Συμβουλές επιβίωσης για υποψήφιες μανούλες!

Συμβουλές επιβίωσης για υποψήφιες μανούλες!

Είσαι μέλλουσα μαμά; Ακολούθησε αυτά τα tips για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη μέσα από το τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες!

  1. [babyPostAd]Δεν ψωνίζουμε πράγματα του παιδιού παρά μόνο λίγο πριν από τη γέννησή του. Άντε, κανένα μήνα πριν. Το να ψωνίζεις από τον πρώτο μήνα είναι ψυχοφθόρο. Άσε που, αν συμβεί μια αναποδιά –μακριά από μας–, σου μένουν τα ρούχα και σε καταθλίβουν. Με την ίδια λογική ετοιμάζεις και το δωμάτιο του παιδιού. Δε χρειάζονται βιασύνες και πανικός. Όλα είναι εκεί και σε περιμένουν…
  2. Δεν αγοράζουμε ποτέ, ακόμα κι αν… λεφτά υπάρχουν, ακριβά και φιρμάτα πράγματα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι για πέταμα. Καλύτερα να κρατήσεις τα χρήματα για ουσιαστικές ανάγκες, παρά για καλτσάκια σούπερ μάρκας, που είναι πιθανόν να μη φορέσει ποτέ. Αν πάλι δεν αντέχεις χωρίς μια φίρμα, πάρε μόνο ένα ζευγάρι και όχι ολόκληρη τη δωδεκάδα! Αγόρασε μόνο δυο τρία φιρμάτα φορμάκια και κράτησέ τα στην ντουλάπα ακόμα κι όταν δε θα του κάνουν πια. Έτσι, όταν μεγαλώσει, θα μπορείς να του λες ότι για χάρη του ξόδεψες εκατομμύρια, αφού το έντυνες μόνο με επώνυμα ρούχα!
  3. Μην ντρέπεσαι να πάρεις πράγματα από ανθρώπους του κοντινού σου περιβάλλοντος, που δεν τα χρειάζονται πια. Βραστήρες, αποστειρωτές, παρκοκρέβατα, ριλάξ, μάρσιποι –αυτό στο οποίο κρεμάνε τα παιδιά μπροστά στο στήθος τους οι γονείς και τα καγκουρό– και κάθε είδους καρεκλάκια, αν είναι σε καλή κατάσταση, μπορεί να σε γλιτώσουν από πολλά έξοδα. Αν πάλι θέλεις να κάνεις το κομμάτι σου, πάρε ένα ακριβό και καλό καρεκλάκι αυτοκινήτου, για να νιώθεις ασφάλεια στις μετακινήσεις. Αν ο σύζυγος δε θέλει σε καμιά περίπτωση να δεχτεί πράγματα από άλλους, πάρ’ τα χωρίς να του το πεις. Υποστήριξε ότι τα βρήκες σε προσφορά από κάποιο εργοστάσιο και κράτησε τη διαφορά για να πάρεις καμιά κρέμα για τον εαυτό σου! Δε χρειάζεται να του δίνεις αναφορά για όλα. Ακόμα κι αν σου φαίνονται λίγο μίζερα αυτά τώρα, όταν με το καλό γίνεις μάνα και το παιδί μεγαλώσει λίγο, θα καταλάβεις τη ματαιότητα της υπερβολικής παιδικής γκλαμουριάς και την αναγκαιότητα μιας καλής ενυδατικής αντιρυτιδικής κρέμας!
  4. Μην ντρέπεσαι να ζητήσεις αυτά που χρειάζεσαι για το παιδί από τη γιαγιά και τον παππού του. Μη σε πιάνουν ηλίθιες ντροπές, για τις οποίες θα μετανιώσεις στο μέλλον. Φυσικά θα πρέπει να πληρώσουν το κρεβάτι του – μην πάρεις κούνια, που σ’ έναν χρόνο δε θα το χωράει, πάρε κρεβάτι με κάγκελα, το καλύτερο, που θα το διαλέξεις εσύ και θα το πληρώσει ο παππούς. «Για το καλό», θα πεις! Φυσικά αυτοί θα σου αγοράσουν και το πιο ανατομικό καρότσι, που απορροφά τους κραδασμούς. Αλλαξιέρα να μη σου πάρουν, είναι συνήθως πεταμένα χρήματα. Να βάλουν κάτι παραπάνω και να αγοράσουν ένα ωραιότατο γραφειάκι, που θα του μείνει του παιδιού και στο μέλλον. Βάλε πάνω μια αλλαξιέρα-στρωματάκι, αράδιασε δίπλα κρέμες και πετσέτες και τέλος! Μη φορτώνεσαι με περιττά έπιπλα, γιατί αργότερα κι εσύ δε θα ξέρεις τι να τα κάνεις και το παιδάκι θα θέλει χώρο για να παίζει άνετα στο δωμάτιό του.
