Σήμερα φτιάχνουμε ΓΕΜΙΣΤΑ μελομακάρονα!!!

Σήμερα φτιάχνουμε ΓΕΜΙΣΤΑ μελομακάρονα!!!

Συνταγή για ογδόντα (80) μερίδες! Τη δοκίμασα και πέρσυ αλλά και φέτος και είναι … ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!

Τα 5 +1 must do’s για τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας

[babyPostAd]Τι χρειαζόμαστε:

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

  • 200 γραμ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

  • 7 ποτήρια (περίπου 1Kg) αλεύρι μαλακό και κοσκινισμένο
  • 2 ποτήρια νερού σπορέλαιο
  • 3/4 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 3/4 ποτήρι νερού χυμός πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 1/2 ποτήρι νερού κονιάκ
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα και τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά, ανακατεύοντας με σύρμα. Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη, τη δουλεύουμε απαλά με το χέρι, όχι πολύ ώρα αφού το ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα μελομακάρονα. Το αλεύρι το βάζουμε λίγο -λίγο και η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι ΣΦΙΧΤΗ!
  3. Παἰρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας ώστε να γίνει πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Το πατάμε πάλι, ώστε να γίνει ξανά πλακέ.
  4. Τέλος, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω. Με πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους. Ψήνουμε στους 170οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου), ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους.
  5. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι. Περιχύνουμε τα κρύα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι στο ταψί για 4 με 5 λεπτά και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Αφήνουμε λίγο τη ζύμη, για 15 με 20 λεπτά, να ξεκουραστεί, σκεπασμένη και μετά την πλάθουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά αλλά και αφράτη. Από την ώρα που αρχίζει να μαζεύεται η ζύμη από το μπολ, δε θέλει πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγει και θα σκληρύνουν τα μελομακάρνα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς, δεν θα ήταν τέλεια;

http://sintagespareas.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η πιο εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα, από τον Άκη Πετρετζίκη!

Νηστίσιμο μαστιχωτό τσουρέκι με πορτοκάλι – Θα γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Η υπερκαρυδόπιτα της Αργυρώς