Συνηθισμένες ερωτήσεις για τα αντισυλληπτικά χάπια
Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο;
Αν μιλάμε για τον καρκίνο του ενδομητρίου και τον καρκίνο των ωοθηκών, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση του “χαπιού” πάσχουν πολύ λιγότερο από αυτές που δεν παίρνουν το “χάπι” (κατά 40% περίπου). Αυτό σημαίνει ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά προστατεύουν από αυτές τις πολύ συχνές μορφές καρκίνου. Ο μαστός είναι ευαίσθητος στα ωοθηκικά στεροειδή. Η πιθανή συσχέτιση της αύξησης του καρκίνου του μαστού με την λήψη των αντισυλληπτικών οδήγησε σε επιδημιολογική μεταανάλυση 54 μελετών από 25 χώρες, όπου φαίνεται ότι ο σχετικός κίνδυνος από το 1ο έτος λήψης των αντισυλληπτικών ελαττώνεται μετα από 5 χρόνια διακοπής του φαρμάκου στο 1,16, και στα 15 χρόνια στο 0,98. Αυξανόμενης της ηλικίας ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του μαστού δεν διαφέρει στις γυναίκες που έπαιρναν σε σχέση με αυτές που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συσχετίζεται με τη σεξουαλική μετάδοση των ιών των κονδυλωμάτων HPV και τη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών (αν χρησιμοποιούν ή όχι προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής). Ήδη έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο για μερικά στελέχη αυτού του ιού. Το εμβόλιο αυτό γίνεται στις πολύ νέες γυναίκες, πριν να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Tα οφέλη όμως από τα αντισυλληπτικά χάπια, είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.
[babyPostAd] Μπορεί μια πολύ νέα γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικά χάπια;
Τα αντισυλληπτικά χάπια της 4ης γενιάς έχουν πολύ χαμηλά οιστρογόνα και δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων. Οι νεαρές γυναίκες έχουν ανάγκη μόνιμης αντισύλληψης γιατί μπορούν να μείνουν έγκυοι από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή. Τα αντισυλληπτικά χάπια 4ης γενιάς είναι σχεδιασμένα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα και το πιο σύγχρονο προγεσταγόνο (τη Δροσπιρενόνη), για να ταιριάζουν στις ανάγκες των νέων ανεξάρτητων γυναικών. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό για κάθε νέα γυναίκα να χρησιμοποιεί και προφυλακτικό για την προφύλαξη από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Επειδή στη νεαρή ηλικία ο έρωτας είναι πολύ αυθόρμητος και οι νεαρές γυναίκες ντρέπονται πολλές φορές, στην πρώτη γνωριμία, να απαιτήσουν τη χρήση του προφυλακτικού , είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει τουλάχιστον η αντισυλληπτική κάλυψη για την αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Μπορεί μια γυναίκα μετά τα 40 να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια;
Μια γυναίκα που έχει περάσει την ηλικία των 40 ετών είναι δυνατόν να επιλέξει την αντισυλληπτική μέθοδο που της ταιριάζει ανάλογα με την οικογενειακή της κατάσταση και τις σεξουαλικές της συνήθειες. Αν καπνίζει και θέλει να πάρει το αντισυλληπτικό χάπι, πρέπει να διακόψει το κάπνισμα, πριν τη λήψη του. Και αυτό γιατί το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους , που αρχίζουν να εμφανίζονται πιο συχνά μετά τα 40. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια σημαντική απόφαση για την υγεία της γυναίκας και πρέπει να την πάρει το συντομότερο. Ένας έλεγχος υγείας που θα αποκλείσει άλλους παράγοντες κινδύνου για την ηλικία αυτή, ενδείκνυται πριν συνεχίσει η γυναίκα να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια , μέχρι την εμμηνόπαυση της.
Οι συνθετικές ορμόνες είναι επικίνδυνες;
Οι συνθετικές ορμόνες παρασκευάζονται στα εργαστήρια και είτε είναι 100% όμοιες με τις φυσικές, είτε διαφέρουν κατ’ ελάχιστο. Η διαφορά αυτή είναι απαραίτητη γιατί οι συνθετικές ορμόνες πρέπει να αντέχουν στη χορήγηση από το στόμα και το μεταβολισμό τους από το συκώτι. Αν κάνεις χρήση ορμονικών σκευασμάτων πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα το γυναικολόγο σου.
Μπορεί το αντισυλληπτικό χάπι να επηρεάσει τη γονιμότητά μου;
Η αντισύλληψη με το “χάπι” είναι μια απόλυτα αναστρέψιμη μέθοδος. Όταν σταματήσεις τη λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών, μπορείς να μείνεις αμέσως έγκυος, αν το επιθυμείς. Η ωορρηξία επανεμφανίζεται, η βλέννα ακολουθεί τις φυσιολογικές της εναλλαγές για να διευκολύνει τη διέλευση του σπέρματος και το ενδομήτριο υπακούει στα μηνύματα των ορμονών σου για να αλλάζει κατάλληλα όποτε πρέπει να υποδεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο, για εμφύτευση.
Το αντισυλληπτικό χάπι 4ης γενιάς με δροσπιρενόνη παχαίνει; Όχι. Η δροσπιρενόνη μοιάζει με την φυσική προγεστερόνη και δεν προκαλεί κατακράτηση ύδατος. Έτσι δεν υπάρχουν τα πρηξίματα και κατακράτηση ύδατος που προκαλούσαν τα παλαιά αντισυλληπτικά.
Πρέπει να σταματάω τη λήψη του “χαπιού” κάθε τόσο, για να “ξεκουράζεται” ο οργανισμός μου;
Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, δεν κουράζεται με τη λήψη του “χαπιού” γιατί έχει μικρότερη δραστηριότητα (δεν έχει ωορρηξία και πολλές εναλλαγές στο ενδομήτριο). Άρα δεν πρέπει να σταματάς για αυτό το λόγο. Η διακοπή των 7 ημερών για να σου έρθει η περίοδος, δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητη. Αν θέλεις κάποιους μήνες να μην έχεις περίοδο (π.χ. το καλοκαίρι, σε ένα μεγάλο αθλητικό event, κλπ) μπορείς να πάρεις τα αντισυλληπτικά χάπια 4ης γενιάς συνεχόμενα, χωρίς να διακόψεις για 7 ημέρες. Η περίοδος μπορεί να μετατεθεί με ασφάλεια μέχρι 3 μήνες.
Πηγή: Draristsigris.gr