Προβλήματα στον θηλασμό; Δείτε πώς θα τα ξεπεράσετε!

920-breast-feeding

Δεν είναι απαραίτητο ότι κατά τον θηλασμό θα προκύψουν δυσκολίες. Ωστόσο καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για να λύσετε άμεσα κάθε πιθανό πρόβλημα ώστε να θηλάσετε το μωρό σας για όσο διάστημα επιθυμείτε. Ας δούμε ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα.

  • Πόνος κατά τον θηλασμό. Ο θηλασμός δεν πονάει, επομένως αν αισθανθείτε πόνο, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι αν το παιδί πιάνει σωστά τη θηλή. Θα πρέπει να ανοίγει διάπλατα το στόμα του και να πιάνει όχι μόνο τη θηλή αλλά και τη θηλαία άλω (το σκούρο δέρμα που είναι γύρω από τη θηλή). Θα πρέπει επίσης να το ακούτε να πιπιλάει ρυθμικά και να καταπίνει.
  • Νιώθετε το στήθος σας βαρύ. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειάζεται να θηλάζετε πιο συχνά, ανάλογα με τη ζήτηση του μωρού. Επίσης, αν το μωρό σας δεν ξυπνάει το βράδυ για να το θηλάσετε, αντλήστε γάλα με το θήλαστρο αλλά σταδιακά μειώστε την άντληση για να συνηθίσει το στήθος σας σε μεγαλύτερες περιόδους χωρίς να θηλάζει.
  • Έχετε λίγο γάλα. Αν το γάλα σας είναι λίγο, μπορείτε με φυσικό τρόπο να το αυξήσετε. Επειδή η παραγωγή μητρικού γάλακτος ακολουθεί τον κανόνα «όσο μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη και η παραγωγή», προσπαθήστενα θηλάζετε συχνότερα το μωρό σας δίνοντας έτσι το μήνυμα στο σώμα σας ότι εκείνο έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ποσότητα. Επίσης σημαντικά είναι η σωστή διατροφή, η πρόσληψη αρκετών υγρών και η ξεκούραση.
  • Μύκητες στις θηλές. Αν το μωράκι σας πάσχει από στοματίτιδα είναι πολύ πιθανό να σας μεταφέρει τον μύκητα στις θηλές. Φροντίστε να τις διατηρείτε πάντα στεγνές, γιατί οι μύκητες αγαπούν το υγρό περιβάλλον, και να αλλάζετε συχνά τα επιθέματα στήθους που έχουν μουσκέψει.
  • Κίνδυνος για εμφάνιση μαστίτιδας. Αποφύγετε να φοράτε σφιχτούς στηθόδεσμους διότι η συνήθεια αυτή μπορεί να φράξει τους γαλακτοφόρους αδένες και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα να εξελιχθεί σε μαστίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή που δημιουργείται επειδή το γάλα δεν απομακρύνεται τελείως από το στήθος. Σε περίπτωση μαστίτιδας δεν χρειάζεται να διακόψετε τον θηλασμό. Οι ζεστές κομπρέσες και το ζεστό ντους μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο όπως και οι κρύες κομπρέσες μετά τον θηλασμό. Ωστόσο είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας γιατί αν η μαστίτιδα είναι βαριάς μορφής ίσως χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά.

Πηγή: altsantiri.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πίσω από κάθε δυνατό άντρα κρύβεται πάντα… η μαμά του!

«Δώσε ένα φιλάκι στο θείο». Γιατί δεν πρέπει ποτέ να το πούμε στο παιδί μας!

Στην επικριτική μαμά που νομίζει ότι δεν είμαι καλή μαμά…