Sleepover: “Θέλεις να κοιμηθείς σπίτι μου;”
Τώρα που τα σχολεία κλείνουν, τι πιο ωραίο από το να κοιμηθεί το παιδί μας στο σπίτι ενός φίλου ή ακόμα καλύτερα, να φιλοξενήσετε εσείς τους φίλους του;
Δύο εικόνες μας έρχονται στο μυαλό στην προοπτική ενός sleepover… Μικροί σίφουνες και χοροπηδηχτές σβουρίτσες με χρωματιστές πιτζάμες γύρω από μια λιμνοθάλασσα παιχνιδιών.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Τι και αν τα λεξικά ορίζουν το sleepover ως μια κοινωνική συγκέντρωση που προορίζεται να διασκεδάσει και να προωθήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Για τους γονείς η λέξη, η ίδια η κατάσταση του sleepover ισοδυναμεί με πονοκέφαλο.Ευθύνες για τα ξένα παιδιά που θα φιλοξενηθούν, άγχος για το πώς θα τα ευχαριστήσουμε, κούραση να μαζευτεί το σπίτι πριν και μετά και φυσικά ανησυχία για το πώς θα περάσει το δικό μας παιδί.
Κι όμως, η κατάσταση είναι πιο απλή, πιο διασκεδαστική και πολλές φορές ακόμα και σωτήρια!
Και να τα μυστικά για ένα πετυχημένο sleepover:
♥ Η σωστή ηλικία! Μόνο αν είστε σίγουροι πως το παιδί σας είναι έτοιμο και ώριμο για να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, τότε και μόνο τότε προχωράτε στο επόμενο βήμα.
♥ Κανόνες! Είτε μιλάμε για παιδικό sleepover είτε για εφηβικό οι κανόνες είναι απαραίτητοι! Μην εφαρμόσετε το «αποφασίζω κ διατάζω» αλλά με τη συμμετοχή του παιδιού σας και μέσα σε λογικά πλαίσια ορίστε δυο τρία βασικά πράγματα: πού θα κοιμηθεί ο καθένας, τι ώρα θα σβήσουν τα φώτα, αν επιτρέπονται ή όχι τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και πόσο αισθητή ή όχι θα είναι η δική σας παρουσία έτσι ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.
♥ Φροντίστε για τον σωστό αριθμό καλεσμένων και βεβαιωθείτε πως τα παιδιά που θα έρθουν είναι όλοι φίλοι. Το τελευταίο που θέλετε είναι καυγάδες, αντιζηλίες ή παιδιά να αισθάνονται απομονωμένα και πληγωμένα.
♥ Επικοινωνήστε με τους γονείς των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο σπίτι σας. Ενημερώστε τους για τις συνθήκες και ενημερωθείτε με τη σειρά σας για το αν είναι σύμφωνοι αλλά και για το αν το παιδί τους χρειάζεται περισσότερη προσοχή (είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή, το σκοτάδι τού προκαλεί ανησυχία κ.λπ.). Επίσης να είστε αμφότεροι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που το παιδί τους θέλει να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
♥ Τοποθετήστε φώτα νύχτας στα μπάνια, κοντά στις σκάλες και σε άλλα βασικά σημεία. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αποπροσανατολιστούν στο σκοτάδι.
♥ Καθησυχάστε όλα τα παιδιά ότι θα μπορούν να σας ξυπνήσουν αν φοβηθούν, αν αισθανθούν άρρωστα ή αν χρειασθούν οποιαδήποτε βοήθεια.
♥ Επιλέξτε τη σωστή μέρα! Και αυτή είναι… το Σάββατο! Οι λόγοι αυτονόητοι: περιθώριο ξεκούρασης την Κυριακή για όλους, μικρούς και μεγάλους.
♥ Φαγητό, σνακ και λιχουδιές! Όσο απαραίτητα είναι τα pop corn και τα αναψυκτικά στο σινεμά άλλο τόσο είναι απαραίτητα το πρόχειρο φαγητό και οι απαγορευμένες λιχουδιές στα sleepover. Προσοχή όμως, παράδοση μεν αλλά χωρίς υπερβολές! Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά σνακ και όχι πολλή ζάχαρη. Νερό και χυμοί σε αφθονία, και ανάλογα την ηλικία, ίσως και κάποια αναψυκτικά. Το επόμενο πρωί ξαναμπείτε σε πρόγραμμα προσφέροντας φαγητά, όπως τοστ, δημητριακά, κέικ, γάλα και ομελέτες.
♥ Φροντίστε για τις δραστηριότητες των παιδιών. Ανάλογα την ηλικία μπορείτε να τα απασχολείστε με παιδικές ταινίες, επιτραπέζια, να ψήσετε κουλουράκια ή γιατί όχι να καταφύγετε στα παλιά κλασικά δικά μας παιδικά παιχνίδια, όπως μουσικές καρέκλες ή χαλασμένο τηλέφωνο, δραστηριότητες που ενισχύουν τη συνεργασία, φέρνουν όμως και πολύ γέλιο!
♥ It’s all about timing! Επιλέξτε να έρθουν οι επισκέπτες προς το τέλος της ημέρας, γιατί όταν τα παιδιά περνούν πάρα πολύ χρόνο μαζί συνήθως αυξάνονται οι διαπληκτισμοί και οι δυστροπίες. Κανονίστε επίσης μια συγκεκριμένη ώρα αναχώρησης το επόμενο πρωί ώστε να οργανώσετε καλύτερα το πρόγραμμά σας.
♥ Μετά το sleepover, συζητήστε με το παιδί σας για την εμπειρία του. Τι του άρεσε περισσότερο, τι όχι, τι θα άλλαζε; Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσετε την επόμενη εκδήλωση και για να αξιολογήσετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο για άλλο ένα sleepover.
Μη σας τρομάζει η ιδέα. Αξίζει τον κόπο κυρίως γιατί μέσα από μια τέτοια εμπειρία τα παιδιά μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα, να παίρνουν «ελεγχόμενες πρωτοβουλίες», χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους και φυσικά ενισχύουν τις φιλίες τους.
Πηγή: mothersbird.gr