Ροφήματα με ζάχαρη: Γιατί πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη

Ροφήματα με ζάχαρη: Γιατί πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης κυρίως για τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης, μιας κατάστασης επικίνδυνης τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

[babyPostAd]Η κατανάλωση γλυκών και τροφών με ζάχαρη ενέχει και άλλους κινδύνους, όπως η πυροδότηση φλεγμονής στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες του παιδιού.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο τα παιδιά να γίνουν υπέρβαρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έπιναν τουλάχιστον μισό αναψυκτικό με ζάχαρη την εβδομάδα στην ηλικία των 8 ετών ζύγιζαν σχεδόν ένα κιλό παραπάνω αν οι μητέρες τους έπιναν πάνω από δύο ζαχαρούχα ροφήματα την ημέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη από τη μητέρα ήταν αυτή που επηρέαζε το βάρος του παιδιού και όχι η διατροφή του.

Οι ειδικοί ρώτησαν περίπου 1.100 εγκύους τι κατανάλωναν κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου, την περίοδο 1999-2002. Οι μέλλουσες μητέρες διάλεξαν από ομάδες προϊόντων τι έτρωγαν και έπιναν περισσότερο και καθόρισαν τη συχνότητα κατανάλωσης ροφημάτων, όπως φρουτοχυμοί, αναψυκτικά διαίτης, αναψυκτικά με ζάχαρη και νερό.

Μόλις γεννήθηκαν τα παιδιά, οι ερευνητές αξιολογούσαν κάθε χρόνο τις ίδιες και τα παιδιά τους για τα επόμενα έξι χρόνια. Επίσης, έκαναν επί τόπου επισκέψεις όταν τα παιδιά ήταν έξι μηνών, τριών και οκτώ ετών.
«Διαπιστώσαμε ότι οι μητέρες που έπιναν τα περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη κατά την κύηση είχαν παιδιά με υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους, ανεξαρτήτως του τι έπιναν τα παιδιά», αναφέρει η Δρ Ριφας-Σιφας.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι ο 100% φυσικός φρουτοχυμός ή τα ροφήματα διαίτης που έπιναν οι μητέρες κατά την κύηση δεν φάνηκαν να επηρεάζουν το βάρος του παιδιού.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

 Πηγή: onmed.gr