Πολλά παιδιά του Δημοτικού και τα περισσότερα του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν κοιμούνται αρκετά, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο στις επιδόσεις τους στα μαθήματα, όσο και στην υγεία τους.
Οι ανάγκες σε ύπνο είναι διαφορετικές για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν όμως κάποιες επιστημονικές οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το παιδί σας κοιμάται όσο χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά εντός και εκτός σχολείου.
Ειδικά για τα παιδιά που είναι στην εφηβεία, αν συγκρίνετε τις ώρες που κοιμούνται με τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμούνται, θα καταλάβετε γιατί δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί και να ετοιμαστούν για το σχολείο.
Τι λένε οι αριθμοί
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, τα νεογέννητα μωρά πρέπει να κοιμούνται 12-18 ώρες το 24ωρο με μια σταδιακή μείωση στις 12-14 ώρες για τα νήπια ηλικίας 1-3 ετών. Κατά την προσχολική ηλικία, το παιδί πρέπει να κοιμάται 11-13 ώρες, ενώ στις ηλικίες 5-10 ετών οι ανάγκες σε ύπνο κυμαίνονται από 10 έως 11 ώρες το 24ωρο.
Το πιο δύσκολο στάδιο είναι η εφηβεία. Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από τους ενήλικες (δηλαδή 8,30-9 ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με το NSF), αλλά οι ώρες που νυστάζουν και οι ώρες που μπορούν να ξυπνήσουν μόνοι τους και να είναι ξεκούραστοι, δεν έχουν καμία σχέση με τις ώρες έναρξης των σχολείων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών μελετών, ο μέσος έφηβος σπανίως πηγαίνει για ύπνο πριν από τις 11, και ας πρέπει να σηκωθεί στις 6 ή στις 6.30′ για να ετοιμαστεί για το σχολείο, στο οποίο πρέπει να αρχίσει το μάθημα σε πλήρη εγρήγορση γύρω στις 8.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρώτη και μερικές φορές τη δεύτερη ώρα πολλοί μαθητές να γέρνουν από τη νύστα και απλώς να κοιτάζουν τον πίνακα και να αδυνατούν να μάθουν το παραμικρό.
Μία από τις μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πάνω από το 90% των εφήβων μαθητών κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες κάθε βράδυ, ενώ το 10% δήλωσαν πως κατά μέσον όρο κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες.
Σύμφωνα με τον δρα Τζέιμς Μπ. Μάας, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και κορυφαίο ερευνητή του ύπνου, «οι περισσότεροι έφηβοι είναι κινούμενα ζόμπι, διότι κοιμούνται υπερβολικά λίγο».
Η προσπάθεια των εφήβων να αναπληρώνουν τα Σαββατοκύριακα τον ύπνο που τους λείπει, δεν αποτελεί λύση, καθώς το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να διαταράσσουν ακόμα περισσότερο το βιολογικό τους ρολόι και να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ξυπνήσουν εγκαίρως τις καθημερινές.
Μόνη λύση είναι ο καλός προγραμματισμός μέσα στη μέρα, ώστε στις 10 να βρίσκονται στο κρεβάτι τους.