  5. Φρόντισε να κρατήσεις μακριά από τα πόδια σου τους παππούδες και τις γιαγιάδες –αφού σου έχουν πάρει τα χρειαζούμενα!– αλλά μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα να τους πηγαίνεις το μωρό, να τους το αφήνεις αν μπορούν να το κρατήσουν, για να βγαίνεις έξω με τον άντρα σου. Έτσι, και το παιδί θα τους συνηθίσει, όσο χρειάζεται, και εσύ θα ξεκουράζεσαι. Μη σκέφτεσαι ότι το ταλαιπωρείς το καημενάκι. Δεν έχει ανάγκη εκείνο, ενώ εσύ σίγουρα χρειάζεσαι πού και πού μια ανάσα ελευθερίας. Αν δεν υπάρχουν γιαγιάδες ή παππούδες, κάνε την αντίστοιχη συμφωνία με την νταντά.
  6. Στο μαιευτήριο, τη μέρα που θα γεννήσεις, μη συγκεντρώσεις την Άρτα και τα Γιάννενα από συγγενείς και φίλους. Θα είσαι τόσο κουρασμένη, τόσο κουρέλι, που δε θα θέλεις ούτε τον εαυτό σου, πόσω μάλλον να ανεχτείς τους διάφορους που θα έχουν όρεξη για επίσκεψη. Περιορίσου στους απολύτως απαραίτητους. Είναι στο κάτω κάτω τραγικό, σ’ έναν θάλαμο με τέσσερις γυναίκες –αν είσαι σε τετράκλινο– που μόλις γέννησαν, να παρελαύνουν… συμμορίες συγγενών που περιεργάζονται τα πάντα! Αν πάλι πρέπει αναγκαστικά να έρθουν κάποιοι, για να μην κουβαληθούν μετά στο σπίτι–, κανόνισέ τους όλους την τελευταία μέρα και παίξ’ το βιαστική. «Παιδιά, φεύγουμε, τις ευχές στα γρήγορα!»
  7. Το καλύτερο θα ήταν αν μπορείς να βρεθείς σε δίκλινο ή, ιδανικά, σε μονόκλινο δωμάτιο. Θα είναι ένας μικρός παράδεισος και θα έχεις και την ψυχική σου ηρεμία. Αν μπορείς. Αν δεν μπορείς, όλα καλά και συνεχίζουμε!
  8. Ενημέρωσε τους φίλους και γνωστούς ότι δε θέλεις να σου στείλουν λουλούδια στο μαιευτήριο. Είναι πεταμένα λεφτά και οι περισσότεροι δεν τα παίρνουν στο σπίτι. Τα χαρίζουν στις νοσοκόμες που, μπουχτισμένες από τα άνθη, τα πετάνε! Καλύτερα να σου πάρουν δώρα για το μωρό. Αν είναι βλακείες, μπορείς να τα αλλάξεις, ενώ τα λουλούδια όχι. Κράτησε τις κάρτες που σου έχουν γράψει. Είναι τρυφερό να τις βλέπεις όταν περάσουν τα χρόνια.
  9. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρόσεχε τη διατροφή σου, για να μην πάρεις πολλά κιλά, αλλά μη γίνεις και σαν αυτές τις υστερικές που δεν τρώνε τίποτα και τους βγαίνει το παιδί ένα κιλό και είναι και χάλια τα νεύρα τους από τις στερήσεις! Είναι δύσκολο, αλλά προσπάθησε να βρεις ένα μέτρο.
  10. Πρόσεχε το στήθος σου. Βάζε κρέμες και προσευχήσου να μην κάνεις ραγάδες. Ότι θα μεγαλώσει θα μεγαλώσει, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα χαλάσει κιόλας! Καλό είναι πάντως να θηλάσεις το μωρό –για να δεις και πώς είναι!– και γιατί το μητρικό γάλα είναι δυναμωτικό, αλλά μην αγχωθείς αν για οποιονδήποτε λόγο δεν το καταφέρεις. Υπάρχουν εξαιρετικά γάλατα, που θα το κάνουν… θηρίο!
