Προβλήματα όρασης: Όταν το παιδί παραπονιέται ότι δεν βλέπει στον πίνακα
Κατά την έναρξη του σχολικού έτους, παρατηρούμε κάποια παιδιά να παραπονιούνται ότι δεν βλέπουν καλά στον πίνακα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν παιδιά που αρχίζουν να υπολείπονται των μαθησιακών τους επιδόσεων σε σχέση με τα άλλα παιδιά ή σε σχέση με τις δικές τους περσινές επιδόσεις. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις παιδιών που όταν επιστρέφουν από το σχολείο παραπονιούνται για κεφαλαλγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ελεγχθεί εάν αιτία αυτών των προβλημάτων είναι η πτώση της οπτικής οξύτητας του παιδιού.
[babyPostAd]Γράφει η Έλενα Κεφάλα, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος
Μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός στα παιδιά
Πολλά παιδιά παρουσιάζουν από μικρή ηλικία κάποια πάθηση στα μάτια, συνήθως μυωπία υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Πολλές φορές, ο πρώτος, ο οποίος θα αναγνωρίσει κάποιο σύμπτωμα πάθησης στα μάτια είναι ο παιδίατρος. Αυτό όμως ούτε είναι ο κανόνας ούτε απαραιτήτως και το σωστό. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η όραση όπως και η ομιλία είναι για τον ανθρώπινο εγκέφαλο μια βιωματική και μαθησιακή διαδικασία. Αν υπάρχει πάθηση, η οποία δεν διορθωθεί έγκαιρα τότε το πρόβλημα γίνεται μόνιμο. Όλες οι προτροπές από τους διεθνής οργανισμούς συγκλίνουν ότι χρειάζεται οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών στην ηλικία των ενός, τριών και πέντε ετών. Στην χώρα μας, ο οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά είναι υποχρεωτικός για την εγγραφή σε νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς
Συμπτώματα ότι μπορεί η όραση του παιδιού να παρουσιάζει πρόβλημα είναι τα παρακάτω:
- Συχνά λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα της τάξης
- Μορφασμοί όταν διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση, κυρίως όταν στενεύει τα μάτια του ή ενώνει το μεσόφρυο
- Αρκετοί πονοκέφαλοι
- Στρίψιμο του κεφαλιού όταν βλέπει μακριά ή μελετάει
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτών των συμπτωμάτων συνίσταται η άμεση επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.
Οι λόγοι που τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα όρασης είναι πολλοί, με κυριότερο την κληρονομικότητα. Οι κύριες παθήσεις που εμφανίζουν τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και ο στραβισμός. Η κάθε μία από αυτές έχει την δικιά της προσέγγιση ελέγχου και διόρθωσης.
Συμβουλές για τα γυαλιά οράσεως
Στην περίπτωση που το παιδί χρειαστεί να φορέσει γυαλιά καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν τα εξής:
- Προτιμούμε κοκάλινους σκελετούς με σέλες σιλικόνης
- Η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για εξέταση του παιδιού πρέπει να γίνεται κάθε 6-12 μήνες
- Η έντονη δραστηριότητα των παιδιών (παιχνίδι, αθλήματα) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρξει θραύση των γυαλιών. Γι’ αυτό οι φακοί θα πρέπει να είναι οργανικοί, δλδ από ειδικό είδος πλαστικού για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού από θραύσματα κρυστάλλων. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ειδική επίστρωση στους φακούς για να μην χαράζονται εύκολα.
Το παιχνίδι έξω βοηθάει τα παιδιά να μην αναπτύξουν μυωπία
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι με βάση τις τελευταίες έρευνες, η έκθεση σε φως της ημέρας για δύο με τρεις ώρες ημερησίως βοηθά στην ρύθμιση της ανάπτυξης του ματιού του παιδιού, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας ή έστω περιορίζει την έκτασή της, μειώνοντας τους τελικούς βαθμούς της.<
Με απλά λόγια, οι δραστηριότητες σε εξωτερικό περιβάλλον, το παιχνίδι έξω, κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθάει τα παιδιά να μην αναπτύξουν μυωπία ή έστω μειώνοντας τους τελικούς βαθμούς της.
Έλενα Κεφάλα,
Χειρουργός-Οφθαλμίατρος
www.lasermiopias.gr
Πηγή:boro.gr