Προσοχή στο γκρέιπ φρουτ αν παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη

Πολλοί άνθρωποι με χοληστερίνη έχουν ακούσει ότι δεν πρέπει να τρώνε γκρέιπ φρουτ, εάν παίρνουν στατίνες – τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα – και αρκετοί αναρωτιούνται γιατί.

Όπως γράφει η διατροφολόγος Αμάντα Ούρσελ στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, η εξήγηση έγκειται στο ότι το γκρέιπ φρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις στατίνες ή να επηρεάσει τη δράση τους στον οργανισμό.

Κατ΄ αρχάς, ο χυμός του γκρέιπ φρουτ μειώνει την ταχύτητα με την οποία διασπάται στο ήπαρ μία από τις στατίνες, η σιμβαστατίνη, γεγονός που μπορεί να έχει ως επακόλουθο να παραμείνει το φάρμακο στο αίμα περισσότερη ώρα απ΄ όση πρέπει, καθώς και σε υψηλότερες από τις επιθυμητές δόσεις.

Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο να εκδηλώσει προβλήματα, όπως οι μυϊκοί πόνοι. Αυτό, ως φαίνεται, οφείλεται στο ότι ένα από τα πιο ωφέλιμα για την υγεία συστατικά του γκρέιπ φρουτ, η ναρινγενίνη, αποτοξινώνεται από το ήπαρ με τον ίδιο μηχανισμό που διασπά το φάρμακο.

Μία άλλη στατίνη, η ατορβαστατίνη, αλληλεπιδρά με το γκρέιπ φρουτ όταν αυτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, οπότε επηρεάζονται τα επίπεδά της στο αίμα.

Εξαιτίας αυτού του είδους των προβλημάτων, οι καρδιολόγοι συνήθως συνιστούν στους ασθενείς να αποφεύγουν το γκρέιπ φρουτ, εφ’ όσον παίρνουν στατίνες.

Η ειρωνεία είναι ότι το γκρέιπ φρουτ αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές D-γλουκαρικού οξέος – ενός συστατικού το οποίο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης! Τα καλά νέα είναι ότι την ίδια ουσία περιέχουν και άλλα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, τα οποία δεν επηρεάζουν τις στατίνες (όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι ντομάτες και τα κεράσια), συνεπώς οι ασθενείς δεν έχουν λόγο να τη στερηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παίρνετε στατίνες, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας πριν πιείτε ή φάτε γκρέιπ φρουτ.

Πηγή: tanea.gr