Συμβουλές για θηλασμό χωρίς προβλήματα!

Στο παρακάτω κείμενο σας παραθέτουμε πολύτιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν σε ένα επιτυχημένο θηλασμό. 

Θα πρέπει να ξεκινήσετε το θηλασμό άμεσα, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό. Πλύνετε με λίγο νερό τις θηλές λίγο πριν το θηλασμό αποφεύγοντας τη χρήση σαπουνιού ή οινοπνεύματος για να μην αφυδατωθεί η θηλή. Φροντίστε να διατηρείτε τις θηλές σας στεγνές και καθαρές.

Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο σουτιέν κατά την περίοδο του θηλασμού, το οποίο θα συγκρατεί το στήθος σας, χωρίς να το πιέζει.

Πάρτε μία σωστή και αναπαυτική στάση για να θηλάσετε το μωρό σας. Γι’ αυτό κρατήστε με το ένα χέρι το στήθος σας και με το άλλο τον αυχένα ή την πλάτη του μωρού σας. Φέρτε το κεφάλι του μωρού σας προς το στήθος σας, ώστε το μάγουλό του, να αγγίζει το μαστό σας. Όταν η θηλή και το στόμα του μωρού σας είναι στην ίδια γραμμή, τότε σπρώξτε ελαφρά το κεφάλι του μωρού σας. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να είστε είτε καθιστή βάζοντας μαξιλάρια στα πόδια σας ή ανασηκώνοντας το ένα σας γόνατο για να στηρίξετε το σώμα του είτε να είστε σε πλάγια ξαπλωμένη θέση με το μωρό αντικριστά στο στήθος γυρισμένο στο πλάι.

Όταν απομακρύνετε το μωρό σας βάλετε το δάχτυλο σας στο στόμα του μωρού και μην το τραβήξετε από το στήθος σας γιατί αυτό θα τραυματίσει τις θηλές. Σε περίπτωση τραυματισμού της θηλής, δε διακόπτετε το θηλασμό, αλλά βγάζετε το μωρό σας από το στήθος και τοποθετήστε το ξανά μέχρι να πετύχετε τη σωστότερη θέση και στάση.

«Ο θηλασμός ήταν αγωνία»: Η ιστορία μια μαμάς

Σε περίπτωση αιμορραγίας, επειδή το μωρό σε περίπτωση που καταπιεί αίμα, κάνει εμετό, μπορείτε σε συνεννόηση με τον παιδίατρο να διακόψετε 1-2 θηλασμούς.

Σε περίπτωση πυρετού από ίωση δε διακόπτετε το θηλασμό, γιατί η ίωση μεταδίδεται από τα χνώτα σας. Γι’ αυτό χρησιμοποιείστε μάσκα και συνεχίστε το θηλασμό.

Σε περίπτωση πόνου, υπερφόρτωσης ή άσηπτης μαστίτιδας με λίγο πυρετό, δε διακόπτετε το θηλασμό. Μάλιστα ο θηλασμός θα σας βοηθήσει στη λύση αυτών των προβλημάτων. Σε περίπτωση φλεγμονώδους μαστίτιδας απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας.

Μη ξεπλένετε τις θηλές σας μετά το θηλασμό, γιατί το γάλα σας με τις ουσίες που περιέχει δρα απολυμαντικά.

Να θυμάστε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι απεριόριστος και ελεύθερος. Μην προβληματίζεστε αν το μωρό σας είναι χορτάτο ή τι πρέπει να κάνετε αν σε σύντομο χρονικό διάστημα ξανακλάψει. Βάλτε το μωράκι σας στο στήθος σας όσες φορές το ζητήσει και αποφύγετε να του δώσετε συμπλήρωμα γάλακτος ή άλλα υγρά.

Στην αρχή ίσως χρειαστεί να θηλάσετε το μωρό σας και από τους δύο μαστούς σε κάθε γεύμα, ενώ όσο περνούν οι μέρες και αυξάνεται η ποσότητα του γάλακτος, θα είναι αρκετό για το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τη μία πλευρά κάθε φορά.

Σε περίπτωση υπερφόρτωσης των μαστών κάντε ένα ελαφρύ μασάζ, έτσι ώστε το μωρό σας να μπορεί να θηλάσει ευκολότερα. Αν μετά το θηλασμό σας αισθάνεστε ακόμη το στήθος σας βαρύ, επαναλάβετε το μασάζ με σκοπό να αφαιρέσετε το γάλα που έχει παραμείνει στο στήθος σας.

Στις εισέχουσες ή επίπεδες θηλές θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία για το μητρικό θηλασμό ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσετε, μην απογοητευτείτε. Αναζητείστε βοήθεια και υποστήριξη και σιγά σιγά όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν. Οι πρώτες έξι εβδομάδες είναι περίοδος προσαρμογής για σας και το μωράκι σας!

 Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio

Διαβάστε ακόμη:

Δεν θήλασα, το ομολογώ…

«Η μέρα που σταμάτησε το γάλα μου, έφτασε…»