Η πρώτη νύχτα με το μωράκι σας στο σπίτι !

Οι μέρες της παραμονής στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό έφτασαν στο τέλος τους και επιστρέψατε στο σπίτι με το νεογέννητο μωράκι σας! Πώς μπορεί να κυλήσει η πρώτη νύχτα με το νεογέννητο;

Oι περισσότερες νέες μανούλες βρίσκονται σε υπερδιέγερση, έχοντας το πορτ μπεμπέ δίπλα από το κρεβάτι και ξυπνούν τα μωράκια τους για να βεβαιωθούν ότι ζουν και ελέγχουν πολλές φορές ότι αναπνέουν. Η φύση έχει προβλέψει ώστε τα νεογέννητα μωρά να κοιμούνται αρκετές ώρες μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα της ζωής τους και έτσι έχουμε πολλές πολλές ευκαιρίες να ξεκουραστούμε και να μαζέψουμε δυνάμεις μέσα στην ημέρα! Σε γενικές γραμμές τα νεογέννητα κοιμούνται ή λαγοκοιμούνται για 16 με 20 ώρες το 24ωρο, περίπου ίσα κατανεμημένες την ημέρα και τη νύχτα.

Την πρώτη νύχτα με το νεογέννητο μωρό στο σπίτι είναι πιθανά αρκετά σενάρια. Ένα απ’ αυτά είναι ότι το μωράκι σας μπορεί να είναι πολύ ήσυχο και ήρεμο και να κοιμάται ανενόχλητο για ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά είναι πολύ ταλαιπωρημένα από τη διαδικασία του τοκετού και τη διαφορετικότητα, που απαιτεί η επιβίωση έξω από τη μήτρα. Αν το μωρό σας ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, τότε θα έχετε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε και θα είναι καλό να την εκμεταλλευτείτε.

Αν το μωράκι σας γεννήθηκε με χαμηλό βάρος για την ηλικία κύησης ή είναι πρόωρο, είναι πιθανό να σας έχει συμβουλεύσει ο παιδίατρος να το ταΐζετε κάθε τρεις ώρες. Σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα πρέπει να περνούν περισσότερες από πέντε ώρες, χωρίς να ταΐσετε το μωρό σας. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε, σηκώνοντάς το απ’ το κρεβατάκι με ήρεμες κινήσεις και χωρίς άγχος.

Ένα άλλο σενάριο είναι το παιδί σας να είναι ανήσυχο, να κλαίει και να μη μπορεί να αποκοιμηθεί για πολύ ώρα συνεχόμενα. Αυτό σημαίνει πιθανότατα πως το μωρό σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα συναισθήματα και το άγχος είναι κοινά για όλους τους νέους γονείς. Αισθάνεστε απίστευτη χαρά, ευτυχία και ταυτόχρονα άγχος προσπαθώντας να αφουγκραστείτε το μωράκι σας και να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του. Η κούραση και η έλλειψη ύπνου δεν είναι όμως καλός σύμβουλος. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αγχώνεστε και να μην είστε σίγουρη για το πώς πρέπει να πιάσετε το μωράκι σας για να το σηκώσετε από το κρεβατάκι του, πώς να το αλλάξετε, να το πλύνετε, να το ντύσετε, να το κοιμίσετε. Πολύ γρήγορα θα ξεπεράσετε τους φόβους σας και όλες οι απαραίτητες νυχτερινές διαδικασίες, όπως το άλλαγμα, το τάισμα και το νανούρισμα του μωρού σας, θα γίνονται σταδιακά πολύ πιο εύκολα και γρήγορα!

Δεν μπορούσα να φανταστώ πόση αγάπη μπορεί να χωρέσει η καρδιά μου μέχρι αυτή τη στιγμή…

Eίναι πολύ σημαντική η ποιότητα του ύπνου για το μωράκι σας. Αν το βλέπετε να κοιμάται ήρεμο και γαλήνιο, όλα πηγαίνουν καλά. Αν το ακούτε να γκρινιάζει, να σιγοκλαίει, να γκρινιάζει ή να δυσφορεί στον ύπνο του, είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Τι μπορείτε να κάνετε αν το μωράκι σας, ενώ αποκοιμιέται στην αγκαλιά σας, μόλις το βάλετε στην κούνια του ξυπνάει και κλαίει; Το μωράκι σας έχει μεγαλώσει εννιά μήνες μέσα στο σώμα σας, ακούγοντας τον ρυθμό της καρδιάς σας και είναι απόλυτα φυσιολογικό να ηρεμεί μόλις βρίσκεται σε μία τόσο γνώριμη κατάσταση και να ξυπνά όταν το απομακρύνετε. Πολλές νέες μαμάδες τυλίγουν το μωρό τους μ’ ένα σεντονάκι ή κουβέρτα πριν το βάλουν στο στήθος τους για να θηλάσει ή την ώρα που το κοιμίζουν στην αγκαλιά τους. Έτσι, όταν αποκοιμηθεί το μωρό, είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσουν μαζί με το σεντονάκι του στο κρεβάτι χωρίς να ξυπνήσει.

Αν πάλι το μωράκι σας βγάζει φωνούλες μέσα στον ύπνο του και το σηκώνετε νομίζοντας ότι ξύπνησε, τι μπορείτε να κάνετε; Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν κύκλους ύπνου. Στις πιο δραστήριες φάσεις του ύπνου τους μπορεί να ακούγονται σα να έχουν ξυπνήσει ή να είναι σε εγρήγορση. Προσπαθήστε να μη σηκώνετε αμέσως το μωρό, αλλά αφήστε το να περάσει στην επόμενη φάση, στο βαθύ ύπνο, χωρίς να το ξυπνήσετε. Αν όμως δείτε ότι το σιγανό κλαψούρισμα γίνεται κλάμα, τότε το μωρό σας έχει ξυπνήσει και καλό θα είναι να το ανακουφίσετε με μια αγκαλιά.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, στις οποίες θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, όπως για παράδειγμα όταν το μωρό σας είναι εξαιρετικά ανήσυχο, ενώ του έχετε αλλάξει πάνα ή του φοράτε σωστό ρουχισμό ανάλογα με την εποχή, ή η θερμοκρασία είναι φυσιολογική και το έχετε ταΐσει, όταν αδυνατείτε να το ξυπνήσετε μετά από αρκετές ώρες και φαίνεται απρόθυμο να φάει ή τρώει πολύ αργά και δείχνει να κουράζεται ή όταν το δέρμα του δείχνει αρκετά κίτρινο σε σύγκριση με το χρώμα που είχε όταν φύγατε από το μαιευτήριο.

Λεωνίδας Κάλφας για το babyradio.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μωρό: Το μυστικό για να μη σε ξυπνάει τη νύχτα

Oι 9 μεγάλοι μύθοι της ζωής με τα παιδιά!