Ψευδοθηλές: Είναι χρήσιμες ή βλάπτουν το θηλασμό;
Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί στο tlife.gr
Ίσως έχεις ακούσει ή έχεις ήδη χρησιμοποιήσει τις ψευδοθηλές για να βοηθήσεις το μωρό σου να τραφεί καλύτερα κατά τους πρώτους μήνες. Ωστόσο, μπορεί να μην έχεις απόλυτη εικόνα σχετικά με τη χρήση και τις παραμέτρους της συγκεκριμένης πρακτικής και για το λόγο αυτό ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί και σε συμβουλεύει:
[babyPostAd]Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για τις ψευδοθηλές, προκειμένου να βοηθηθεί ένα μωρό να θηλάσει. Μερικοί τις συστήνουν ανεπιφύλακτα, ακόμη και μέσα στο μαιευτήριο, άλλοι είναι δύσπιστοι και αναποφάσιστοι και άλλοι τις αποφεύγουν και είναι εντελώς αρνητικοί.
Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού ο μύθος; Είναι χρήσιμες ή είναι η αιτία να διακοπεί ο θηλασμός;
Τι είναι οι ψευδοθηλές;
Είναι μικρά ελαστικά επιθέματα, απομίμηση της θηλής της γυναίκας, σε σχήμα “σομπρέρο”, κατασκευασμένες από σιλικόνη. Εφαρμόζουν πάνω στη θηλή της μητέρας. Το μωρό θηλάζει απευθείας από την ψευδοθηλή και από τις μικρές τρύπες που υπάρχουν επάνω της ρέει το γάλα μέσα στο στόμα του .
Οι ψευδοθηλές εφευρέθηκαν προκειμένου να δώσουν λύση στις περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία για την εδραίωση του μητρικού θηλασμού, η οποία οφείλεται είτε σε πρόβλημα της μητρικής θηλής, είτε σε αδυναμία του βρέφους να πιάσει καλά την θηλή.
Το σημαντικό, όμως, είναι να γίνεται σωστή χρήση τους και όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη την όποια διαπιστώνει μόνο ο ειδικός που δεν είναι άλλος από τον παιδίατρο. Αλλιώς, η άσκοπη και αλόγιστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει άδικα στην αποτυχία του θηλασμού.
Είναι απόλυτα παραδεκτό από όλους τους επιστήμονες παιδιάτρους ότι μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι η χρήση τους ευεργετική και αντιθέτως αν η κάθε μητέρα είχε σωστή προετοιμασία και γνώσεις για το θηλασμό θα μπορούσε να τις αποφύγει.
Πότε χρειάζονται οι ψευδοθηλές;
- Όταν οι θηλές πληγώθηκαν και η μητέρα πονάει πολύ και είναι αδύνατος ο φυσικός θηλασμός.
- Όταν οι θηλές είναι επίπεδες ή μπαίνουν προς τα μέσα τόσο που το μωρό αδυνατεί εκ των πραγμάτων να την πιάσει.
- Αν το στήθος “πέτρωσε” από κακή χρήση και το γάλα δεν βγαίνει εύκολα.
- Αν το μωρό είναι πολύ πρόωρο και δεν έχει τη δύναμη να θηλάσει κατευθείαν ή είναι πολύ χαμηλού βάρους.
- Αν το μωρό είναι άρρωστο ή έχει νευρολογικά προβλήματα, ώστε να μην μπορεί να θηλάσει επαρκώς.
- Αν το μωρό αρνείται το στήθος της μητέρας του επειδή έχει συνηθίσει το μπιμπερό, μπορεί η ψευδοθηλή να είναι μια ενδιάμεση λύση.
- Αν η μητέρα έχει πάρα πολύ γάλα και το μωρό πνίγεται, τότε η ψευδοθηλή μπορεί να περιορίσει τη ροή μέχρι να συνηθίσει το μωρό.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ψευδοθηλής;
- Το μωρό δεν τρώει επαρκώς και δεν παίρνει το απαιτούμενο βάρος.
- Μειώνεται η παραγωγή του μητρικού γάλακτος αφού δεν αντλείται με φυσικό τρόπο.
- Συνηθίζει το μωρό να θηλάζει με την ψευδοθηλή και απομακρύνεται η πιθανότητα να πιάσει τη θηλή της μητέρας του.
- Υπάρχει κίνδυνος να φράξουν οι πόροι της μητρικής θηλής και να πάθει μαστίτιδα, δηλαδή φλεγμονή.
- Κίνδυνος μόλυνσης βρέφους και μητέρας από κακό πλύσιμο των ψευδοθηλών.
Συμπερασματικά, οι ψευδοθηλές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν όλες οι άλλες προσπάθειες και μέθοδοι θηλασμού έχουν αποτύχει. Το ιδανικό θα ήταν όλες οι μητέρες να εκπαιδεύονται πριν γεννήσουν για το σωστό τρόπο θηλασμού, ώστε μετά τη γεννά να είναι έτοιμες να θηλάσουν με φυσικό τρόπο.
Βέβαια, σε τελική ανάλυση είναι προτιμότερο να πίνει ένα μωρό το γάλα της μαμάς του έστω και με ψευδοθηλή, παρά να πίνει γάλα φόρμουλα.
Σε κάθε περίπτωση, αν οι ψευδοθηλές χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο, θα μπορούσαν να σώσουν το θηλασμό μέχρι να επανέλθει το μωρό στο φυσικό τρόπο.