Συνταγή: Tο καθιερωμένο κέικ Χριστουγέννων στην Κύπρο!

Το γλυκό αυτό είναι το καθιερωμένο κέικ Χριστουγέννων στην Κύπρο από ανέκαθεν.

Η κάθε νοικοκυρά κάνει το δικό της. Είναι γλυκό που μπορεί ν’ αντέξει για 1 μήνα έξω από το ψυγείο και να έχει την ίδια φρεσκάδα.

Για το κέικ

  • 1 φλ. Βούτυρο ή λάδι
  • 1 φλ. Ζάχαρη καστανή «Demerara»
  • Λίγο σιρόπι από γλυκό καρύδι
  • 2 φλ. Αλεύρι
  • 1 κουταλάκι «Baking powder»
  • 6 αυγά
  • 1 πορτοκάλι χυμός
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα περγαμόντο
  • 1 φλ. Αμύγδαλα και καρύδια χονδροκομμένα
  • 1 πιάτο γλυκά του κουταλιού, κομμένα σε μικρά κυβάκια από λίγες μέρες πριν που τα έχουμε αφήσει έξω να στεγνώσουν καλά (καρύδι, βύσσινο, σταφύλι, περγαμόντο, βερίκοκο, άνθη λεμονιάς, φλούδα από κίτρο, φλούδα από νεράντζι, κτλ)
  • Λίγη σταφίδα λευκό σταφύλι
  • Μερικά φοινίκια (Χουρμάδες) κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 ξυλαράκι βανίλιας
  • Μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ/κι κονιάκ
  • Μαρμελάδα από βερίκοκο
  • Πάστα Αμυγδαλωτό από ένα ζαχαροπλαστείο

(ή την φτιάχνουμε εμείς με αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και λιωμένα, ζάχαρη άχνη, ροδόνερο, βανίλια, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο)

Για το Γλάσο

  • 1 ασπράδι
  • ¼ φλ χλιαρό νερό
  • 3 φλ. Ζάχαρη άχνη
  • Λίγο λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τους κρόκους, το σιρόπι και τη βανίλια να γίνουν κρέμα.
  • Χτυπάμε τ’ ασπράδια με λίγο λεμόνι να γίνουν μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε στην κρέμα τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο και τα ξύσματα από τα φρούτα και το κονιάκ.
  • Ανακατώνουμε το αλεύρι με το μπέκιν να γεμίσει αέρα.
  • Ανακατεύουμε καλά και σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Στα μεσοδιαστήματα προσθέτουμε τη μαρέγκα. Λϊγο αλεύρι, λίγη μαρέγκα. Ανακατώνουμε προσεχτικά και αργά.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τη σταφίδα και τα φοινίκια.
  • Σε ένα στρογγυλό και ψηλό ταψί, προσθέτουμε χαρτί λαδωμένο στο κάτω μέρος.
  • Ψήνουμε το κέικ σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ – 2 ώρες.
  • Αφού το κέικ ψηθεί και κρυώσει απλώνουμε με μαχαίρι στο πάνω μέρος τη μαρμελάδα.
  • Προετοιμάζουμε την πάστα αμυγδαλωτού. Απλώνουμε να καλύψουμε όλο το κέικ με περίπου 1 εκ ύψος αμυγδαλωτού.
  • Το αφήνουμε για 1 ημέρα να στεγνώσει. Την άλλη ημέρα το καλύπτουμε με το γλάσο.
  • Το γλάσο το ετοιμάζουμε χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί με πιρούνι.
  • Γύρω γύρω κολλάμε διακοσμητική χριστουγεννιάτικη ταινία (σαν γιρλάντα) – χρώματος βαση το κόκκινο.
  • Στο πάνω μέρος γράφουμε καλά Χριστούγεννα και προσθέτουμε μερικά διακοσμητικά μπιχλιμπίδια όπως φύλλα και καρπό από γκι ελαφάκια, σπιτάκι, χιονάνθρωπο κτλ.

Καλή όρεξη!

cooktherapy.gr