Προσοχή! Όταν το παιδί μένει με τον παππού και τη γιαγιά…

Προσοχή! Όταν το παιδί μένει με τον παππού και τη γιαγιά…

Όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα παιδιά μας.

Πόσες φορές το έχετε ακούσει; Οι γιαγιάδες και οι παππούδες χαλάνε τα παιδιά.Και δεν είναι ψέμα. Αναμφισβήτητα, οι γονείς σας αγαπούν τα παιδιά σας. Ο μπελάς είναι όταν ξεπερνούν τα όρια της υπερβολικής αγάπης. Καμιά φορά, φτάνουν στο σημείο να σας επικρίνουν για το πώς τα ανατρέφετε.

[babyPostAd]Γράφει ο ψυχοθεραπευτής, Στάνλει Σαπίρο.

«Δεν μεγαλώσαμε έτσι τα παιδιά στην εποχή μας κι εσύ βγήκες μια χαρά». Ή πως τα ντύνετε- συνήθως δεν τα ντύνετε αρκετά. Εσείς δαγκώνετε τη γλώσσα σας ώσπου να ματώσει, ενώ εκείνοι προωθούν στερεότυπα διάκρισης των δύο φύλων με αποφθέγματα του τύπου:  «Ο Γιώργος θα γίνει γιατρός και η Μαρίκα νοσοκόμα». Μπουκώνουν τα παιδιά σας με γλυκά και τα αγοράζουν ό,τι ζητήσουν.  Εσείς περνάτε χρόνια διδάσκοντας στα καμάρια σας τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, σκαρφίζεστε κάθε λογής φυσικές και λογικές συνέπειες, πασχίζετε να εφαρμόσετε κανόνες, μόνο για να δείτε τους γονείς σας να τα τινάζουν όλα στον αέρα μ’ ένα και μόνο Σαββατοκύριακο, όπου τα παιδιά σας ξενύχτισαν καταβροχθίζοντας ολάκερη τούρτα. Όχι ότι αυτό είναι κάτι καινούργιο- ανατρέξτε στο παρελθόν και θα βρείτε για τους ψυχαναλυτές δουλειές με φούντες.

Η Chrissy Teigen μιλά ανοιχτά για την μάχη της με την επιλόχειο κατάθλιψη

Η αιτία της:

Οι γονείς σας, απλώς, διασκεδάζουν. Κακομαθαίνουν τα εγγονάκια τους, χωρίς να έχουν να σκεφτούν συνέπειες. Κι αφού ανέχτηκαν κάμποσες δεκαετίες της δικές σας σάχλες, νιώθουν ειδήμονες επί του θέματος και θεωρούν χρέος τους να σας πουν πώς μεγαλώνουν τα παιδιά.

Η δική σας αντίδραση:

Εσείς, ειλικρινά, θέλετε να έχουν τα παιδιά σας καλές σχέσεις με τους γονείς σας, αλλά η ένταση γίνεται αφόρητη.Τελικά, αδυνατείτε να ελέγξετε τη σχέση των γονιών σας με τα παιδιά σας.

Τι πρέπει να κάνετε: Πρώτη σας κίνηση.

Κάνετε λιγάκι πίσω. Τα παιδιά σας θέλουν, και δικαιούνται, μια σχέση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Πρέπει να καταλάβετε περί τίνος ακριβώς πρόκειται- για μια σχέση δική τους. Έχετε πίστη, και τα παιδιά θα τα βγάλουν πέρα με όλα ( εκτός από τις πραγματικές υπερβολές) χωρίς τη δική σας μόνιμη προστασία. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά ίσως αντέχουν περισσότερα, παραβλέπουν περισσότερα και συγχωρούν περισσότερα από εσάς.

Αν η ένταση είναι μεγάλη, περιορίστε τις επισκέψεις. Συναναστραφείτε άλλους ανθρώπους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση πάνω στα παιδιά σας.

Πρακτικές συμβουλές:

Ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα κίνητρά σας. Ίσως είστε υπερβολικά επικριτικοί με τους γονείς σας. Ίσως παίζετε ακόμα το παλιό παιχνίδι των δυνάμεων και παρασύρετε σ’ αυτό και τα παιδιά. Καμιά φορά μπορεί να μάθετε κι εσείς κάτι από μία διαφορετική προσέγγιση. Άλλωστε, οι αφοσιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες εμπλουτίζουν σχεδόν πάντα τη ζωή του παιδιού.

Πάρτε το απόφαση ότι δεν είναι ανάγκη ν’ αλλάξετε τη νοοτροπία των γονιών σας για την ανατροφή των παιδιών, όπως δεν θ’ αλλάξουν κι εκείνοι τη δική σας. Αφού πείτε ότι πείτε, κι αν είναι ανοιχτοί σε συζήτηση, προσπαθήστε να τους μιλήσετε για τα προβλήματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ- ΣΥΜΒΟΥΛΗ:  Όταν  αναπτύσσετε τις θεωρίες σας για την ανατροφή των παιδιών, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε υπαινιγμούς ότι θέλετε να μεγαλώσετε αλλιώς τα δικά σας παιδιά, επειδή οι γονείς σας τα θαλάσσωσαν μαζί σας. Αν είναι άτομα συζητήσιμα, δώστε τους να διαβάσουν βιβλία ή πηγαίνετε τους σε σχετικά σεμινάρια.

Πηγή:  boro.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ο εγκέφαλος των μωρών που έχουν θηλάσει αναπτύσσεται γρηγορότερα και καλύτερα

H selfie μέσα από το χειρουργείο που έγινε viral!