Σήμερα φτιάχνουμε δροσερή τάρτα λεμόνι που θα εντυπωσιάσει!
Υλικά συνταγής
[babyPostAd] για την τάρτα
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.γ. ζάχαρη
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο
- 4 κ.σ. σόδα (αναψυκτικό) πολύ κρύα σχεδόν παγωμένη
για την κρέμα
- 1½ κούπα ζάχαρη
- 7 κ.σ. κορνφλάουρ
- 1½ κούπα νερό
- ½ κούπα χυμός από φρέσκα λεμόνια
- 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
- 3 κρόκοι αυγών
- 3 ασπράδια αυγών
- 2 κ.σ. βούτυρο
- ½ κούπα ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία συνταγής
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη για την τάρτα. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Τρίβουμε με τα χέρια το βούτυρο και το αλεύρι και προσθέτουμε νερό ραντίζοντας. Ζυμώνουμε ελαφρά και μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί ½ ώρα.
- Χρησιμοποιούμε 2 κομμάτια λαδόκολας και ανοίγουμε μέσα σε αυτά το τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Αλείφουμε πυρίμαχο σκεύος με λίγο βούτυρο ή λαδάκι και τρυπάμε την ζύμη με πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσει σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.].
- Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το κορνφλάουρ, την ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη εκτός φωτιάς. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην κρέμα μαζί με το βούτυρο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει αλλά ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει κρούστα.
- Όταν κρυώσει η κρέμα την αδειάζουμε πάνω από την τάρτα. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και το ξύδι σε μαρέγκα και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Βάζουμε σε δυνατό φούρνο να ψηθεί η μαρέγκα μέχρι να πάρει χρώμα.
Πηγή: cooklos.gr