Μπορείτε να φανταστείτε πόσες ώρες καθάριζαν οι γυναίκες το σπίτι τους τη δεκαετία του ’50;

Μπορείτε να φανταστείτε πόσες ώρες καθάριζαν οι γυναίκες το σπίτι τους τη δεκαετία του ’50;

Μπορείτε να φανταστείτε πόσες ώρες καθάριζαν οι γυναίκες το σπίτι τους τη δεκαετία του ’50;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή των οικογενειών στη δεκαετία του 1950 ήταν πιο δύσκολη, χωρίς συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων ή πλυντήρια πιάτων να ελαφρύνουν το φορτίο.

Ωστόσο, συγκλονιστήκαμε όταν ανακαλύψουμε ότι οι οικιακές εργασίες στη δεκαετία του 1950 χρειαζόντουσαν κατά μέσο όρο 57 ώρες την εβδομάδα – χωρισμένες σε 42 ώρες «γενικής οικιακής εργασίας» συν 15 έως 20 ώρες «βαθύ καθαρισμού».

Και, σύμφωνα με την Currys PC World, η οποία ανέθεσε την έρευνα, σήμερα κάνουμε 55 ώρες λιγότερο, με μόλις 1 με 2 ώρες την εβδομάδα, ανά νοικοκυριό.

Αυτός ο αριθμός είναι πολύ χαμηλός, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή μας. Άλλες θετικές αλλαγές έχουν επίσης συμβεί – το 1/3 των νοικοκυριών πλέον χωρίζει τα καθήκοντα εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών, κάτι που ήταν αδιανόητο στη δεκαετία του 1950.

Όταν πρόκειται για τους χώρους που καθαρίζουμε περισσότερο, η κουζίνα (47%) και το σαλόνι (25%) έρχονται στην κορυφή, ενώ μόνο το 4% των ανθρώπων δήλωσαν ότι καθαρίζουν την κρεβατοκάμαρα τακτικά – εκπληκτικό γεγονός δεδομένου ότι περνάμε πολύ χρόνο εκεί!

Ο κοινωνικός ιστορικός Seren Evans-Charrington λέει: «Τα νοικοκυριά της σύγχρονης εποχής δεν είναι υπό την ίδια πίεση την οποία είχαν οι γονείς μας, όπου η ιδέα ενός άψογου νοικοκυριού ήταν ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης».

«Τώρα, όχι μόνο τα καθημερινά καθήκοντα όπως το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων γίνονται πολύ πιο γρήγορα, αλλά έχουμε επίσης περισσότερες ευθύνες και γενικά έχουμε μειώσει την ποσότητα των καθηκόντων που κάνουμε για να καλύψουμε μόνο τις βασικές δουλειές».

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας