Σύνδεση ύπνου και ανάπτυξης (ηλικία 5 έως 8 ετών)

Σύνδεση ύπνου και ανάπτυξης (ηλικία 5 έως 8 ετών)

Ο καλός/αρκετός ύπνος είναι σημαντικός για ένα μικρό παιδί για πολλούς λόγους, από την αποκατάσταση της ενέργειας μέχρι την οικοδόμηση των συνδέσεων του εγκεφάλου, για να μην αναφέρουμε το ευεργετικό διάλειμμα που προσφέρει στη μαμά και τον μπαμπά. Αλλά η επιστήμη δείχνει ότι ο ύπνος τροφοδοτεί τη σωστή σωματική ανάπτυξη.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd] Η επιστήμη της ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί αρκετές ορμόνες για να διεγείρουν διάφορες εκδηλώσεις στο αίμα, τα όργανα, τους μύες και τα οστά.

Μία πρωτεϊνική ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση και ονομάζεται αυξητική ορμόνη (ή ανθρώπινη αυξητική ορμόνη) είναι ένας βασικός παίκτης σε αυτά τα γεγονότα. Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγή της, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του άγχους και της άσκησης. Στα μικρά παιδία όμως, ο πιο σημαντικός παράγοντος είναι ο ύπνος.

Η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται όλη την ημέρα. Αλλά για τα παιδιά η πιο έντονη περίοδος της απελευθέρωσής της είναι λίγο μετά την έναρξη του βαθύ ύπνου.

Πόσο ύπνο χρειάζονται:

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται περίπου 10 έως 12 ώρες ύπνου το βράδυ και λίγο ύπνο στη διάρκεια της ημέρας που συνήθως σταματά γύρω στην ηλικία των 5 ετών. Τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται 9 ½ έως 11 ½ ώρες κάθε βράδυ. Βέβαια οι ανάγκες του ύπνου διαφέρουν στα παιδιά, κάποια χρειάζονται περισσότερες ή και λιγότερες ώρες ύπνου από τα άλλα.

Χωρίς επαρκή ύπνο, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ανάπτυξης, κυρίως να επιβραδυνθεί ή ανάπτυξη. Η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης μπορεί επίσης να διαταραχθεί σε παιδιά με ορισμένα φυσικά προβλήματα, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Από την έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεαστούν και άλλα πράγματα εκτός από το ύψος του παιδιού. Μερικά παιδιά δεν παράγουν αρκετή αυξητική ορμόνη φυσιολογικά, και ή έλλειψη ύπνου κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση γνωστή ως ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης που μπορεί να επηρεάσει την δύναμη της καρδιάς ή τους πνεύμονες ή τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως είναι θεραπεύσιμη με ένα συμπλήρωμα ορμόνης.

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, δείχνουν και άλλες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα τους. Ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και την πείνα μπορεί να επηρεαστούν, οδηγώντας το παιδί να τρώει περισσότερο και να έχει προτίμηση για υδατάνθρακες υψηλής θερμιδικής αξίας. Ακόμη η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει τις τροφές αυτές, προκαλώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με διαβήτη τύπου 2.

Η έλλειψη ύπνου τη νύχτα μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κινητικές δεξιότητες και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, που οδηγεί σε περισσότερα ατυχήματα, προβλήματα συμπεριφορά και κακές επιδόσεις στο σχολείο.

Εξασφαλίστε στα παιδιά ένα καλό ύπνο.

Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από όσο πιστεύουν οι γονείς τους.

Τα σημάδια ότι το παιδί δεν κοιμάται αρκετά είναι: ιδιότροπο και νυσταγμένο την ημέρα, έχει δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο, κακούς βαθμούς και είναι δύσκολο να ξυπνήσει το πρωί.

Για να το βοηθήσετε να κοιμάται καλά και αρκετά:

Καθιερώστε μία ορισμένη ώρα για ύπνο. Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι στο κρεβάτι γύρω στις 8 με 9, και ίσως λίγο πιο νωρίς για μικρότερα παιδιά ή αυτά που χρειάζονται πολύ ύπνο.

Οργανώστε μία καλή ρουτίνα ύπνου, η οποία βοηθά να δώσει το σήμα στο σώμα του παιδιού ότι είναι ώρα να ηρεμήσει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το μπάνιο, ένα σνακ, ένα παραμύθι, μιλώντας ή τραγουδώντας του απαλά ενώ το βάζετε στο κρεβάτι του.

Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο του παιδιού είναι κατάλληλο για ύπνο. Θα πρέπει να είναι σκοτεινό και ήσυχο.

Μην έχετε τηλεόραση ή υπολογιστή στο δωμάτιό του.

Αποφύγετε έντονη δραστηριότητα πριν τον ύπνο.

Ακολουθήστε το ίδιο ωράριο και τα Σαββατοκύριακα ακόμη και στις διακοπές. Μία παραλλαγή κάποια στιγμή δεν θα προκαλέσει μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά οι ακανόνιστες ώρες ύπνου οδηγούν σε κακές συνήθειες ύπνου και φυσικά έλλειψη ύπνου.

Πηγή: paidorama.com