Το σχολικό άγχος και πώς να το αντιμετωπίσεις

Το σχολικό άγχος και πώς να το αντιμετωπίσεις

σχολικό άγχος

Όταν αρνείται να πάει σχολείο αλλά δεν ξέρεις το γιατί.

Είναι η άνοιξη που μπήκε, είναι η κούραση που έχει συσσωρευτεί από τη χρονιά που σιγά σιγά τελειώνει, δεν μπορείς να καταλάβεις πού οφείλεται αυτή η επίμονη άρνηση του παιδιού σου να μην πάει σχολείο.

[babyPostAd]Και δεν είναι μία μόνο μέρα που συνέβη, γίνεται κατ’ επανάληψη. Και ανησυχείς. Μήπως τελικά κάτι δυσάρεστο συμβαίνει εκεί, στο σχολικό περιβάλλον, και απωθεί το παιδί;

1. Σκέψου μήπως η πηγή του άγχους βρίσκεται μέσα στην οικογένεια. Δυσκολίες, τσακωμοί, ένα διαζύγιο, μια απώλεια είναι φυσικό να έχουν ανατρέψει τα δεδομένα του παιδιού.

2. Εάν το παιδί σου πάσχει από «σχολικό άγχος», οι αιτίες είναι πολλαπλές. Η πίεση που του ασκείται για καλές επιδόσεις, η σύγκριση με αδέρφια ή συνομηλίκους του, η κακή σχέση με τον δάσκαλο/την δασκάλα ή τους συμμαθητές του, ένα από αυτά ή ένας συνδυασμός μπορεί να είναι η εξήγηση της συμπεριφοράς.

3. Πρόσεξε και παρατήρησε τα συμπτώματα: Έντονες αλλαγές στη διάθεση, επιθετικότητα, σημάδια παλινδρόμησης σε προγενέστερα στάδια ανάπτυξης, σωματικά ενοχλήματα, δυσκολίες στη συγκέντρωση και απομόνωση.

4. Συζήτησε με το παιδί και κάντο με τρόπο να σου μιλήσει για ό,τι το απασχολεί. Αυτό είναι το μυστικό για κάθε πρόβλημα του παιδιού. Να νιώθει άνετα να μιλήσει στους γονείς του για καθετί που το βασανίζει, μικρό ή μεγάλο. Να νιώθει ότι οι γονείς του είναι δίπλα του και το καταλαβαίνουν.

Έτσι θα γνωρίζεις τι συμβαίνει και θα μπορείς να το αντιμετωπίσεις, είτε το πρόβλημα βρίσκεται εντός ή εκτός οικογενείας.

Πηγή: Allyou.gr