Ρήξη μήτρας | Πόσο πρέπει να σας επηρεάσει στην απόφασή σας για vbac συγκριτικά με άλλες επιπλοκές της καισαρικής;

Στην χώρα μας συχνά η προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική tolac, είναι μια επιλογή που αντιμετωπίζεται με φόβο και δισταγμό, καλλιεργώντας ένα αρνητικό κλίμα γύρω από αυτό το θέμα. Συχνά η νέα μαμά μπορεί να αποθαρρυνθεί από εκφράσεις όπως “Δεν φοβάσαι μη σπάσει η μήτρα σου;”, “Μπράβο είσαι πολύ γενναία, εγώ δεν θα τολμούσα κάτι τέτοιο για το μωρό μου”, “Αφού δεν γίνεται να γεννήσεις μετά από καισαρική, σε έχουν ράψει!”. Σύμφωνα με την εμπειρία της Γεωργία Λεζέ, Μαία MSc, Σύμβουλος θηλασμού IBCLC και υπεύθυνη του κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας All4Baby, η πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά διαδεδομένες και πηγάζουν από αναμφίβολες πηγές πληροφοριών χωρίς βάση, αποτρέποντάς σας από την επιλογή του φυσιολογικού τοκετού. Παρακάτω θα εξετάσουμε την ρήξη μήτρας μιας εξαιρετικά σπάνιας αλλά σοβαρής μεν επιπλοκής στην προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική και θα την συγκρίνουμε με επιπλοκές της επαναληπτικής προγραμματισμένης καισαρικής.

Τι είναι η ρήξη μήτρας και πόσο συχνά συμβαίνει;

Η ουλή με την λιγότερο συχνή πιθανότητα διάσπασης είναι αυτή που έχει γίνει οριζόντια στην γραμμή του μπικίνι και όχι κάθετα από τον αφαλό έως το μπικίνι, δηλαδή η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη στις μέρες μας. Συνήθως η ρεαλιστική πιθανότητα εμφάνισης ρήξης μήτρας με την οριζόντια τομή είναι 5 στις 1000 γυναίκες στην διάρκεια του τοκετού.

ΔΕΝ θα έπρεπε ωστόσο σε καμία περίπτωση να σας αποθαρρύνει από την επιλογή της προσπάθειας για φυσιολογικό τοκετό στο επόμενο μωρό σας, καθώς η προγραμματισμένη καισαρική τομή κρύβει μεγαλύτερους και συχνότερους κινδύνους από ότι ο φυσιολογικός τοκετός.

Άλλωστε η ρήξη μήτρας μειώνει το ποσοστό εφμάνισής της με κάθε επόμενη προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική όπως αναφέρεται εδώ.

Στην πρώτη tolac η πιθανότητα είναι 0,87%

Μετά από 1 προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική 0,45%

Μετά από 2 προσπάθειες για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική 0,38%

Μετά από 3 προσπάθειες για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική 0,54% κ.λ.π.

Επίσης η ρήξη μήτρας δεν συμβαίνει μόνο μετά από μια καισαρική, αλλά και σε περίπτωση χαλαρών τοιχωμάτων του μυμητρίου που μπορεί να προκύψει από επαναληπτικές εγκυμοσύνες, χρήση ωκυτόκιων φαρμάκων ή προσταγλανδινών και χρήση εμβρυουλκίας στον τοκετό.

Πως μπορεί να προβλεφθεί ή να αναγνωριστεί η ρήξη μήτρας;

H ρήξη μήτρας δυστυχώς δεν μπορεί να προβλεφθεί από την εγκυμοσύνη με μεγάλη ακρίβεια παρά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες με την προσπάθεια μέτρησης του πάχους της ουλής.

Κατά την διάρκεια του τοκετού ή προσεκτική παρακολούθηση των συσπάσεων της μήτρας και της αίσθησης που αυτές προκαλούν κατά την διάρκεια και μετά την σύσπαση είναι χαρακτηριστικές.

Σημάδια που προσδιορίζουν την κατάσταση είναι η παρουσία κολπικής αιμορραγίας, η παρουσία ενόχλησης μεταξύ των συσπάσεων στο ύψος της τομής, ευερεθιστότητα στην μήτρα, απώλεια των παλμών του εμβρύου, δική σας ταχυκαρδία, ψηλάφιση εμβρυικού μέλους στην περιοχή της προηγούμενης τομής.

