Η πρώτη σου φορά στον γυναικολόγο!

Η πρώτη σου φορά στον γυναικολόγο!

Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα επισκεφτεί το γυναικολόγο είναι σίγουρα γεμάτη άγχος, αμηχανία και ερωτηματικά. Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνουμε την ανησυχία και το φόβο είναι να γνωρίζει από πριν τι περίπου θα συμβεί, τι χρειάζεται να κάνει και ποια προετοιμασία είναι απαραίτητη. Τέλος, πρέπει να γνωρίζει τι αποτελέσματα προσδοκά από αυτή την επίσκεψη και ποια ερωτηματικά θέλει να απαντηθούν.

[babyPostAd]Ο γυναικολόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για κάθε γυναίκα, σε κάθε ηλικία. Όταν μια γυναίκα ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα, καλό είναι να επισκέπτεται το γυναικολόγο που θα επιλέξει κάθε χρόνο για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Η συνεργασία με το γυναικολόγο θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο της ζωής της και έτσι ο γυναικολόγος είναι ο γιατρός τον οποίο η γυναίκα θα επισκεφτεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο γιατρό. Πολύ σημαντική είναι όμως και η επίσκεψη στο γυναικολόγο πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, για να μπορεί να ενημερωθεί σωστά σχετικά με:

• την αντισύλληψη,
• τη σωστή χρήση του προφυλακτικού και τις σεξουαλικές επαφές,
• το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,
• την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα,
• τους κανόνες υγιεινής,
• τους προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνει ανά τακτά διαστήματα,
• τις γόνιμες και τις ασφαλείς ημέρες του κύκλου κλπ.

Πολλές φορές, κυρίως οι έφηβες, έχουν αναστολές και διστάζουν να εμπιστευτούν κάποιο γυναικολόγο από ανασφάλεια μήπως και μαθευτούν κάποια πράγματα στους γονείς τους. Η νέα γυναίκα πρέπει να κατανοήσει ότι ο γυναικολόγος είναι ο καλύτερος σύμμαχός της και ότι το ιατρικό απόρρητο προστατεύεται. Ο Γυναικολόγος Εφήβων προστατεύει για λόγους δεοντολογίας όσο το δυνατό περισσότερο την προσωπική ζωή των ασθενών του και δεν αποκαλύπτει εύκολα πληροφορίες για τα θέματα αυτά. Έτσι τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή και η γυναίκα δεν πρέπει να ανησυχεί.

Ποιο γυναικολόγο να διαλέξω;

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να είναι μια ευχάριστη και θετική εμπειρία, ώστε να μην δημιουργήσει «τραύματα» και να απομακρύνει τη φοβία που πιθανά έχει η γυναίκα. Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι προσεκτική στην επιλογή της και να αναζητήσει έναν καλό γυναικολόγο που να του έχει εμπιστοσύνη αλλά και να έχει άνετη επικοινωνία μαζί του, για ο,τιδήποτε πιθανά χρειαστεί. Πολλές γυναίκες επιβεβαιώνουν ότι καλός γυναικολόγος δεν είναι απαραίτητα ο “διάσημος”.

Ο γυναικολόγος πρέπει να έχει και να αφιερώνει χρόνο στη γυναίκα και να ασχοληθεί με ειλικρίνεια με το πρόβλημά της.
Γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν και στην Παιδική κι Εφηβική ηλικίας. Για τα μικρά κορίτσια και τις έφηβες υπάρχει εξειδικευμένος γυναικολόγος, ο Παιδογυναικολόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με ειδικές γνώσεις κι εξοπλισμό, ο Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων είναι ο κατάλληλος τόσο για την εξέταση και θεραπεία παιδιών και εφήβων, όσο και για τη συμβουλευτική σε αυτές τις ηλικίες.

Πριν την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο

Ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι ο προγραμματισμός της εξέτασης σε ακατάλληλη ημέρα του “κύκλου”. Για να προγραμματίσει η γυναίκα τη συνάντηση με τον γυναικολόγο, χρειάζεται να έχει συνεννοηθεί μαζί του για τις κατάλληλες ημέρες του εμμηνορρυσιακού κύκλου ανάλογα με το είδος της εξέτασης που θέλει να κάνει, καθώς δεν είναι όλες οι ημέρες κατάλληλες για όλες τις εξετάσεις. Με το σωστό προγραμματισμό η αξιοπιστία της εξέτασης θα είναι μεγαλύτερη. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει για τις προηγούμενες 48-72 ώρες να αποφύγει τη χρήση ταμπόν, κολπικών ντους και σεξουαλικών επαφών.

Την ημέρα της επίσκεψης δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, απλά ένα ντους με κατάλληλο καθαριστικό για τα γεννητικά όργανα, που θα της δώσει μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση. Καλό είναι να επιλέξει άνετα ρούχα. Χρήσιμο είναι να έχει σημειώσει όλες τις απορίες και τις πιθανές ερωτήσεις ώστε να μη ξεχάσει κάτι και να μπορέσει να ενημερωθεί για όλα τα θέματα που την απασχολούν.

Ο γυναικολόγος μπορεί να ζητήσει λεπτομέρειες από το οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας. Γι’ αυτό είναι καλό η γυναίκα να έχει προετοιμαστεί, να έχει «ξεσκονίσει» τη μνήμη της για το «γυναικολογικό», κυρίως ιστορικό στενών συγγενών όπως μητέρας και γιαγιάς.

Άλλες πιθανές ερωτήσεις αφορούν:

• την ηλικία που ήρθε για πρώτη φορά περίοδος,
• την ημερομηνία που ξεκίνησε η τελευταία περίοδος,
• πόσες συνήθως ημέρες κρατάει ο «κύκλος»,
• πόσες συνήθως ημέρες κρατάει η «περίοδος»,
• αν ο «κύκλος» εμφανίζει σταθερότητα στη διάρκειά του, κ.α.
Γι’ αυτό είναι χρήσιμο η γυναίκα να κρατά τέτοιες σημειώσεις και να τις συμβουλεύεται πριν την επίσκεψη στο γυναικολόγο.

Η επίσκεψη

Η νεαρή γυναίκα ή έφηβος (όπως κάθε γυναίκα) μπορεί να προσέλθει στην επίσκεψη παρέα με τη μητέρα της, την αδελφή της ή και κάποια φίλη της, ώστε να νιώσει περισσότερο άνετα. Πριν ξεκινήσει η εξέταση, ο γυναικολόγος θα ρωτήσει για την αιτία που τον επισκέπτεται. Μετά από αυτό θα κάνει ερωτήσεις που αφορούν το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Ίσως κάποιες ερωτήσεις να φανούν αδιάκριτες, αλλά είναι αναγκαίες για τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης υγείας.

Εξάλλου, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο γυναικολόγος είναι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος της γυναίκας και πρέπει να ξέρει όλη την αλήθεια με λεπτομέρειες για να μπορεί να προχωρήσει στη σωστή διάγνωση και σε κάθε περίπτωση να βοηθήσει αποτελεσματικά χωρίς περιττές εξετάσεις και έξοδα. Έτσι, πρέπει να αναφέρετε με ειλικρίνεια προηγούμενα γυναικολογικά προβλήματα, φάρμακα, σεξουαλικές επαφές, προηγούμενες και παρούσες ασθένειες, προηγούμενες επεμβάσεις, κληρονομικά στοιχεία, κάπνισμα, χρήση απαγορευμένων ουσιών, κτλ. Το ιατρικό απόρρητο τηρείται και ό,τι πει η γυναίκα στον ιατρό της δεν θα το μάθει κανείς άλλος.

Μετά την αρχική συζήτηση και το ιστορικό, η γυναίκα θα περάσει σε κάποιο σημείο του εξεταστηρίου ή στο μπάνιο για να προετοιμαστεί για την εξέταση. Στη γυναίκα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να καλυφθεί με κάποιο ύφασμα (ρόμπα, φούστα, κλπ). Αφού καθίσει στην ειδική γυναικολογική καρέκλα, ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση, που συνήθως περιλαμβάνει ψηλάφηση, επισκόπηση γεννητικών οργάνων, τεστ παπ, υπερηχογράφημα κ.α.

Ο ιατρός, για όλη τη διάρκεια της εξέτασης, πρέπει απαραίτητα να φορά γάντια, να είναι διακριτικός κι ευγενικός. Καλό είναι να εξηγεί στη γυναίκα τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει και να την προειδοποιεί για τις επόμενες κινήσεις και χειρισμούς. Αν η γυναίκα νοιώσει πόνο ή αμηχανία, καλό είναι να το πει χωρίς δισταγμό και ντροπή. Η εξέταση στο εξεταστήριο συνήθως διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Μετά την εξέταση

Ο γυναικολόγος μετά την εξέταση θα βγει από το εξεταστήριο και θα δώσει λίγο χρόνο στη γυναίκα να ντυθεί και να επιστρέψει στο γραφείο του. Ο γυναικολόγος οφείλει να της εξηγήσει με απλό τρόπο και με λεπτομέρειες την κατάσταση της. Η γυναίκα μπορεί να ρωτήσει το γιατρό σχετικά με τα θέματα που την απασχολούν και δεν πρέπει να ντρέπεται να ζητήσει περισσότερες εξηγήσεις, ιδίως αν κάτι δεν είναι απόλυτα κατανοητό.

Ανάλογα με τις εξετάσεις, ο γυναικολόγος θα επικοινωνήσει μαζί της μετά από λίγες μέρες για να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα και φυσικά να της συστήσει θεραπεία ή να καθορίσουν μαζί την παρακολούθηση της.

Σε γενικές γραμμές, η γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται τη γυναικολογική εξέταση. Θυμηθείτε ότι ο γυναικολόγος σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει, να λύσει το πρόβλημα που σας απασχολεί και να προστατεύει την υγεία σας. Με τη σωστή επιλογή γυναικολόγου και την άριστη επικοινωνία μεταξύ σας, εσείς και ο γυναικολόγος σας θα μπορέσετε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα για το δικό σας καλό!!
Πηγή: παιδογυναικολογος.gr γυναικολογος.com

Το διαβάσαμε στο:boro.gr