Σε ποια ηλικία επιτρέπεται να δίνουμε μέλι και πόσο μπορεί να τρώει;

Σε ποια ηλικία επιτρέπεται να δίνουμε μέλι και πόσο μπορεί να τρώει;

Το μέλι, το “χρυσό” αυτό υλικό που μας χάρισε η φύση, δεν είναι μόνο ένα απλό τρόφιμο και ειδικά για τα παιδιά. Είναι και φάρμακο! Τι σημαίνει αυτό; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνηςσού εξηγεί!

[babyPostAd]Όλοι γνωρίζουμε ότι το μέλι είναι μία από τις πιο πολύτιμες τροφές. Πόσοι όμως ξέρουν ότι το μέλι για το παιδί είναι και τρόφιμο αλλά και φάρμακο για πολλές νοσηρές καταστάσεις; Με το δίκιο τους πολλές μητέρες ρωτούν από πόατε μπορούν να δίνουν μέλι στο παιδί τους και με ποιο τρόπο.

Από πότε δίνουμε μέλι;

Πριν την ηλικία των 12 μηνών απαγορεύεται αυστηρά η χορήγηση μελιού με οποιονδήποτε τρόπο και αυτό διότι ένα επικίνδυνο βακτηρίδιο, που ονομάζεται κλωστρίδιο, μπορεί να προκαλέσει οξεία τροφική δηλητηρίαση που προκαλεί την παραλυτική νόσο αλλαντίαση και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο του βρέφους, το οποίο πριν τον χρόνο δεν έχει τη δυνατότητα να “πολεμήσει” αυτό το μικρόβιο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κοπεί η κακιά συνήθεια να γλυκαίνουμε το παιδί με μέλι στην πιπίλα του για να ησυχάσει όταν κλαίει.

Το μέλι ως τρόφιμο

Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, το μέλι είναι ένα σούπερ τρόφιμο διότι:

Το μέλι ως φάρμακο

Πώς και πόσο πρέπει να τρώει;

Καταρχήν, όλα τα μέλια δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Μην χρησιμοποιείτε μέλι από μέλισσες που έχουν τραφεί με ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και όχι από τη φύση. Επίσης η ποιότητα και η σύσταση διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο συγκομιδής, τις καιρικές συνθήκες και την φύλαξη. Συνήθως τα πιο σκουρόχρωμα μέλια είναι καλύτερης ποιότητας σε αντιοξειδωτικά ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν μάλλον καλύτερη γεύση.

Η ημερήσια δόση είναι: 1. Από 1-5 χρονών μισό γραμμάριο για κάθε κιλό βάρους, 2. από 5 χρονών και πάνω ένα γραμμάριο για κάθε κιλό βάρους.

Όπως όλες οι τροφές, το μέλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις αν το παιδί είναι ευαίσθητο από τα συστατικά που έχει φάει η μέλισσα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γλυκαντικό για την παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέηκ κ.λπ.), στο γιαούρτι, στο ρυζόγαλο, στα φρούτα και σε φέτες ψωμιού με βούτυρο, ταχίνι, φυστικοβούτρο κ.λπ.

Πηγή:  tlife.gr

Το διαβάσαμε στο mother.gr

Διαβάστε ακόμη:

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: Πόσες θερμίδες χρειάζεται η έγκυος στη διατροφή της;

Ο τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα παγωτά…