350 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. ζάχαρη
25 γρ. κακάο
200 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
50 ml νερό
5 γρ. κανέλα
1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
125 γρ. καρύδια τριμμένα
1 δόση βανίλιας
100 γρ. αυγά
1 φύλλο ζύμης σφολιάτας
1 αυγό για άλειμμα
Υλικά για το σιρόπι
300 ml νερό
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. γλυκόζη
φλούδες από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλας
Ενημερωθείτε για τα υλικά των συνταγών στο mamashome κάνοντας κλικ ΕΔΩ…
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και όταν πάρουν μία βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι μας.
Για τα ροξάκια
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και τα καρύδια.
Χτυπάμε με το φτερό σε μικρή ταχύτητα στην αρχή και μετά από 2 λεπτά αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
Παίρνουμε τη ζύμη σφολιάτας και την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη και την κόβουμε στη μέση κατά πλάτος. Στη συνέχεια μοιράζουμε τη γέμιση στα δύο και πλάθουμε το κάθε μισό σε μπαστούνι και την τοποθετούμε κατά μήκος του φύλλου σφολιάτας.
Τυλίγουμε καλά τη σφολιάτα γύρω από τη γέμιση κλείνοντας καλά την ένωση του φύλλου της σφολιάτας πιέζοντας με τα δάχτυλα , αλείφοντας την άκρη με αυγό για να κολλήσει το ζυμάρι.
Φτιάχνουμε 2 μπαστουνάκια. Αφού τυλίξουμε τα μπαστουνάκια , τα τοποθετούμε 30 λεπτά στην κατάψυξη σκεπασμένα με μεμβράνη. Αφού παγώσουν τα αφαιρούμε από την κατάψυξη και τα κόβουμε σε ροδέλες των 2 εκ. περίπου.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά σκεπασμένα. Στη συνέχεια αλείφουμε με αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν τα ροξάκια ψηθούν , τα σιροπιάζουμε έτσι όπως είναι ζεστά με το κρύο σιρόπι αφήνοντας μέσα στο σιρόπι για 2 λεπτά. Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα σε μία σχάρα και στην συνέχεια τα σερβίρουμε.
Πηγή:akispetretzikis.com