα αγόρια και το ένα τρίτο των παχύσαρκων κοριτσιών, όπου θεωρούσαν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος.

Το 87% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, είχαν σωστή αντίληψη, ενώ τα μισά από τα λιποβαρή παιδιά, θεωρούσαν κι αυτά ότι έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές
Από τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πλειοψηφία των παιδιών με λάθος αντίληψη για το βάρος τους, προέρχονταν από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

«Η σωστή αντίληψη του σωματικού βάρους έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται και με τις σωστές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους στα παιδιά», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ένας απλός τρόπος για να έχει κάποιος σωστή άποψη για το βάρος του είναι ότι αν είναι δέκα κιλά πάνω από το ύψος του ή δέκα κιλά κάτω, κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Π.χ αν είναι 1.70 το φυσιολογικό βάρος κινείται από τα 60 ως τα 80 κιλά.
Μετά πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι.

Πηγή:valueforlife.gr