Προϋπολογισμός και κόστος τοκετού και εγκυμοσύνης

Ο προϋπολογισμός της απόκτησης ενός παιδιού και το κόστος του τοκετού και της εγκυμοσύνης δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρος και αναγκαίος.

Γράφει η Γεωργία Λεζέ, Μαία MSc, Σύμβουλος θηλασμού IBCLC και υπεύθυνη του κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας All4Baby.

ΕγκυμοσύνηΟ προϋπολογισμός της απόκτησης ενός παιδιού και το κόστος του τοκετού και της εγκυμοσύνης δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρος και αναγκαίος. Τα έξοδα και οι ανάγκες της μητρότητας μέχρι και τη γέννηση μπορεί να σας απασχολήσουν από νωρίς για να μπορέσετε να κάνετε σωστή και επαρκή διαχείριση των χρημάτων σας. Το παρακάτω άρθρο θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε τις σωστές πληροφορίες για κάθε υπαρκτή σας ανάγκη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και να αποφύγετε τις εκπλήξεις!

Το κόστος της εγκυμοσύνης

 • Εργαστηριακός έλεγχος εγκυμοσύνης (εξετάσεις αίματος κ.λ.π.). Με την συμμετοχή του ασφαλιστικού σας ταμείου και την υπαρκτή συνταγογράφηση των εξετάσεών σας από συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό το κόστος ανέρχεται συνολικά στην εγκυμοσύνη περίπου στα 250 ευρώ ( οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα το εργαστήριο).
 • Υπερηχογραφήματα στην εγκυμοσύνη. Τα υπερηχογραφήματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σας δεν καλύπτονται από το ταμείο σας και διεξάγονται από ειδικευμένους στην εμβρυομητρική γυναικολόγους μαιευτήρες. Το κόστος ποικίλει με μια μέση τιμή να κυμαίνεται ανάλογα την εξέταση ως εξής
  • Αυχενική διαφάνεια=140 ευρώ
  • Β επιπέδου= 120ευρώ
  • Doppler υπερηχογράφημα= 100ευρώ
 • Κλινικός έλεγχος στην εγκυμοσύνη. Οι επισκέψεις σας στον γιατρό ή την μαία στο δημόσιο τομέα είναι δωρεάν ωστόσο συνήθως η εξυπηρέτηση ποικίλει. Ο ΕΟΠΥΥ την παρούσα στιγμή δικαιολογεί ακριβώς 10 ευρώ για κάθε σας επίσκεψη στο γιατρό. Σε ιδιωτικό επίπεδο το κόστος μια κλινικής εξέτασης κυμαίνεται από 40 έως και 120 ευρώ την επίσκεψη.
 • Μαία και μαθήματα τοκετού-θηλασμού-φροντίδας μωρού. Τα μαθήματα γονεικότητας παρέχονται από διάφορους φορείς και προετοιμάζουν τις μητέρες για τον νέο τους ρόλο στην μητρότητα. Το κόστος τους μπορεί να είναι από 0 έως 20 ευρώ. Αναζητείστε προσφορές που μπορείτε να βρείτε και στο all4baby σχετικά με τα μαθήματα προετοιμασίας και βρείτε την ποιότητα που αναζητάτε στην ενημέρωση σας.
 • Αγορά βρεφικών προιόντων. Η διακύμανση είναι μεγάλη και το μέσο κόστος δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Οι προίκα του μωρού σας μπορεί να κοστίσει περίπου 1500 ευρώ.

Τα κόστη του τοκετού

 • Το μαιευτήριο είναι συνήθως το μεγαλύτερο κόστος ενός τοκετού. Το νοσήλειό σας εξαρτάται από την συμμετοχή ή όχι του ασφαλιστικού σας φορέα σε αυτό και για στις ιδιωτικές κλινικές των Αθηνών ή της Θεσσαλονικής ξεκινά από 980 ευρώ το απλό τρίκλινο δωμάτιο για φυσιολογικό τοκετό. Οι τιμές παρουσιάζουν αισθητές διακυμάνσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά έτος και για αυτό συμβουλεύεστε να επικονωνήσετε με το συνεργαζόμενο μαιευτήριο για να λάβετε μια πιο ακριβή απάντηση περί το τέλος της εγκυμσούνης σας. Στο δημόσιο τομέα, η επίτοκος επιβαρύνεται μόνο με έξοδα θέσης.
 • Η αμοιβή του γιατρού σας. Στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα η αμοιβή του γιατρού είναι επίσης ένα έξοδο που πρέπει να προυπολογίσετε. Είτε για τον φυσιολογικό σας τοκετό ή την καισαρική σας η αμοιβή του γιατρού σας παραμένει ίδια και μπορεί να κυμαίνεται από 1300 έως 2500 ευρώ ανάλογα τον επαγγελματία που σας παρακολουθεί.
 • Η αμοιβή της μαίας σας. Η μαία σας συνήθως αμοίβεται ξεχωριστά από το γιατρό σας. Η αμοιβή της συμπεριλαμβάνει το πλήρες καθηκοντολόγιό της για τον τοκετό και τις πρώτες ημέρες της λοχείας και κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ.

Γνωρίστε από κοντά την κα Λεζέ, μαζί με παιδιάτρους, γυναικολόγους και άλλους ειδικούς στην ανοιχτή και δωρεάν ομιλία της στα πλαίσια της ημερίδας “Τα πάντα για τη μαμά και το μωρό” και στις δωρεάν εκδηλώσεις “Meet the expert” και “Try for free” που θα ακολουθήσουν.

Περισσότερα για τη δωρεάν ημερίδα που διοργανώνει το All4Baby μπορείτε να μάθετε εδώ.