  11. Φρόντισε να έχεις, από την πρώτη μέρα που θα γυρίσεις από το μαιευτήριο στο σπίτι, μια γυναίκα να σε βοηθάει, έστω και για λίγες ώρες την εβδομάδα. (Αν είσαι από τις τυχερές και τα οικονομικά σου το επιτρέπουν, κάν’ το σε καθημερινή βάση.) Μπορεί τώρα να σου φαίνεται υπερβολή, αλλά αργότερα θα καταλάβεις τη διαφορά. Δε χρειάζεται να την κρατάς πολύ. Τρεις ή τέσσερις ώρες φτάνουν για να έχεις λίγο χρόνο να ξεκουραστείς, να κοιμηθείς ή να μείνεις λίγο μόνη με τον εαυτό σου. Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να πάρεις γυναίκα κι έχεις κοντά σου μαμά ή… υποφερτή πεθερά, μη διστάσεις να τις εκμεταλλευτείς. Το μωρό μπορεί να περιμένει. Οι ανάγκες σου όχι και θα το καταλάβεις στην πορεία, όταν θα πέφτεις ξερή από την κούραση και την εξάντληση και ταυτόχρονα το σπίτι θα είναι λες και το έχουν βομβαρδίσει.
  12. Φρόντισε να πείσεις τον άντρα σου να σε βοηθάει, να ξενυχτάει κι αυτός με το παιδί, να το αλλάζει και να το ταΐζει για να ξεκουράζεσαι. Είναι αρκετά πιθανό στην αρχή να φαίνεται χαμένος· δε θα ξέρει πώς να κρατήσει το μωρό, μετά δε θα μπορεί να το… ψυχολογήσει, δε θα ξέρει γιατί κλαίει, θα έχει άγχη, αγωνίες και απορίες, αλλά με τη δική σου βοήθεια και, κυρίως, υποστήριξη, και με το δικό σου… αριστουργηματικό σπρώξιμο θα τα καταφέρει μια χαρά. Μη διστάζεις καθόλου, εμπρός, βάλ’ τον στον αγώνα!
  13. Αν δουλεύεις, μη σταματήσεις σε καμιά περίπτωση τη δουλειά σου. Θα είναι για σένα μια διέξοδος κι ένα παράθυρο στον κόσμο, μακριά από πάνες και αλλαξιέρες. Σίγουρα θα νιώθεις τύψεις ότι δεν είσαι καλή μαμά, σίγουρα κάποιες στιγμές θα θέλεις να τα παρατήσεις όλα για να αφοσιωθείς στο παιδί σου, αλλά καλό θα ήταν να κρατηθείς! Μακάρι να μπορείς να δουλεύεις λιγότερο, τέσσερις ή πέντε ώρες τη μέρα –γίνονται και θαύματα!–, αλλά σίγουρα θα πρέπει να μένεις, όταν μεγαλώσει λίγο το βρέφος, καθημερινά εκτός μωρού και σπιτιού. Για να μη μιλήσουμε για τον μισθό σου, που θα είναι τεράστια βοήθεια αυτές τις εποχές, γιατί τώρα τα έξοδα θα αυξηθούν. Αν βέβαια έχεις την πολυτέλεια και την αντοχή να μείνεις στο σπίτι με το παιδί, φρόντισε οπωσδήποτε να κάνεις πράγματα για σένα, όπως γυμναστήριο, έστω και μια δυο φορές την εβδομάδα βόλτες, και οικονομικά ψώνια, που όμως θα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα.
