7 συμβουλές για να μιλήσεις στον γιο σου για το σεξ

Πώς πρέπει να χειριστούμε το λεπτό αυτό ζήτημα.

Πρέπει να παραδεχτώ πως ούτε εγώ ήμουν ενθουσιασμένη όταν ήρθε η ώρα να ενημερώσω τον εννιάχρονο γιό μου για θέματα που αφορούν στο σεξ, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι, πράγματι, μία από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες υποχρεώσεις των γονέων. Συνειδητοποίησα, όμως, πως εάν το αποφύγω, το πιο πιθανό είναι το παιδί να αναζητήσει απαντήσεις στους φίλους, στην τηλεόραση, στο ίντερνετ και δεν ήθελα να εμπιστευτώ τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του γιού μου σε τέτοιες πηγές.

Τι πρέπει να κάνεις

1. Να αντιληφθείς πότε είναι έτοιμος.

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ηλικίας. Ως μητέρα, ξέρεις το παιδί σου καλύτερα από τον καθένα και μόνο εσύ είσαι σε θέση να γνωρίζεις εάν το παιδί σου είναι έτοιμο να έχει αυτή τη συζήτηση, ή όχι. Σε γενικές γραμμές, όμως, η συζήτηση γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας ή της σεξουαλικής επαφής είναι καλό να αρχίζει από μικρή ηλικία και, μάλιστα, από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται το σώμα του και να κάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Ιδιαίτερα, όταν βρίσκεται στο κατώφλι της εφηβείας, όταν, δηλαδή, αρχίζουν οι σωματικές αλλαγές.

2. Να είσαι προετοιμασμένη σωστά.

Ίσως νιώθεις πως δεν είσαι έτοιμη να έχεις αυτή τη συζήτηση με τον γιό σου, νιώθεις αμηχανία, ακόμη και ανησυχία. Το κλειδί είναι η κατάλληλη προετοιμασία. Μίλησε με άλλους γονείς, διάβασε βιβλία σχετικά με αυτό ή ενημερώσου από το Ίντερνετ.

3. Μείνε μακριά από περισπασμούς.

Αφιέρωσε χρόνο στο παιδί όταν συζητάτε για το σεξ. Καλύτερα αυτή η συζήτηση να γίνει σε έναν χώρο με κλειστή πόρτα, κλειστή τηλεόραση ή υπολογιστή, χωρίς περισπασμούς. Ίσως, μάλιστα, θα ήταν καλύτερο να αφήσεις τον σύζυγο να ενημερώσει το παιδί, σε μια κουβέντα «πατέρα- γιου», ενώ εσύ απασχολείς την κόρη σας, ώστε να μην τους ενοχλήσει κανείς.

4. Να είσαι ειλικρινής.

Παρ’ όλο που το όλο θέμα μου προκαλούσε αμηχανία και με έκανε να αισθάνομαι άβολα, μίλησα ανοιχτά στο παιδί μου για την σεξουαλική επαφή, την γονιμοποίηση και την εφηβεία. Ενημέρωσα τον γιό μου για τις ευθύνες που συνεπάγεται το να είναι κανείς σεξουαλικά ενεργός και τους πιθανούς κινδύνους (π.χ. ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.α.). Πρέπει να λέμε στα παιδιά την αλήθεια και να είμαστε ανοιχτοί. Έτσι, όχι μόνο το παιδί θα λάβει απάντηση σε όσα το απασχολούν, αλλά θα αισθανθεί ότι είναι στραμμένη η προσοχή επάνω του, οπότε θα σε εμπιστεύεται ευκολότερα.

5. Προσπάθησε να διαπιστώσεις τι γνωρίζει ήδη.

Αφού είπα στον γιό μου ό,τι είχα προετοιμάσει, τον ρώτησα εάν είχε καμία ερώτηση να μου κάνει. Είχε πολλές. Με υπομονή απάντησα σε όλες. Τον ρώτησα, επίσης, να μου πει εάν γνώριζε και από αλλού κάποιες από αυτές τις πληροφορίες και άρχισε να μου λέει για συζητήσεις που είχε με τους φίλους του στο σχολείο. Έτσι, κατάφερα να «διορθώσω» κάποιες εσφαλμένες πληροφορίες και να του δώσω μια άλλο οπτική. Στη συνέχεια, του έδωσα ένα σχετικό βιβλίο και τον παρότρυνα να επαναφέρουμε την κουβέντα, αφού το διαβάσει.

6. Να είσαι διαθέσιμη.

Μετά την κουβέντα μας, εξήγησα στον γιο μου πως μπορεί να με ρωτήσει ό,τι θέλει σχετικά με το θέμα ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να στρέφονται σε εμάς για απαντήσεις.

7. Να επαναφέρεις τη συζήτηση σε τακτά διαστήματα.

Εμείς οι γονείς συχνά νιώθουμε ανακούφιση μόλις ολοκληρωθεί η επίμαχη συζήτηση. Πρέπει, ωστόσο να έχουμε υπ’ όψιν πως αυτή είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά συζητήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή ενημέρωση, καθώς έχουν άλλες απορίες στα εννιά τους χρόνια, άλλες στα έντεκα και άλλες στα δεκατέσσερα. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, κατέστησα σαφές στον γιό μου πως είναι ευθύνη και καθήκον των γονιών να ενημερώνουν τα παιδιά τους για το σεξ, και όχι των φίλων. Του έδωσα ένα φιλί στο μέτωπο και τον αγκάλιασα σφιχτά. Μέσα μου ήθελα να παραμείνει παιδάκι για πάντα, αλλά ξέρω πως- πριν καλά καλά το συνειδητοποιήσω- θα έχει γίνει ολόκληρος άντρας και είμαι χαρούμενη που μπορώ να του δώσω χρήσιμες συμβουλές στο ταξίδι προς την ενηλικίωση. Καλή δύναμη!