Το σπιράλ: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε

Το σπιράλ: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε

Καταρχάς, ο ελληνικός όρος είναι ενδομήτριο σπείραμα, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία θα το βρείτε ως Intra Uterine Device (IUD).

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Πρόκειται για μια μικρή πλαστική συσκευή, η οποία τις περισσότερες περιπτώσεις έχει σχήμα «Τ» (βλ φωτογραφία) και με την εισαγωγή του στην ενδομητρική κοιλότητα επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη και αξιόπιστη αντισύλληψη.

Όλα τα σπιράλ είναι ίδια;

Διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες σπιράλ:

Με ποιο μηχανισμό τα σπιράλ χαλκού εμποδίζουν τη σύλληψη;

Μέχρι πρότινος εθεωρείτο πως η εισαγωγή του σπιράλ χαλκού στην ενδομητρική κοιλότητα προκαλούσε τοπική φλεγμονή και δια αυτής παρεμποδιζόταν η εμφύτευση του εμβρύου.

Σήμερα υποστηρίζεται πως η αντισύλληψη επιτυγχάνεται μέσω της τοπικής έκλυσης από το χάλκινο σύρμα τόσο ελεύθερου χαλκού, όσο και αλάτων χαλκού. Αν και η εκλυόμενη ποσότητα χαλκού είναι εξαιρετικά μικρή (μικρότερη από την ημερησίως προσλαμβανομένη με τη διατροφή) και δεν δύναται να αυξήσει τη συγκέντρωση χαλκού στο αίμα, προκαλεί αλλαγές τόσο στο μικρο – περιβάλλον της ενδομητρικής κοιλότητας, όσο και στη σύσταση της τραχηλικής βλέννης.

Λόγω των αλλαγών αυτών παρεμποδίζεται η διαδρομή των σπερματοζωαρίων προς της σάλπιγγες, όπου και λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση. Επιπροσθέτως, έχει διατυπωθεί η άποψη, πως ο χαλκός ενδέχεται να παρεμποδίζει (ίσως και να ανατέλλει παντελώς) ακόμα και αυτήν καθαυτήν την ικανότητα του ωαρίου να γονιμοποιηθεί.

Με ποιο μηχανισμό τα σπιράλ, που εκλύουν ορμόνες εμποδίζουν τη σύλληψη;

Η τοπική έκλυση των ορμονών από το σπιράλ φαίνεται πως εμποδίζει τη σύλληψη μέσω δύο μηχανισμών:

Είναι δύσκολη διαδικασία η τοποθέτηση του σπιράλ;

Η τοποθέτηση του σπιράλ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, η οποία εκτελείται και στο ιατρείο, την ημέρα του κύκλου, που θα σας συμβουλέψει ο ιατρός σας.

Αν και αυτή καθαυτή η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, υπάρχει η πιθανότητα να συστηθεί η προληπτική χορήγηση αναλγητικής αγωγής. Συχνά δε συνιστάται και η προληπτική χορήγηση αντιβίωσης.

Πόσο «ασφαλής» τρόπος αντισύλληψης είναι το σπιράλ;

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αν 100 γυναίκες χρησιμοποιήσουν ως μοναδικό μέσο αντισύλληψης το σπιράλ για ένα έτος, τότε μόνον μία από αυτές θα έχει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επομένως, το σπιράλ θεωρείται μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης.

Για πόσο καιρό μπορώ να κρατήσω το σπιράλ;

Ανάλογα με το είδος του σπιράλ αυτό μπορεί να σας παράσχει αποτελεσματική αντισύλληψη ακόμα και για διάστημα 3 έως 5 ετών. Όμως συνήθως συνιστάται η αφαίρεση και αντικατάστασή του εντός βραχύτερου διαστήματος.

Η τοποθέτηση σπιράλ έχει επιπλοκές;

Η βασικότερη επιπλοκή του σπιράλ είναι η πρόκληση κολπικής αιμόρροιας για τους πρώτους δύο κύκλους από την τοποθέτησή του. Η αιμόρροια αυτή είναι όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοπεριοριζόμενη και δεν προκύπτει χρεία περαιτέρω θεραπευτικής παρέμβασης.

Κάποιες γυναίκες αναφέρουν ήπιο κοιλιακό άλγος ειδικά τις πρώτες ημέρες από την τοποθέτηση του σπιράλ. Εντούτοις, το άλγος αυτό συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ήπιας αναλγητικής αγωγής.

Έχει αναφερθεί σε μελέτες, πως αν επιτευχθεί κύηση, όσο η γυναίκα έχει σπιράλ, τότε υφίστανται ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες αυτή να είναι εξωμήτρια. Βέβαια, οι πραγματικές πιθανότητες επίτευξης κύησης, όσο είναι τοποθετημένο το σπιράλ είναι εξαιρετικά χαμηλές. Συνεπώς, αν και το ενδεχόμενο εξωμητρίου πράγματι υφίσταται, εν τοις πράγμασι είναι εξαιρετικά απίθανο.

Πρέπει να προσέχω κάτι, όσο έχω σπιράλ;

Όχι πολύ συχνά το σπιράλ ενδέχεται να μετακινηθεί από τη θέση του, οπότε και μειώνεται η αποτελεσματικότητά του ως μέσου αντισύλληψης. Ο έλεγχος της θέσης του σπιράλ γίνεται κατά την τακτική προληπτική επίσκεψη στο γυναικολόγο σας, οπότε και υποβάλλεστε σε υπερηχογραφική εξέταση και επισκόπηση του τραχήλου της μήτρας.

Όμως κι εσείς τις πρώτες ημέρες μετά από την έμμηνο ρύση, μπορείτε να ελέγχετε με τα δάκτυλά σας, πως τα κορδονάκια του σπιράλ, τα οποία κανονικά εξέχουν από τον τράχηλο, είναι ακόμα στη θέση τους.

Η βασική όμως αρχή, που πρέπει κάθε γυναίκα, που επέλεξε να βάλει σπιράλ, να έχει υπόψη της, είναι πως το σπιράλ την προστατεύει μόνον από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και όχι από νοσήματα, τα οποία μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Η προστασία από τα νοσήματα αυτά προϋποθέτει και τη χρήση και προφυλακτικού. Συνεπώς, ειδικά αν έχετε περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε και προφυλακτικό!

Πηγή:   mytwins.gr