  14. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να ξέρεις ότι θα έχεις πολλά και αλλόκοτα συναισθήματα. Θα γελάς σαν χαζή, θα κλαις σαν χαζή και γενικώς θα είσαι χαζή χωρίς το «σαν» όταν οι ορμόνες σου θα κάνουν… πάρτι! Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τα πάντα με χιούμορ και μην αφήσεις τη μελαγχολία να σε πάρει από κάτω. Όλες τα ίδια περνάνε, δεν έχεις κανένα πρόβλημα, είσαι μια χαρά γυναίκα, απλώς είσαι έγκυος. Προσπάθησε επίσης να μην αφεθείς σε μαύρες σκέψεις και κακά προαισθήματα, που σχεδόν πάντα είναι λάθος. Μην αφεθείς να σκέφτεσαι ότι το μωρό θα είναι άρρωστο, θα γεννηθεί παράλυτο, προβληματικό κι άλλα ακόμα χειρότερα. Όλα θα πάνε καλά. Φρόντισε να κάνεις τις σωστές εξετάσεις τη σωστή στιγμή κι άσε τα υπόλοιπα στην επιστήμη.
  15. Όσο λιγότεροι γνωρίζουν για την εγκυμοσύνη σου, τόσο το καλύτερο. Εκτός από την οικογένειά σου, τους πολύ κοντινούς φίλους και τη δουλειά –αναγκαστικά–, μέχρι τα σημάδια –κοιλιά φουσκωμένη– να γίνουν εμφανή, κράτησε το μυστικό για τον εαυτό σου. Έτσι θα γλιτώσεις από τις παρατηρήσεις για το πόσο πάχυνες, πόσο δεν πάχυνες και πόσο πρέπει να παχύνεις για να βγει το μωρό τέλειο.
  16. Μην ακούς τις ιστορίες άλλων γυναικών γι’ αυτά που πέρασαν οι ίδιες, αλλά και γι’ αυτά που πέρασαν διάφορες φίλες ή γνωστές τους. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη είναι ο πιο εύκολος στόχος για τις υπόλοιπες γυναίκες! Αν παλιά η άλλη σε ζήλευε γιατί είχες καλύτερο αυτοκίνητο από αυτήν, τώρα θα θυμηθεί να σου πει μια τραγική ιστορία για μια έγκυο που έπαθε φοβερά πράγματα και τελικά έχασε το παιδί της. Κόψε την κουβέντα και φύγε. Άφησε τα τέρατα σ’ αυτές κι εσύ κράτα το χαμόγελο…
  17. Μην αφήνεις τον κάθε χαζό και την κάθε άσχετη να σου πιάνουν την κοιλιά. Ούτε να σου τη φτύνουν! Για να μην πω για την υπέρτατη βλακεία που δέρνει κάποιους όταν σκύβουν και φιλούν τη φουσκωμένη κοιλιά μιας γυναίκας. Αυτό είναι τραγικό για το μωρό. Το ρωτάνε αν θέλει τους ξένους;
  18. Μην αρχίσεις να αγοράζεις με μανία ρούχα εγκυμοσύνης. Εκτός αν έχεις λεφτά για πέταμα, οπότε αλλάζει. Να ξέρεις πάντως ότι αυτό που θα σου κάνει τον έναν μήνα, τον άλλον δε θα σου μπαίνει και ότι μετά τη γέννηση του μωρού όλα αυτά τα ρούχα δε θα θέλεις να τα ξαναδείς.
  19. Μην αγχώνεσαι τρελά με το να μετράς σε ποια εβδομάδα είσαι, πότε μπήκες στον έναν μήνα και πότε βγήκες από τον άλλον. Όλα γίνονται όπως πρέπει να γίνουν, η φύση έχει προνοή­σει και δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η ώρα να γεννήσεις και να μην το καταλάβεις!
  20. Μόνο όταν πλησιάζει η στιγμή να γεννήσεις, άρχισε να σκέφτεσαι πώς θα είναι, τι θα είναι και πώς πραγματικά έρχονται τα παιδιά στον κόσμο. Μη βλέπεις από την αρχή της εγκυμοσύνης σου όλες αυτές τις… περιγραφικές φωτογραφίες στα βιβλία, εκτός αν σου αρέσουν τα θρίλερ!
  21. Επειδή ό,τι κι αν σου πούμε εμείς, όσο κι αν σε συμβουλέψουμε, εσύ θα ζήσεις όλη αυτή την εμπειρία με τον δικό σου τρόπο, κράτησε αυτά που σου ταιριάζουν και προσάρμοσε τα υπόλοιπα. Από κει και πέρα… Μόνη σου θα προχωρήσεις και θα βρεις και τα καλά και τα δύσκολα. Κουράγιο, κορίτσι μας, κουράγιο και καλές αντοχές! Πολλές και καλές αντοχές στο δικό σου Survivor!

Πηγή: Talcmag.gr