Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνετε αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνετε αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)

746b12744f136a36a0235b2bd630b801_L

Πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη κατέδειξε ότι οι γονείς καταφεύγουν σε ένα σωρό επικίνδυνους χειρισμούς όταν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους έχει λιποθυμήσει.

[babyPostAd] Για το λόγο αυτό, οι γιατροί υπενθυμίζουν σε γονείς και φροντιστές ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουν ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί γονείς και φροντιστές καταφεύγουν στα ελαφρά χτυπήματα, το ταρακούνημα ή και τη ρίψη νερού στο πρόσωπο προκειμένου να συνεφέρουν το παιδί. Σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές σε περίπτωση που το βρέφος ή το μικρό παιδί χάσει τις αισθήσεις του.

Αντίθετα, η πλάγια κατάκλιση (recovery position), ο χειρισμός που συνιστούν οι ειδικοί ώστε να παραμένει ανοιχτή η αναπνευστική οδός, φάνηκε να εφαρμόζεται μόλις στο 25% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood, η πλάγια κατάκλιση συνδέεται με μειωμένο κατά 28% κίνδυνο να χρειαστεί νοσηλεία μετά το επείγον περιστατικό.

Από την άλλη, η εφαρμογή άλλων χειρισμών φάνηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για το βρέφος/παιδί, πιθανώς επειδή η ανάκτηση των αισθήσεων δεν είναι εξίσου άμεση.

Πώς εφαρμόζεται η πλάγια κατάκλιση

– Γονατίστε στο πάτωμα πλάι στο βρέφος/παιδί, ενώ αυτό βρίσκεται ξαπλωμένο ανάσκελα

– Τοποθετήστε το χέρι που βρίσκεται πιο κοντά σε εσάς σε γωνία 90 μοιρών, με το χέρι να κοιτά προς τα επάνω

– Τοποθετήστε το άλλο χέρι κάτω από το μάγουλο, με την παλάμη να ακουμπά στο πάτωμα

– Λυγίστε το γόνατο που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από τη δική σας, με το πέλμα να ακουμπά στο πάτωμα, και στη συνέχεια τραβήξτε το γόνατο προς το μέρος σας

– Με αργές κινήσεις, γυρίστε το σώμα στο πλάι προς το μέρος σας

– Το επάνω χέρι στηρίζει το κεφάλι, ενώ το κάτω χέρι σταματά το σώμα στην κατάλληλη θέση, ώστε το βρέφος/παιδί να μη γυρίσει μπρούμυτα

– Σπρώξτε ελαφρώς το κεφάλι προς τα πίσω ώστε να ανοίξει η αναπνευστική οδός

– Ελέγξτε ότι δεν μπλοκάρει την αναπνευστική οδό κάποιο ξένο σώμα (π.χ. φαγητό)

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Luigi Titomanlio, αναφέρει πως, ιδανικά, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν την πλάγια κατάκλιση σε βρέφη, παιδιά ή ενήλικες. «Είναι κάτι πολύ απλό. Πρόκειται για έναν απλό χειρισμό που μπορεί να εφαρμόσει ακόμη και ένα εξάχρονο παιδί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Titomanlio.

Ο ειδικός αναγνωρίζει ότι είναι φυσικό οι γονείς να πανικοβάλλονται εάν το παιδί πάθει επιληπτική κρίση ή λιποθυμήσει, όμως οι λάθος τεχνικές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Οι απότομες κινήσεις, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εγκεφαλικές βλάβες, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των δύο ετών, υπογραμμίζει ο Titomanlio.

Να σημειωθεί ότι η πλάγια κατάκλιση είναι κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας, από βρέφη έως ηλικιωμένους.

Πηγή: BBC – onmed.gr