Σπιτική Φρουτόκρεμα

Πρότασεις από τη Μαρία Τουμπή, MSc Διατροφολόγο-Διαιτολόγο από το ThehealthLab, τον επιστημονικό συνεργάτη του babyradio σε θέματα διατροφής.

Μπορεί η έτοιμη φρουτόκρεμα να σε δελεάζει ειδικά αν είσαι μαμά που εργάζεται σκληρά για να αντεπεξέλθει στην οικονομική καθημερινότητα. Αν όμως σκεφτείς με γνώμονα την καλή υγεία του παιδιού σου τότε σίγουρα θα αποφασίσεις να περάσεις λίγο χρόνο καθαρίζοντας φρούτα και αποφεύγοντας το “κλάκ” από το βαζάκι.

Μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε φρούτο. Προτίμησε βιολογικά, εποχής και πλύνε τα καλά (ακόμα και αν πρόκειται να τα καθαρίσεις) με άφθονο νερό. Συνηθίζεται να αποφεύγουμε τον πρώτο καιρό εισαγωγής στερεών το ακτινίδιο και η φράουλα. Για το πρώτο υπάρχουν κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά κατά κύριο λόγο, καλό είναι τους πρώτους μήνες να αποφεύγονται τα σπόρια καθότι το έντερο είναι ακόμα ανώριμο.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Αν δεν επιλέγεις βιολογικά φρούτα σαν πρώτες τροφές, αναρωτήσου αν μια πιθανή αλλεργική αντίδραση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φυτοφάρμακο ή συντηρητικό και όχι στο ίδιο το φρούτο. Κράτα σημειώσεις και φρόντισε να προσφέρεις ένα νέο τρόφιμο (φρούτο/κρέας/λαχανικό) αν τρεις ημέρες προκειμένου να διαπιστώσεις ότι είναι καλώς ανεκτό από το μωρό σου.

Θυμήσου ότι δεν πρέπει να προσφέρεις σε μωρό κάτω του ενός έτους, σουσάμι, μέλι, ωμό γάλα αγελάδος και ξηρούς καρπούς.

Και όσο για τις ποσότητες, προσοχή γιατί η αλεσμένη τροφή ξεγελάει. Δύσκολα κάποιος θα έτρωγε 3 ή 4 φρούτα σε ένα γεύμα. Μην παρασυρθείς λοιπόν και πιέσεις το μωρό σου θα φάει υπερβολικά. Μπορείς να κόβεις μικρές ποσότητες από τα φρούτα τις επιλογής σου και να φυλάς τα υπόλοιπα σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Γευστικοί Συνδυασμοί

Για να ξεφύγεις λίγο από το κλασσικό σχήμα πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα, αχλάδι, μπορείς να δοκιμάσεις και τα παρακάτω: