Σύστημα εξωτερικής τεχνητής μήτρας για υπερβολικά πρόωρα μωρά

Σύστημα εξωτερικής τεχνητής μήτρας για υπερβολικά πρόωρα μωρά

Ένα σύστημα εξωτερικής τεχνητής μήτρας που υποστηρίζει υπερβολικά πρόωρα μωρά δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η συσκευή έχει δοκιμασtεί με επιτυχία σε νεογέννητα αρνάκια και προορίζεται για ανθρώπινα έμβρυα, προκειμένου να τους χαρίσει μερικές ακόμη πολύτιμες εβδομάδες για να αναπτυχθούν.

[babyPostAd]Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου σε μία δεκαετία τα υπερβολικά πρόωρα μωρά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε τέτοια συστήματα εξωτερικής μήτρας γεμάτα με αμνιακό υγρό και όχι σε θερμοκοιτίδες με αναπνευστήρα.

Το σύστημα υποστήριξε τα πειραματόζωα επί τέσσερις εβδομάδες, το μεγαλύτερο διάστημα που μια τέτοια εξωτερική συσκευή έχει ποτέ διατηρήσει σταθερή την κατάσταση ενός νεογέννητου. Προηγούμενες παρεμφερείς συσκευές δεν είχαν καταφέρει επιβίωση μεγαλύτερη από 60 ώρες.

Μολονότι η επιβίωση των πολύ πρόωρων μωρών, δηλαδή όσων γεννιούνται μεταξύ της 23ης και της 26ης εβδομάδας της κύησης, έχει βελτιωθεί στα μαιευτήρια, εξακολουθεί να είναι μεγάλη η θνησιμότητά τους. Ένα μωρό που γεννιέται κατά την 23η εβδομάδα έχει βάρος κάτω των 600 γραμμαρίων και πιθανότητες 30% έως 50% να ζήσει. Αλλά ακόμη κι αν επιβιώσει, δαιτρέχει κίνδυνο 90% να πάσχει αργότερα από χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων και άλλες.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν επιτυχείς οι προσπάθειες να δημιουργηθεί μια εξωσωματική μήτρα χωρίς εξωτερική αντλία που να παρατείνει την περίοδο της κύησης για αρκετό καιρό και επιπλέον να διασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του νεογνού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άλαν Φλέικ του νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, ανέπτυξαν ένα τεχνητό περιβάλλον, το οποίο αποτελείται από έναν σάκο από φιλμ πολυαιθυλενίου, ο οποίος διαθέτει ενσωματωμένο ένα κύκλωμα τροφοδοσίας αίματος και οξυγόνου μέσω του ομφάλιου λώρου.

Ένα αμνιακό υγρό που έχει παραχθεί στο εργαστήριο και περιέχει θρεπτικές ουσίες εισέρχεται συνεχώς και εξέρχεται από τον σάκο-μήτρα. Ηλεκτρονικοί αισθητήρες παρακολουθούν διαρκώς τους ζωτικούς δείκτες του εμβρύου και την κυκλοφορία του αίματος.

Τα πειράματα με τα έξι αρνάκια έδειξαν ότι επί 28 μέρες το σύστημα, το οποίο παρέχει ένα περιβάλλον με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης και φωτός και που είναι σχεδόν πλήρως αποστειρωμένο, εξασφάλισε την ομαλή ανάπτυξη των νεογέννητων και των ζωτικών οργάνων τους, όπως οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Τα αρνάκια που μεγάλωσαν στην τεχνητή μήτρα ανέπνεαν και κατάπιναν φυσιολογικά, ανέπτυξαν μαλλί, είχαν φυσιολογικές νευρικές λειτουργίες κ.ά.

Προτού το σύστημα δοκιμαστεί σε ανθρώπους θα πρέπει να βελτιωθεί κι άλλο. Μεταξύ άλλων, οι διαστάσεις της συσκευής θα πρέπει να μικρύνουν (τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν το ένα τρίτο του μεγέθους των εμβρύων των αρνιών), ενώ θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα «αμνιακό» υγρό ιδανικό για το ανθρώπινο έμβρυο.

Όπως είπε ο Φλέικ, «αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα εξωσωματικής μήτρας που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ωρίμανση των οργάνων για μόνο λίγες ακόμη εβδομάδες, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε δραστικά την επιβίωση των υπερβολικά πρόωρων μωρών». Πρόσθεσε ότι «το νέο σύστημα είναι δυνητικά πολύ ανώτερο απ’ ό,τι μπορούν να κάνουν σήμερα τα νοσοκομεία για ένα μωρό 23 εβδομάδων, το οποίο γεννιέται στο όριο της επιβίωσης».

Ο στόχος των επιστημόνων είναι να υπάρξει ένα τεχνητό σύστημα που να αποτελεί μια αποτελεσματική «γέφυρα» ανάμεσα στη μήτρα της μητέρας και στον έξω κόσμο για το χρονικό διάστημα μεταξύ της 23ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης. Μετά την 28η εβδομάδα, το έμβρυο θεωρείται ότι έχει περάσει πλέον το κατώφλι του πιο σοβαρού κινδύνου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Το διαβάσαμε στο onmed.gr