Πρώτη φορά μαμά; Οδηγός με τα SOS!

Πρώτη φορά μαμά; Οδηγός με τα SOS!

Εάν πρόκειται να γίνετε μαμά σε λίγες ημέρες σίγουρα έχετε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσετε τις καινούργιες καταστάσεις που είναι «… καθ’ οδόν».

[babyPostAd] Οι απορίες σας μπορεί να είναι πολλές, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές που αφορούν την υγεία του νεογέννητου μωρούς σας κατά τις πρώτες ώρες γέννησή του και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Τι είναι το APGAR, και ποια η προγνωστική του αξία;
Πρόκειται για ένα τρόπο που μετρά τη δυσκολία ή ευκολία γέννησης ενός μωρού. Ο γιατρός αξιολογεί και τελικά δίνει ένα τελικό νούμερο με μερικές απαραίτητες παραμέτρους. Χωρίς να κρατά μολύβι και χαρτί, αθροίζει κάποια στοιχεία από την συχνότητα καρδιακών σφίξεων στο νεογέννητο, από το αν η αναπνοή του νεογέννητου είναι αργή ή γρήγορη, ρυθμική ή όχι, από το αν το μωρό είναι χαλαρό ή με το σωστό τόνο (σφίξιμο) των άνω και κάτω άκρων του και από το χρώμα του, αν είναι κυανό (μπλε) ή ροδαλό (απαλό ροζ). Το σωστό σκορ στο πρώτο και στο πέμπτο λεπτό είναι από 8 εώς 10. Χαμηλό σκορ ειδικά στο πέμπτο λεπτό είναι μια προειδοποίηση για πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

Τι είναι η προσωρινή ταχύπνοια του νεογέννητου;

Αν και η λέξη προσωρινή υποδηλώνει γρήγορη εξαφάνιση αυτού του συμπτώματος, δυστυχώς αρκετές φορές, η κατάσταση διαρκεί έως και μέρες και το νεογέννητο χρειάζεται εντατική φροντίδα. Οφείλετε στη δυσκολία να απομακρυνθούν τα υγρά που υπάρχουν στους πνεύμονες. Συνήθως παρουσιάζεται σε νεογνά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Και τούτο, γιατί στον φυσιολογικό τοκετό καθώς το μωρό περνά μέσα από τον στενό σφιχτό κόλπο της μητέρας του, το στήθος του ( άρα και οι πνεύμονες) συμπιέζονται αποβάλλοντας τα υγρά, και ελευθερώνουν καταυτό τον τρόπο την αναπνοή.

Μερικές φορές χρειάζεται νοσήλια στην εντατική μονάδα με μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή διαρκεί συνολικά 3-4 μέρες και η πρόγνωση της, εφόσον στο νεογέννητο προσφερθούν τα κατάλληλα μέσα, είναι άριστη (επιβίωση 100%).

Τι είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση;

Ένα συχνό αλλά και βασανιστικό πρόβλημα για το μωρό που σχετίζεται με τη σίτισή του.Όλα τα μωρά, έχουν ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι μια βαλβίδα που συνήθως κλείνει καλά, εμποδίζοντας την επιστροφή του γάλακτος από το στομάχι στον οισοφάγο. Σε μερικές περιπτώσεις η βαλβίδα δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα μεγάλη επιστροφή γάλακτος και δυσπεπτικά συμπτώματα στο μωρό. Συνήθως τα μωρά βγάζουν γάλα και τίποτα περισσότερο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η επιστροφή (παλινδρόμηση) του γάλακτος είναι τόσο έντονη που ερεθίζεται η εσωτερική «ταπετσαρία» του οισοφάγου (βλεννογόνος) και το μωρό κλαίει και είναι ιδιαίτερα δύστροπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο γιατρός πιθανολογεί κάτι τέτοιο και χρησιμοποιώντας ειδικά αντι-αναγωγικά γάλατα προσδοκά, σταματώντας την παλινδρόμηση του γάλακτος να ανακουφίσει από τον πόνο το μωρό.

Ο ίκτερος του νεογέννητου

Ο ίκτερος αποτελεί το πιο συχνό πρόβλημα καθώς το 40% των νεογέννητων μωρών θα τον εμφανίσουν στις πρώτες μέρες της ζωής τους. Οι αιτίες εμφάνισής του είναι πολλές αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια ερμηνείας τους. Οι γιατροί παρακολουθούν τις τιμές από τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό και σας ενημερώνουν. Εάν ο ίκτερος επιμένει το μωρό σας θα δεχτεί μία φωτοθεραπεία στην αίθουσα των νεογνών που θα το βοηθήσει να το ξεπεράσει.

Πηγή:  all4mama.gr

Το διαβάσαμε στο hellomama.com.cy

Διαβάστε ακόμη:

Έξι σημάδια ότι είστε στις γόνιμες μέρες σας (κάποια θα σας ξαφνιάσουν)

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να τα «βρείτε» με το ταίρι σας μετά από έναν τσακωμό

Πάσχει από μελάνωμα και περιμένει να γεννήσει τα δίδυμά της!