Το πρώτο του πάρτι!
Η περίοδος αυτή ως επί τω πλείστον σηματοδοτείται από ένα σπουδαίο γεγονός. Ποιο είναι αυτό; Τα πρώτα του γενέθλια!
Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα
[babyPostAd]Αυτό το πρώτο, πρώτο πάρτι στο οποίο γιορτάζουμε όλα όσα έχει πετύχει το μικρό μας μέχρι τώρα και καλωσορίζουμε όλα όσα πρόκειται να έρθουν στο μέλλον. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας προκειμένου να κυλήσουν ήρεμα τα πράγματα τόσο για εμάς, όσο και για εκείνο είναι ότι σε αυτή την ηλικία, τα μόνα πράγματα που το ενδιαφέρουν είναι δύο: Η παρουσία μας και το καθιερωμένο πρόγραμμά του το οποίο –αν θέλουμε να αποφύγουμε γκρίνιες και φωνές– θα πρέπει να τηρήσουμε πιστά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα δεύτερα γενέθλια του μωρού μας, αφού σε αυτή την ηλικία τόσο η υπομονή, όσο και η προσοχή του δεν είναι στο φόρτε τους. Προς το παρόν τα δώρα, η διακόσμηση και η τούρτα υπερπαραγωγή, ωχριούν μπροστά στην τρυφερότητα της μανούλας, τα παιχνιδάκια του μπαμπά, την πολύτιμη πιπίλα, το λαχταριστό μπιμπερό και… την αγκαλίτσα του Μορφέα! Είναι γεγονός: Σε αυτή τη φάση της ζωής του, το μικρό μας μπορεί να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για το χαρτί περιτυλίγματος του δώρου παρά για το περιεχόμενο!
«Πού και πότε;»: Ομολογουμένως το σπίτι μας είναι η ιδανική επιλογή για να γιορτάσουμε τόσο τα πρώτα, όσο και τα δεύτερα γενέθλια του μικρού μας. Η ζεστασιά του χώρου και το οικείο περιβάλλον είναι δύο λόγοι για τους οποίους αξίζει να συμβιβαστούμε με το συγύρισμα που μας περιμένει όταν οι καλεσμένοι μας φύγουν. Όσο πιο λίγοι είμαστε, τόσο καλύτερα, αφού η βαβούρα θα μπορούσε να ξεσηκώσει το μωρό μας, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποδεχτούμε τον κόσμο; Οποιαδήποτε στιγμή (είτε το πρωί, είτε το απογευματάκι) που το μικρό μας θα είναι ξεκούραστο, μιας και ένα νυσταγμένο μωράκι δεν θα εγγυόταν με τίποτα την επιτυχία του πάρτι μας – το αντίθετο θα λέγαμε… Όσο για τη διάρκειά του; Μιάμιση με δύο ωρίτσες είναι υπεραρκετές για να δεχτούμε τις ευχές των αγαπημένων μας δίχως μωρουδίστικα… παρατράγουδα.
«Τι ωραία που περνάμε!»: Όσο πιο απλά είναι τα πράγματα τόσο καλύτερα θα είναι το μωρό μας και τόσο λιγότερο θα κουραστούμε… Βάζουμε «φρένο» λοιπόν στις υπερβολές και το άγχος. Ένα μωράκι ενός ή δύο ετών δε θα εκτιμήσει και τόσο τις 50 γιρλάντες που με κόπο και ιδρώτα θα προσπαθήσουμε να στερεώσουμε σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Μπορεί να τρομάξει με τον κλόουν και να μη δώσει καμία σημασία στα κατά τ’ άλλα υπέροχα δώρα που θα του φέρουμε. Γιατί λοιπόν να αγχωθούμε με όλα αυτά; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πάρτι το οργανώνουμε για το μικρό μας, όχι για τους καλεσμένους μας. Και σε αυτή τη φάση το μωρό μας μπορεί να ικανοποιηθεί με πολύ λιγότερα πράγματα από αυτά που φανταζόμαστε… Ένα γέλιο μας, ένα τραγουδάκι, μια αγκαλίτσα, πολλά κουνήματα και ακόμα περισσότερα παλαμάκια είναι υπέρ αρκετά για να εκτοξεύσουν το κέφι του στα ύψη!
«Πείνασε κανείς;»: Μικρά και όσο το δυνατό πιο υγιεινά θα πρέπει να είναι τα μεζεδάκια που θα προσφέρουμε στους λιλιπούτειους καλεσμένους μας. Μικρά τρίγωνα σαντουιτσάκια με γαλοπούλα και κρέμα τυριού, σπιτικά κεφτεδάκια, πιτούλες χωρίς φύλλο κομμένες σε μικρά τετράγωνα κομματάκια και χειροποίητα πατατάκια είναι κάποιες καλές αλμυρές επιλογές. Τα γλυκάκια καλό θα είναι να είναι μικρά, ατομικά και χωρίς υπερβολική ζάχαρη… Σπιτικά μπισκοτάκια με νιφάδες σοκολάτας, ζελεδάκια, και καλαμάκια με πολύχρωμα κομματάκια φρούτων είναι ό,τι πρέπει για να γλυκάνουμε τους καλεσμένους μας χωρίς να τους φορτώσουμε με περιττές θερμίδες. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όλοι δικαιούνται και από ένα (μικρό) κομμάτι τούρτα! Επίσης, φροντίζουμε να έχουμε άφθονο δροσερό νεράκι και χυμούς όπως πορτοκαλάδα ή μηλίτη (καλό θα ήταν μάλιστα να επιλέγαμε τις ατομικές παιδικές συσκευασίες προφυλάσσοντας έτσι καναπέδες, χαλιά και ρούχα από τυχόν ατυχήματα) αποφεύγοντας όσο μπορούμε τα αναψυκτικά. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγουμε και κάποιες από τις πιο συνηθισμένες τροφές στις οποίες συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν αλλεργίες. Κρατάμε, λοιπόν, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα αβγά έξω από το μενού μας. Το ίδιο κάνουμε και με το μήλο, τα ποπ κορν, τα σταφύλια και γενικά τις σκληρές τροφές με τις οποίες ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει… Τέλος, δεν ξεχνάμε να ετοιμάσουμε κάποιες extra πιατέλες με μεζεδάκια και ένα-δύο μπωλ με σαλάτες για τους μεγάλους.
Extra tip: Ζητάμε βοήθεια και μοιράζουμε τις δουλειές! Αυτός, άλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να διασκεδάσουμε κι εμείς λίγο μαζί με το μικρό μας. Σίγουρα, οι γιαγιάδες και οι φίλες μας δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να μας βοηθήσουν τόσο στο στήσιμο του πάρτι όσο και στο συμμάζεμα. Γιατί λοιπόν να μη τους αναθέσουμε κάποια δουλίτσα; Μία θα είναι υπεύθυνη για τα ποτά, άλλη για τα φαγητά και οπωσδήποτε θα πρέπει να βρούμε κάποιον υπεύθυνο για να απαθανατίσει όλη τη δράση, όχι μόνο με τη φωτογραφική μηχανή, αλλά και με την κάμερα. Αυτό θα είναι δίχως άλλο το καλύτερο δώρο για το μικρό μας όταν πια θα έχει μεγαλώσει…!
Της Μάρθας Αγγελοπούλου
Πηγή: all4mama.gr