Σου αντιμιλάει συνέχεια; Πώς να το χειριστείς!

από την Κατερίνα Αλεξογιάννη-dearmom.gr

Απαντάει σε όλα, «βγάζει γλώσσα», αντιμιλάει. Μια κλασική αντίδραση ενός παιδιού που μεγαλώνει και εκμεταλλεύτεται την ευκολία που του χαρίζει η γλωσσική του εξέλιξη. Τη χρησιμοποιεί μάλιστα για να φέρει αντίρρηση, κάτι του βγαίνει αυθόρμητα όσο περνάει ο καιρός.

Ένα παιδί που αντιμιλάει ή βγάζει γλώσσα δείχνει με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή του, το θυμό του, τα νεύρα του, την αγνάκτησή του.

Πρόκειται για μια φάση που περνούν σχεδόν όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα όσα είναι πιο αντιδραστικά και επαναστατικά. Σημασία έχει να μάθεις να το χειρίζεσαι σωστά, γιατί αν είναι από τη φύση του ένα παιδί που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να είναι έτσι. Θέσε τα όρια όσο είναι νωρίς για να περάσετε όσο το δυνατόν πιο ήπια παιδική ηλικία!

Αρχικά, μην το κάνεις εσύ, για να μη δίνεις το κακό παράδειγμα. Αν αντιμιλάς συνέχεια στον άντρα σου ή δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω, το παιδί βλέπει και μιμείται. Πρέπει να είσαι ένα πρότυπο σωστής επικοινωνίας και όμορφης συζήτησης.

Επειδή, συνήθως το να αντιμιλάμε κρύβει θυμό, αντίδραση ή νεύρα, πρέπει να ξεκινήσεις αναζητώντας για ποιο λόγο το παιδί σου έχει αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να το ενοχλεί ή να το απασχολεί κάτι και να μην είναι απλά μία φάση που τα περισσότερα παιδιά περνούν. Ειδικά αν δεις ότι επιμένει να το κάνει, τότε μάλλον κάτι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την αντίδραση.

Η λύση τη στιγμή που αντιμιλάει είναι να απομονώσεις το περιστατικό και να το αντιμετωπίσεις σε πραγματικό χρόνο. «Δε μου αρέσει ο τρόπος που μου απαντάς, Μαρία» είναι μια καλή απάντηση σε μια συζήτηση όπου «βγάζει γλώσσα». «Σε παρακαλώ να μην απαντάς σε ό,τι λέω και να προσπαθείς να κάνεις αυτό που σου ζητάω».

Αυτό ίσως σου φαίνεται ηρωικό σε μια στιγμή όπου δεν έχεις υπομονή και το παιδί σου σε ταλαιπωρεί, όμως έχει σημασία να προσπαθήσεις να το κάνεις. Θα δεις ότι έτσι θα μάθει σε μια πιο ήπια επίλυση των διαφωνιών και αυτή η συνήθεια θα του γίνει πολύτιμο βίωμα για τη συνέχεια της ζωής του.

Απόφυγε δια ροπάλου ατάκες: «Καλά, κάτσε να πω εγώ στον πατέρα σου τι είπες και θα δεις» ή «Θα σε κλειδώσω στο δωμάτιο αν μου ξαναβγάλεις γλώσσα».

Καμία τέτοια απειλή δεν είναι θεμιτή και θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η ηρεμία, η συζήτηση-ακόμα και με λίγο πιο επιβλητικό τόνο- και η προσπάθεια για συνεννοήση είναι πάντοτε καλύτερες τακτικές που κάνουν σε όλους μας καλό. Μη ξεχνάς ότι το παιδί σου μπορεί να έχει γεννηθεί με πιο έντονη προσωπικότητα, άρα να πρέπει να βρεις τον τρόπο να πορευτείς με αυτό!

Είναι το παιδί σας κακομαθημένο;

Κανένα παιδί δεν γεννιέται απαιτητικό…απαιτητικό γίνεται!