Το πρώτο 24ωρο μετά την καισαρική
Γράφει η Ελένη Δασκαλάκη, με τη συνεργασία του Ιωάννη Καλογήρου, μαιευτήρας γυναικολόγος και της Μαρίλης Ανδριοπούλου, σύμβουλος – ψυχολόγος, θεραπεύτρια Γκεστάλτ.
Μετά την καισαρική, όπως κάθε νέα μανούλα, το πιθανότερο είναι πως θα νιώθετε ταυτόχρονα έξαψη και ευφορία, αλλά και φόβο και άγχος για το αν θα καταφέρετε να φροντίσετε σωστά το πλασματάκι που φέρατε στη ζωή! Ταυτόχρονα, όμως, θα έχετε να αναρρώσετε από μια μεγάλη κοιλιακή επέμβαση. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να παραμείνετε στο μαιευτήριο τουλάχιστον 4 νύχτες, ίσως και μια παραπάνω.
Βιολογικό γάλα για βρέφη και νήπια – Αγνότητα και Υψηλή Διατροφική Αξία
[babyPostAd]Για να γίνει η καισαρική τομή θα έχετε κάνει είτε επισκληρίδιο αναισθησία είτε ολική νάρκωση.
Αν έχετε κάνει επισκληρίδιο, θα μπορέσετε να πάρετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας αμέσως μόλις έρθει στον κόσμο, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να βρίσκεται μαζί σας στο χειρουργείο ο σύντροφός σας. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης θα μεταφερθείτε για μερικές ώρες στο χώρο ανάνηψης. Πιθανότατα ο γυναικολόγος θα αφήσει την αναισθησία για 12 με 24 ώρες ακόμη ώστε να μπορεί να εγχύσει φάρμακο για να μην πονάτε.
Στο χώρο ανάνηψης θα ξυπνήσετε και αν έχετε γεννήσει με ολική αναισθησία και στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας. Για το πρώτο εικοσιτετράωρο θα χρειαστεί να υπάρχει ορός και καθετήρας στην ουροδόχο κύστη, έτσι δεν θα σηκωθείτε από το κρεβάτι και το φαγητό σας θα είναι πολύ ελαφρύ. Μόλις συνέλθετε είναι πιθανό να νιώθετε μια θολούρα και θα παίρνετε ισχυρά παυσίπονα μέσω του ορού και αντιβίωση. Είναι πιθανό να χρειαστείτε παυσίπονα, τα οποία θα σας δοθούν στη μορφή χαπιών ή ενέσιμα. Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να ενημερώσετε τις μαίες ή το γιατρό σας αν δεν νιώθετε καλά. Μην ξεχνάτε πως όσο πιο καλά νιώθετε τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να θηλάσετε το μωρό σας.
Η επόμενη μέρα: Μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο και αφού αφαιρεθεί ο ορός και ο καθετήρας θα φάτε καλύτερα και θα έρθει η ώρα να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Είναι πολύ σημαντικό, όπως θα σας εξηγήσει και ο γιατρός σας, να αρχίσετε να περπατάτε αμέσως γιατί αυτό θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην επαναλειτουργία των εντέρων και του πεπτικού συστήματος. Κρατάτε όσο το δυνατό πιο όρθιο το σώμα σας και στις πρώτες βόλτες έχετε μαζί σας κάποιον δικό σας για να σας βοηθήσει αν χρειαστεί να καθίσετε.
Tip: Η τομή θα σας πονάει τις πρώτες ώρες που μπορεί να βήχετε –αν έχετε κάνει γενική αναισθησία ο βήχας είναι απαραίτητος για να καθαρίσουν οι πνεύμονες από τη νάρκωση– ή όταν γελάτε. Ένας τρόπος για να μην πονάτε είναι να κρατάτε ελαφρά την τομή με το χέρι σας για να μην τραντάζεται και κάνετε υπομονή. Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ καλύτερη!
Θα μπορώ να θηλάσω αμέσως το μωρό μου;
Τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα ο θηλασμός είναι μια πολύτιμη στιγμή. Ίσως να πονάτε λίγο περισσότερο από μια μανούλα που γέννησε φυσιολογικά –η οποία όμως έχει κι αυτή ράμματα στο περίνεο και πονάει όταν βρίσκεται σε καθιστή θέση!- με λίγη βοήθεια όμως θα τα καταφέρετε να θηλάσετε το μωράκι σας από την πρώτη φορά που θα σας το φέρουν. Ώσπου να επιστρέψετε στο σπίτι σας θα έχετε πάρει τον αέρα του θηλασμού. Ίσως μόνο να χρειάζεστε λίγη βοήθεια τις πρώτες μέρες για να το πάρετε αγκαλιά επειδή μπορεί να πονάτε όταν προσπαθείτε να σηκώσετε το μωρό. Να θυμάστε επίσης πως οι ορμόνες που εκκρίνονται με τους πρώτους θηλασμούς συμβάλουν στην ταχύτερη ανάρρωσή σας.
Tip: Δοκιμάστε να θηλάζετε το μωρό σας ξαπλωμένη στη πλάι, έχοντάς το παράλληλα με το σώμα σας. Με το ένα σας χέρι θα στηρίζετε το σώμα του στη σωστή θέση πιάνοντας απαλά την πλάτη του . Η δεύτερη θέση που βολεύει τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική, είναι να περάσετε το μωρό κάτω απ’ το χέρι σας και να φέρετε σώμα του έτσι ώστε να σχηματίσει Τ με τα πλευρά σας, έχοντας το κεφαλάκι του στο ύψος του στήθους σας.
Πηγή:all4mama.gr