Λόγο των ανωτέρω η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική περιλαμβάνει συνεχή καρδιοτοκογραφία και συχνή παρακολούθηση των ζωτικών σημείων της μητέρας.

Πως μπορεί να συγκριθεί η ρήξη μήτρας με άλλες επιπλοκές σε ένα τοκετό;

Η ρήξη μήτρας συμβαίνει σε λιγότερο του 1% του πληθυσμού των γυναικών όπως και πολλές όχι και τόσο προβλέψιμες επιπλοκές στη μαιευτική όπως η δυστοκία ώμων, η αιμορραγία μετά τον τοκετό, η αποκόλληση του πλακούντα ή η πρόπτωση ομφαλίδος.

Όλες οι ανωτέρω επιπλοκές είναι σπάνιες όμως εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό επαναληπτικών καισαρικών, πολύτοκες ή και χωρίς καμία απολύτως ένδειξη και στην μαιευτική χαρακτηρίζονται σπάνιες και αντιμετωπίσιμες εφόσον υπάρχει άμεση πρόσβαση στο χειρουργείο.

Δεν αξίζει λοιπόν να φοβάστε πως “Θα σπάσει η μήτρα σας” η οτιδήποτε άλλο, όπως εικάζεται από μερίδα επαγγελματιών υγείας ή επιτόκων καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεστε υπό συνεχή παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη με μόνιτορ στο μαιευτήριο, μην τυχόν και αιμορραγήσετε από κάποια αποκόλληση πλακούντα. Αυτό δεν είναι ούτε λογικό ούτε αναγκαίο, ούτε θα μπορούσε να προσφέρει ιδιαίτερα στην μαιευτική σας φροντίδα ή την ασφάλειά σας.

Σε λίγα χρόνια η ρήξη μήτρας δεν θα αναφέρεται τόσο έντονα από τον ιατρικό κόσμο και το vbac δεν θα έχει πια ξεχωριστή ονομασία από τον φυσιολογικό τοκετό. Γιατί απλά είναι ένας φυσιολογικός τοκετός.

Τι γίνεται εάν εμφανιστούν συμπτώματα ρήξης μήτρας;

Εάν παρά την επαρκή παρακολούθησή σας από έμπειρους επαγγελματίες εμφανιστούν συμπτώματα η αντιμετώπιση είναι άμεση.

Η επίτοκος οδηγείται στο χειρουργείο, ακολουθεί καισαρική τομή συνήθως με γενική νάρκωση (λόγω επείγοντος) και το μωρό γεννιέται άμεσα. Η αμεσότητα αυτής της αντίδρασης εξαρτά και το αποτέλεσμα.

Οι έρευνες δείχνουν πως όταν μια γυναίκα έχει παρακολουθηθεί επαρκώς στην διάρκεια της εγκυμοσύνης της, έχει εξασφαλίσει παρακολούθηση από ειδικευμένους επαγγελματίες στο vbac και βρίσκεται εντός μαιευτικής κλινικής που διαθέτει 24ωρη λειτουργία χειρουργείου και μονάδας νεογνών και ενηλίκων, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και σπανίως δυσμενή.

Παράδειγμα είναι πως η μητρική θνησιμότητα εμφανίζεται στο 13,4 στις 100.000 στην περίπτωση επιλεκτικής επαναληπτικής καισαρικής και στο 3,8 στις 100.000 γεννήσεις στην περίπτωση προσπάθειας φυσιολογικού τοκετού. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους.

Γνωρίστε από κοντά την κα Λεζέ, μαζί με παιδιάτρους, γυναικολόγους και άλλους ειδικούς στην ανοιχτή και δωρεάν ομιλία της στα πλαίσια της ημερίδας “Τα πάντα για τη μαμά και το μωρό” και στις δωρεάν εκδηλώσεις “Meet the expert” και “Try for free” που θα ακολουθήσουν.

Περισσότερα για τη δωρεάν ημερίδα που διοργανώνει το All4Baby μπορείτε να μάθετε εδώ.