Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του;

Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του;
ένα παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του

Πότε μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά ότι είναι ασφαλή στο μπάνιο, ακόμα κι όταν δεν είμαστε ακριβώς δίπλα τους;

Όταν είναι τριών ετών, μπορεί να φωνάζει «μόνο μου», «μόνο μου», όμως όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ασφαλές να επιτρέψουμε σε ένα παιδί να μείνει μόνο του στο χώρο του μπάνιου έστω και για μερικά δευτερόλεπτα.

[babyPostAd]Καθώς όμως τα παιδιά μεγαλώνουν οι γονείς είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να κάνουμε μερικά βήματα προς τα πίσω, επιτρέποντάς τους να φροντίζουν τον εαυτό τους προκειμένου να γίνουν ανεξάρτητα. Σε ποια ηλικία όμως είναι σωστό να τους επιτρέπουμε να παραμένουν χωρίς επίβλεψη σε ένα χώρο γεμάτο κινδύνους (βλέπε νερό, απορρυπαντικά, πλακάκια που γλιστράνε κ.λπ.) όπως το μπάνιο;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, τα περισσότερα ατυχήματα στο μπάνιο αφορούν παιδιά ηλικίας έως 4 ετών. Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα περίπου 120 παιδιά επισκέπτονται κάθε μέρα τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εξαιτίας ατυχημάτων που έγιναν στο μπάνιο!

Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να τα κάνω μπάνιο μαζί;

Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι μόνα τους στο νερό πριν την ηλικία των 5 ετών σε καμία περίπτωση, ακόμα και για ελάχιστα δευτερόλεπτα, λένε οι ειδικοί της Επιτροπής για την Ασφάλεια του Καταναλωτή στις ΗΠΑ. Μετά τα 5 και έως τα 7 μπορούμε να κάνουμε μικρά «πειράματα», δηλαδή να τα αφήνουμε για πολύ λίγο (π.χ. μέχρι να πάμε στο διπλανό δωμάτιο να πάρουμε μια πετσέτα από τη ντουλάπα).

Μετά τα 8 τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να διεκδικούν την αυτονομία αλλά και την ιδιωτικότητά τους και δυσανασχετούν όταν βρίσκεται κι άλλος σε ένα χώρο όπου αυτά είναι γυμνά. Για το λόγο αυτό, έως τότε θα πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί ότι γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στο μπάνιο (να γνωρίζουν κολύμπι ώστε να ξέρουν πώς κρατούν το κεφάλι έξω από το νερό στη μπανιέρα, να γνωρίζουν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του νερού και να μπαίνουν και βγαίνουν προσεκτικά από τη μπανιέρα για να μη γλιστρήσουν). Ακόμη κι έτσι όμως, θα πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας ότι απαγορεύεται να κλειδώνουν την πόρτα του μπάνιου!

Πηγή: mamamia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Από ποια ηλικία μπορούν τα μωρά να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα;

«Μαμά, να κάνουμε μπάνιο μαζί;» Μέχρι πότε επιτρέπεται;