Το πρώτο κινητό τηλέφωνο: Τι να κάνεις για να προστατεύσεις το παιδί σου από τους κινδύνους

πρώτο κινητό τηλέφωνο

Υπάρχει αυτή η εποχή, καθώς τα παιδιά εισέρχονται στην προεφηβική ηλικία, κατά την οποία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τη σημασία των μέσων επικοινωνίας. Σίγουρα, η επαφή των παιδιών με τα ηλεκτρονικά μέσα ξεκινάει πλέον από πολύ μικρή ηλικία, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ωστόσο, η πραγματική κατανόηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι “έξυπνες” συσκευές και οι εφαρμογές τους είναι κάτι που επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτή, λοιπόν, τη φάση ξεκινούν και οι πρώτες πιέσεις από τα παιδιά για την απόκτηση ενός κινητού τηλεφώνου.

Άλλωστε, σε αυτό συμβάλουν και φίλοι, συμμαθητές και συνομήλικοι που ήδη έχουν αποκτήσει το πολυπόθητο… smartphone. Την ίδια στιγμή, η παροχή ενός κινητού τηλεφώνου στο μικρό σου, σου δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεσαι σε άμεση επαφή μαζί του, όταν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, γεγονός που σου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Και κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο δίλημμα: πώς θα εξισορροπήσεις την έκθεση των παιδιών στους κινδύνους του διαδικτύου και των social media με την ασφάλεια που σας προσφέρει ταυτόχρονα η χρήση ενός τηλεφώνου;

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να βρεις μερικές… δικλείδες ασφαλείας, που θα σε βοηθήσουν να “θωρακίσεις” το κινητό και το παιδί σου, όταν φτάσει αυτή η στιγμή!

1Βάλε σε λειτουργία τις ρυθμίσεις περιορισμού του YouTube

Είναι πολύ εύκολο να μπλοκάρεις την εμφάνιση ακατάλληλου υλικού κατά την περιήγηση στο YouTube, αρκεί να ενεργοποιήσεις τη Λειτουργία Περιορισμένης Πρόσβασης από τις ρυθμίσεις του application στο smartphone, καθώς επίσης και μέσω του web browser που χρησιμοποιεί η εκάστοτε συσκευή.

2Μπλόκαρε την πρόσβαση στις εφαρμογές

Γνώριζες πως τα applications έχουν ηλικιακό όριο; Και όμως, υπάρχει και μάλιστα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ελέγχεις το περιεχόμενο που φτάνει στο παιδί σου! Τους περιορισμούς μπορείς να τους εντοπίσεις κάνοντας μια μικρή έρευνα στις Ρυθμίσεις της εκάστοτε συσκευής, ώστε να εμποδίσεις το download εφαρμογών που θεωρείς ακατάλληλες, όπως τα social media. Επίσης, μπορείς να ενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις που θα έρχονται στο δικό σου κινητό τηλέφωνο, οι οποίες θα σε ενημερώνουν κάθε φορά που το παιδί επιχειρεί να αγοράσει εφαρμογές, ώστε μόνο εσύ να δίνεις την έγκριση για κάτι τέτοιο.

3Καταχώρησε στο κινητό αριθμούς ασφαλείας

Μπορείς να περάσεις στον τηλεφωνικό κατάλογο του παιδιού σου όλους τους αριθμούς που θεωρείς πως θα το διατηρήσουν ασφαλές σε περίπτωση ανάγκης, από το δικό σου και του συντρόφου σου, μέχρι της εργασίας σου, των παππούδων του, του οικογενειακού γιατρού, της αστυνομίας και όποιου κοντινού ενήλικα μπορεί να φέρει την ευθύνη του παιδιού. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής Υγεία που παρέχει η Apple στις συσκευές iPhone, μπορείς να καταχωρήσεις όλα τα στοιχεία του παιδιού, από την ομάδα αίματος έως την ιατρική αγωγή που μπορεί να ακολουθεί.

4Βρείτε μαζί μια “κωδική” λέξη ανάγκης

Καταλήγοντας από κοινού σε μια λέξη ασφαλείας ή ακόμη και ένα σύμβολο, όπως το “Χ”, το παιδί μπορεί να σου στέλνει το ανάλογο μήνυμα όταν νιώθει άβολα εκεί που βρίσκεται. Αυτό θα είναι το “σήμα” πως πρέπει να το πάρεις το τηλέφωνο, ώστε να μάθεις πού είναι και να περάσεις να το πάρεις!

5Θέσε κανόνες και περιορισμούς πριν του δώσεις το τηλέφωνο

Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί το κινητό του να ελεγχθεί από τους γονείς του. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση που κάνει. Για παράδειγμα, ο κανόνας μπορεί να είναι ότι μία φορά την εβδομάδα, σε ανύποπτη στιγμή θα μπορείς να δεις το ιστορικό αναζητήσεων ή τις φωτογραφίες του. Ή να απαγορεύσεις τη χρήση του κινητού για δύο ώρες πριν το βραδινό ύπνο. Τέτοιες παράμετροι πρέπει να τεθούν νωρίς, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως είναι απαραίτητοι και ανυπέρβλητοι.

6Κάνε ένα διάλειμμα από το δικό σου κινητό

Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και αυτό σημαίνει πως οι συμπεριφορές που βλέπουν στους γονείς τους είναι εκείνες που υιοθετούν σε πρώτη φάση. Επομένως, η επαφή που έχεις εσύ με το κινητό σου είναι και ο “μπούσουλας” που θα ακολουθήσει το παιδί σου. Δώσε, λοιπόν, το καλό παράδειγμα και κάνε σοφή και διακριτική χρήση του κινητού τηλεφώνου σου στο σπίτι!