Σημεία κλειδιά της παιδικής διατροφής! Απο τον Νίκο Καφετζόπουλο Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

Η παιδική ηλικία αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο για την διαμόρφωση και υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών. Ο κύριος λόγος είναι

ότι σε αυτήν την περίοδο, οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετούνται εγκαθίστανται για όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού.Όσο πιο υγιεινές, τόσο καλύτερη ανάπτυξη θα έχει, σωματική και πνευματική.

Διαβάστε παρακάτω τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς και πως θα τα αποφύγετε.

Λάθος 1ο: Παράλειψη πρωινού

Ξεκινώντας, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Είναι γνωστά τα οφέλη του πρωινού (διαβάστε εδώ). Είναι γνωστό επίσης ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας, γι΄αυτό αν εσείς φεύγετε με έναν καφέ στο χέρι, πώς περιμένετε το παιδί σας να μάθει να ξεκινάει την μέρα του με ένα σωστό πρωινό;

Τι να κάνετε; Σηκωθείτε 10 λεπτά πιο νωρίς και καταναλώστε μαζί με το παιδί σας ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό. Τι μπορεί να είναι αυτό: ένα μπολ δημητριακά με γάλα και φρούτο ή ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με δύο φέτες μαύρο ψωμί και μέλι ή τοστ με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό.

Σε περίπτωση που δεν ξυπνάτε πολύ πρωί, φτιάξτε ένα πρωινό για λίγο αργότερα στο σχολείο ή στο γραφείο για εσάς.

Τι να μην κάνετε;

Μη γεμίζετε το σχολικό σακίδιο με ανθυγιεινά τρόφιμα, λόγω μη επάρκειας χρόνου ή για να ικανοποιήσετε συναισθηματικές ανάγκες δικές σας ή των παιδιών, μέσω της παροχής δελεαστικού φαγητού.

 

Λάθος 2ο: Διαθεσιμότητα τροφίμων

Σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία είναι η αυξημένη διαθεσιμότητα ενεργειακά πυκνών, αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας, τροφίμων στο ψυγείο και στα ντουλάπια, όπως κρουασάν, πατατάκια, γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά, φρουτοποτά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες να καταναλωθούν.

Τι να κάνετε;

Ξεκινώντας να σημειωθεί ότι στο πρόβλημα αυτό δεν είναι οι λύση οι απογορεύσεις. Ένα παιδί φυσικά και μπορεί να καταναλώνει κάποιο γλύκισμα, αλλά δεν είναι ανάγκη να το βρίσκει και σε κάθε ντουλάπι του σπιτιού του. Φροντίστε αντ’ αυτού να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι και φρούτα. Επίσης ξεχάστε τα συνεχή κεράσματα. Μην προσφέρετε συνεχώς φαγητό στα παιδιά την ώρα του διαβάσματος ή του παιχνιδιού για να έχουν ενέργεια. Το διαρκές τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε αδιαφορία σχετικά με το γεύμα και τις νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα. Προσπαθήστε να υπάρχει πάντα ένας σταθερός αριθμός γευμάτων και τουλάχιστον ένα κυρίως (μεσημεριανό ή βραδινό) να γίνεται με ολόκληρη την οικογένεια.

 

Επίσης αποφύγετε τις υγρές θερμίδες. Τα περισσότερα ροφήματα δίνουν άδειες θερμίδες, δηλαδή θερμίδες χωρίς άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον τα ροφήματα αυτά, εκτός της μεγάλης θερμιδικής πυκνότητας,

δεν υποκινούν τους ίδιους μηχανισμούς που επιφέρουν τον κορεσμό όπως η στέρεα τροφή. Με λίγα λόγια τα παιδιά σας παίρνουν άδειες θερμίδες και δεν χορταίνουν.

Λάθος 3ο: Πίεση για κατανάλωση υγιεινών τροφίμων

Σίγουρα τα λαχανικά δεν είναι η αγαπημένη τροφή των παιδιών.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση νέων τροφίμων χωρίς πίεση και ο συνδυασμός των λαχανικών με αγαπημένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί να γνωρίσει και να αγαπήσει τα λαχανικά. Ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει κάτι μεταξύ δυο επιλογών που θα έχετε αποφασίσει από κοινού. Έτσι θα το δεχτεί πιο εύκολα, ενώ μπορεί παράλληλα να συμμετάσχει στη διαδικασία της ετοιμασίας.

Λάθος 4ο: Διατροφική διαπαιδαγώγηση

Ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύουμε ένα παιδί είναι καθοριστικής σημασίας, αφού είναι γνωστό ότι τα παιδιά έχουν μια εγγενή τάση ανεξαρτητοποίησης και αντίδρασης προς του γονείς τους.

Τι να κάνετε;

Νίκος Καφετζόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Γρηγορίου Λαμπράκη 19 @ Μεταξά – Γλυφάδα – Τηλ.: 213 002 4854 – 6942 842 463 www.nutribase.gr

babyradio.gr

Αν σας άρεσε τι άρθρο πατήστε… Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!