Συναισθηματική Νοημοσύνη: Πόσο σημαντική είναι για το παιδί σου

Συναισθηματική Νοημοσύνη: Πόσο σημαντική είναι για το παιδί σου

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια έννοια που συνδέεται στενά με την έννοια της ψυχικής υγείας. Και αν οι περισσότεροι γονείς παλιότερα, αλλά ακόμη και τώρα, πίστευαν την ιδέα ότι έχοντας ως κύριο μέλημα την ακαδημαϊκή και νοητική πρόοδο των παιδιών τους, εξασφάλιζαν το λαμπρό μέλλον τους, η σημερινή εικόνα της κοινωνίας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τα έντονα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και τις σαφείς επιπτώσεις τους στον ψυχισμό των ανθρώπων, αποδεικνύει ότι η διανοητική ευφυΐα (I.Q.) δεν επαρκεί για να βοηθήσει ένα νέο άνθρωπο να “πάει μπροστά” και να είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων.

[babyPostAd]Πιο σημαντική για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (E.Q), η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία παιδιών ικανών να διαχειρίζονται προσωπικές και περιβαλλοντικές δυσκολίες και να προχωρούν στη διαδικασία της μάθησης. Ως συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα κατανοεί και να τα διαχειρίζεται, αλλά και η ικανότητα να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων και να διαχειρίζεται τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Εναρμόνιση νου και καρδιάς

Το να είναι κάποιος-α συναισθηματικά έξυπνος-η, σημαίνει να χρησιμοποιεί το συναίσθημα με λογική, εξυπνάδα. Οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν με την πεποίθηση ότι τα συναισθήματα δεν είναι καλός σύμβουλος στη ζωή, ενώ η λογική ναι. Οι άνθρωποι που έχουν γαλουχηθεί με την πεποίθηση αυτή, έμαθαν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, να μην εκφράζουν τις ανάγκες τους και να μην αναγνωρίζουν τα “θέλω” τους και να κάνουν σχέσεις που ενισχύουν την εξάρτηση.

Σήμερα, τα διάφορα θεωρητικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη μας υποδεικνύουν τη μέση οδό: συναίσθημα που χρησιμοποιεί τη λογική με παραγωγικό για το άτομο τρόπο, έτσι ώστε να ενισχύεται το αίσθημα αυταξίας και η ποιότητα της ζωής του. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια διαδικασία συντονισμού του συναισθήματος με τη λογική, όπως τόσο επιτυχημένα περιγράφεται στη μεταφορά… “Να κατεβάζεις το νου στην καρδιά”.

Χαρακτηριστικά παιδιών με ανεπτυγμένη νοημοσύνη

6 πράγματα που δεν ήξερα για τα αγόρια – μέχρι που έκανα γιους!

Πώς μπορείτε να καθοδηγείτε τα παιδιά στο να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια ικανότητα την οποία μπορούν να αναπτύξουν όλα τα παιδιά, μεγαλώνοντας σε κατάλληλο περιβάλλον και έχοντας κατάλληλα ερεθίσματα. Οι γονείς ανάλογα με τις πρακτικές διαπαιδαγώγησης ενισχύουν ή όχι την ανάπτυξή της. Το “συναισθηματικό κλίμα” που διαμορφώνεται στην εκάστοτε οικογένεια, ανάλογα με το αν και πώς γίνονται αντιληπτά τα συναισθήματα και πώς αυτά εκφράζονται μέσα στην οικογένεια, επιτρέπει ή αποτρέπει το να ευδοκιμήσει η συναισθηματική νοημοσύνη.

Εν κατακλείδι, η σωστή διαπαιδαγώγηση των γονέων προς τα παιδιά, απαιτεί κάτι περισσότερο από τη σκέψη και τη λογική, απαιτεί συναίσθημα. Ο γονιός που επιδεικνύει στοργή στη σχέση του με το παιδί του μπορεί να παραπέμπει στο δημοκρατικό γονιό και στον ανεκτικό- επιεική (βέβαια ο τύπος του επιεική υπολείπεται στην καθοδήγηση ως προς το κομμάτι της διαχείριση των συναισθημάτων). Αντίθετα, ο αυταρχικός τύπος γονέα ασκεί κριτική, κρίνει άλλοτε τους άλλους και άλλοτε τον εαυτό του και στερεί στον ίδιο και το παιδί την οποιαδήποτε έκφραση στοργής και επομένως δεν καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Όσοι άνθρωποι έχουν κάνει θεραπεία, ξέρουν ότι η αγάπη που μπορούν να δείξουν στα παιδιά τους είναι τόση, όση και η αγάπη που έχουν λάβει από τους δικούς τους γονείς. Το “απόθεμα της αγάπης” με το οποίο έρχεται ο κάθε γονιός και διαθέτει μέσα στο “τσουβάλι” του, καθορίζει και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στο παιδί του στο να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με αυτογνωσία.

Πηγή:  tlife.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το μητρικό γάλα θεράπευσε το γιο της που γεννήθηκε χωρίς καρδιακό παλμό…

Οι 35 πιο όμορφες φωτογραφίες τοκετού που έχετε δει!