Σχολικό λεωφορείο | 4 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τη μετακίνησή τους

Σχολικό λεωφορείο

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά σύντομα και οι ρυθμοί της καθημερινότητας θα “επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κανονικότητά τους”. Αν το παιδί σας πρόκειται να μετακινείται με σχολικό λεωφορείο είναι σημαντικό να το προετοιμάσουμε γι’ αυτό. Άλλωστε η ασφάλεια είναι το πρώτο μέλημά μας, έτσι δεν είναι;

Τα παιδιά συχνά δεν έχουν στο μυαλό τους και δεν αντιλαμβάνονται πως και το πιο απλό πράγμα μπορεί να αποδειχθεί κάποιες στιγμές επικίνδυνο. Εφόσον, λοιπόν, το λεωφορείο είναι το βασικό μέσο μετακίνησης τους και επιβαίνουν σε αυτό σε σταθερή βάση, θα πρέπει να είναι ενήμερα για το πώς θα συμπεριφέρονται σε αυτό, αλλά και τους τρόπους που θα προστατεύσουν τον εαυτό του, ακόμη και όταν υπάρχει συνοδός στο όχημα. Πιο κάτω θα δεις τους βασικούς κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για να είναι ασφαλή όταν μετακινούνται με σχολικό λεωφορείο!

1Από και προς το λεωφορείο:

Σιγουρέψου ότι τα παιδιά γνωρίζουν την πιο ασφαλή διαδρομή μεταξύ της στάσης και του σπιτιού. Το ιδανικό είναι φυσικά να περπατούν αποκλειστικά στο πεζοδρόμιο. Αν, ωστόσο, η διέλευση είναι δύσκολη και πρέπει να περπατήσουν στο οδόστρωμα, τότε θα πρέπει να τους μάθεις να πηγαίνουν πάντοτε στην άκρη και αντίθετα με τη φορά των αυτοκινήτων, ώστε να βλέπουν τα οχήματα που πλησιάζουν.

Δες σε αυτό το βίντεο που έχουμε ανεβάσει στη σελίδα μας στο Facebook τι συμβαίνει στον Καναδά όταν ένα σχολικό λεωφορείο σταματάει για να κατεβάσει ή να ανεβάσει παιδιά. Το σημαντικό σε αυτό το βίντεο είναι να αντιληφθούμε το τι μπορούμε και εμείς να κάνουμε σε παρόμοιες καταστάσεις και ας… μην είναι τα πράγματα έτσι στη χώρα μας.

Συντονίσου στη σελίδα μας στο Facebook και στη σελίδα μας στο Instagram για να βλέπεις όλα τα βίντεο που ανεβάζουμε

2Στη στάση του λεωφορείου:

Υπενθύμισε στα παιδιά πως όταν περιμένουμε στη στάση είμαστε ήσυχοι και σε σειρά και πως ο άναρχος συνωστισμός ποτέ δεν είναι θεμιτός. Το πιο βασικό, όμως, είναι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που το λεωφορείο δεν έρθει στην ώρα του. Για παράδειγμα, να περιμένουν δέκα λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα και έπειτα να πάνε στο σπίτι του φίλου που μένει πιο κοντά στη στάση και να σου τηλεφωνήσουν.

3Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας από το λεωφορείο:

Το λεωφορείο θα πρέπει να είναι πλήρως ακινητοποιημένο και οι πόρτες ανοιχτές, προκειμένου οι μαθητές να μπουν και να βγουν και όχι να τρέχουν κατά πάνω του άναρχα. Επίσης, είναι σημαντικό να πιάνονται από τη χειρολαβή για να ανέβουν, ώστε να μην υπάρξουν μικροατυχήματα ειδικά κατά τις περιόδους με έντονη βροχόπτωση που τα σκαλιά και τα παπούτσια είναι βρεγμένα και γλιστρούν.

4Ενώ βρίσκονται στο λεωφορείο:

Ο καλύτερος τρόπος για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο λεωφορείο είναι να κάθονται στη θέση τους, κοιτάζοντας προς τα εμπρός σύμφωνα με το κάθισμά τους και με τα πόδια και τα χέρια εντός της θέσης τους. Εννοείται φυσικά πως δεν πρέπει να βγάζουν το κεφάλι ή τα χέρια τους από το παράθυρο. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι διάδρομοι του λεωφορείου θα πρέπει να παραμένουν άδειοι.