Σοβαρά λάθη στη διατροφή των παιδιών που αγνοούμε εντελώς

Σοβαρά λάθη στη διατροφή των παιδιών που αγνοούμε εντελώς

διατροφή των παιδιών

Το να είσαι γονιός σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μερικές φορές, στην προσπάθεια σου να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς στα παιδιά σου, ίσως να χρησιμοποιείς κάποιες λανθασμένες πρακτικές που στο τέλος μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Διάβασε τα παρακάτω σημεία και δες αν σου φαίνονται γνώριμα.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Υποχρεώνεις το παιδί να αδειάσει το πιάτο του

Τα υγιή παιδιά από τη μέρα που γεννιούνται έχουν την ικανότητα να ξέρουν ακριβώς πότε και πόσο χρειάζεται να φάνε. Με το να το πιέζεις να αδειάσει το πιάτο του, επεμβαίνεις σε αυτό το βιολογικό μηχανισμό του. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να του μάθεις να λειτουργεί με βάση τη πείνα του και τον κορεσμό του (δηλαδή πότε νιώθει χορτάτο). Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγαλύτερες μερίδες.

Tι να κάνεις; Μην ενθαρρύνεις το παιδί “να αδειάζει” το πιάτο του. Βάλε στο παιδί μικρές προς μέτριες μερίδες (με εξαίρεση τα λαχανικά) και άφησε το παιδί να αποφασίσει μόνο του πόσο θα φάει.

Χρησιμοποιείς τα γλυκά ως επιβράβευση 

Γνωρίζεις ότι το να πείσεις το παιδί να φάει όσπρια ή λαχανικά είναι πολλές φορές κουραστικό ή ακόμη και ακατόρθωτο. Έτσι, καταλήγεις στην εύκολη και γρήγορη λύση για την επίλυση του προβλήματος ακολουθώντας την μέθοδο της «εξαγοράς».
Δυστυχώς όμως, αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο.

Τι να κάνεις; Προσπάθησε να συνδυάσεις τα όσπρια και τα λαχανικά μαζί με άλλα αγαπημένα τους φαγητά ξεκινώντας με μικρές ποσότητες.

Απαγορεύεις εντελώς τα γλυκά
Αυτή είναι μια ακραία και λανθασμένη τακτική. Δεν υπάρχει «απαγορεύεται» στον υγιή άνθρωπο, πόσο μάλλον στο υγιές παιδί. Εξάλλου, οι απαγορεύσεις φέρνουν συχνά αντίθετα αποτέλεσμα.

Τι να κάνεις;  Επέτρεψε στο παιδί να φάει μία σοκολάτα στην θέση του σνακ, 1-2 φορές την εβδομάδα, όχι όμως στη θέση του πρωινού ή κάποιου κύριου γεύματος. Επίλεξε γλυκά που περιέχουν γάλα και φρούτα.

Κενές θερμίδες 

Σήμερα τα παιδιά λαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης από ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ροφήματα, φρουτοποτά καθώς και φρουτοχυμούς. Το κακό είναι ότι τα πλείστα από αυτά τα ποτά προσφέρουν μόνο άδειες θερμίδες, δηλαδή δίνουν θερμίδες χωρίς να προσφέρουν άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον τα ροφήματα αυτά, δεν έχουν τους ίδιους μηχανισμούς που επιφέρουν τον κορεσμό όπως η στερεά τροφή. Με λίγα λόγια τα παιδιά παίρνουν άδειες θερμίδες, δεν χορταίνουν και η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τι να κάνεις;  Απέφυγε την αγορά των ροφημάτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω ώστε να μην τα αναζητούν και να μην τα βλέπουν στο ψυγείο ή σε ντουλάπια και αντί αυτού πρόσφερε στο παιδί πιο υγιεινά και θρεπτικά ροφήματα όπως γάλα, φρέσκο χυμό, νερό ή υγιεινά σπιτικά smoothies.

Τip διαιτολόγου:  Τα παιδιά από την παιδική ηλικία υιοθετούν πολλές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν μέχρι την ενήλικη ζωή, που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να βοηθούνε τα παιδιά να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.
Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,MSc
Change Eat – Clinical Dietitians & Associates
τηλ. 77 77 77 51
changeeat.com.cy 

Πηγή:limeandlife.com