Σπασμένο δόντι – Αυτές είναι οι πρώτες βοήθειες!
Ο τραυματισμός των δοντιών είναι πολύ συχνός στην παιδική ηλικία –κυρίως στα αγόρια- και οφείλεται σε πτώσεις των παιδιών, σε παιχνίδια και αθλήματα, σε επιληπτικές κρίσεις, ξένα σώματα και αυτοκινητικά ατυχήματα. Η έγκαιρη όμως και σωστή αντιμετώπιση βελτιώνει την πρόγνωση του δοντιού και περιορίζει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συνεπειών, ανέφερε σε σχετική με την υγεία των παιδικών δοντιών ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά ο Νικόλαος Λυγιδάκης, Υφηγητής Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Leeds.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν βγει, έπειτα από τραυματισμό, από τη θέση του ένα νεογιλό δόντι δεν το βάζουμε πίσω στη θέση του. Πηγαίνουμε βέβαια στον παιδοδοντίατρο που θα αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει το περιστατικό. Ο στόχος της αποκατάστασης των νεογιλών δοντιών είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας, η διατήρηση του χώρου και η διατήρηση της υγείας του πολφού και του περιοδοντίου με απουσία πόνου και φλεγμονής. Επίσης, η πρόληψη τερηδονισμού παρακειμένων μόνιμων δοντιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μικρών ασθενών.
Από την άλλη όταν βγει, έπειτα από τραυματισμό, από τη θέση του ένα μόνιμο δόντι πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα: βρίσκουμε το δόντι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό (χωρίς να πιάσουμε τη ρίζα του) και το βάζουμε ξανά στη θέση του στο στόμα και το κρατάμε σταθερό με μία γάζα. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, βάζουμε το δόντι μέσα σε κρύο γάλα ή νερό και πηγαίνουμε αμέσως στον κοντινότερο παιδοδοντίατρο.
Αν σπάσει ένα κομματάκι του δοντιού και δεν έχουμε ολική απόσπαση από τη θέση του, διατηρούμε το σπασμένο κομμάτι σε νερό. Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να συγκολλήσει το σπασμένο κομμάτι ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να συμπληρώσει το έλλειμμα με υλικά (σύνθετες ρητίνες) που μιμούνται εξαιρετικά τους οδοντικούς ιστούς με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Προστατευτικοί νάρθηκες
Μεγάλο κίνδυνο για τραυματισμούς στα δόντια έχουν τα παιδιά με έντονη πρόταξη των δοντιών και εκείνα που ασχολούνται συστηματικά με αθλήματα. Πολλοί ειδικοί συνιστούν για τα παιδιά με έντονη αθλητική δραστηριότητα τη χρήση ειδικών ναρθήκων, καθώς και έγκαιρη διόρθωση ορθοδοντικών προβλημάτων πρόταξης των μπροστινών άνω δοντιών.