Στη μητέρα που ήρθε αντιμέτωπη με μια διάγνωση αυτισμού…

Στη μητέρα που ήρθε αντιμέτωπη με μια διάγνωση αυτισμού…

διάγνωση αυτισμού

Αγαπητέ μαμά που μόλις γνώρισες τον αυτισμό,

Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να σου πω ότι λυπάμαι. Ακόμα κι αν υποψιαζόσουν ότι το παιδί σου έχει αυτισμό, η επιβεβαίωση της θεωρίας πονάει. Είναι σαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο. Είναι σαν όλα τα σχέδια που είχες κάνει να εξαφανίστηκαν και το παιδί που περίμενες οτι θα γίνει δεν άλλαξε. Δεν ήμουν στη θέση σου μια φορά, αλλά δύο!

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]

Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να νιώθεις τώρα, δεν πρόκειται για μια θανατική ποινή. Η ζωή σου δεν έχει τελειώσει. Τα πράγματα δεν πρόκειται να είναι αυτά που περίμενες, αλλά η ζωή δεν έχει τελειώσει. Εξακολουθείς να έχεις αυτό το γλυκό μικρό που σε χρειάζεται ακόμα περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιείς. Έτσι, δεν έχει σημασία τι αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή – πρέπει να είστε ισχυρή! Μην αφήσεις να σε πάρει από κάτω.

Το καλύτερο πράγμα που μου είπε κάποιος όταν ανακάλυψα ότι ο γιος μου ήταν αυτιστικός είναι ότι είναι ακόμα το ίδιο αγόρι που αγαπώ. Ο αυτισμός κλέβει πολλά, αλλά αυτό το μικρό πρόσωπο και η προσωπικότητα είναι ακόμα εκεί. Αυτό το μικρό δεν είναι διαφορετικό άτομο μόνο και μόνο επειδή έχει μια ετικέτα.

Εύχομαι κάποιος να μου είχε πει να υποβάλω αίτηση για κάθε ιδιωτική ή κρατική βοήθεια. Θα είναι δύσκολο, και ενώ κάποια πράγματα γίνονται πιο εύκολα με το χρόνο, φαίνεται ότι εμφανίζονται πάντα νέα ζητήματα. Στα 3, μπορεί να σκεφτείτε, τα καταφέρνω, αλλά όσο μεγαλώνει το παιδί μπορεί να αισθάνεσαι διαφορετικά. Σου συνιστώ να ερευνήσεις και να υποβάλλεις αίτηση για ό, τι μπορείς.

Αποθήκευσε τα πάντα. Φαίνεται ότι όλοι θέλουν να τα καταγράφουν όλα. Ξεκίνα ένα φάκελο και αποθήκευσε τα σχολικά και ιατρικά έγγραφα. Μπορώ να σου εγγυηθώ ότι κάποιος θα τα θελήσει κάποια στιγμή. Αν τα έχεις έτοιμα όταν σου ζητηθούν θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο.

Βρες κάποιους φίλους, είτε online είτε αυτοπροσώπως, με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς το ταξίδι του αυτισμού. Δεν είναι εύκολο και θα υπάρξουν μέρες που θα αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αρκετά δυνατή για να συνεχίσεις. Εάν μπορείς να βρεις κάποια καλή υποστήριξη, να έχεις κάποιον να σε βοηθήσει σε μια κακή μέρα, να πάρεις προτάσεις και συμβουλές από αυτόν και να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη, τότε θα νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά!  Αλήθεια, δεν είσαι μόνη! Υπάρχουν τόσες πολλές οικογένειες που ασχολούνται με μια διάγνωση αυτισμού. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι ένας πλούτος γνώσης.

Γιόρτασε τα πάντα. Τα αγόρια μου πάντα έμοιαζαν να μαθαίνουν και να κάνουν τα πράγματα λίγο πιο αργά από τα περισσότερα. Έμαθα από νωρίς να γιορτάσω τις μικρές νίκες. Η πρόοδος μπορεί να μην είναι γρήγορη, αλλά υπάρχει – έτσι να ενθουσιάζεσαι όταν μαθαίνουν κάτι νέο.

Τα σχέδιά σου για το μικρό θα πρέπει σίγουρα να αλλάξουν. Καθώς μεγαλώνει, θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς τι μπορεί να κάνει. Μην αφήσεις αυτό να σε επηρεάσει.

Ο στόχος μου για τα αγόρια μου είναι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα. Θέλω και τα δύο αγόρια μου να εργαστούν και να έχουν κάποιες ευθύνες ως ενήλικες. Θα πάνε στο κολέγιο; Πιθανώς όχι, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχω μάθει να το αποδεχόμαστε, είναι εντάξει. Προσπαθώ να είναι οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να βάζουν τα πράγματα στις σακούλες, στα σούπερ μάρκετ ή να καθαρίζουν τραπέζια. Δεν ξέρω τι πραγματικά κρατά το μέλλον τους και δεν γνωρίζω τις περιστάσεις του παιδιού σου, αλλά μπορώ σχεδόν να σου εγγυηθώ ότι τα σχέδιά σου θα πρέπει να αλλάξουν, ώστε να είσαι προετοιμασμένη.

Νομίζω ότι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να σου πω ότι πραγματικά δεν ήρθε το τέλος. Θα αγωνιστείς γι’ αυτόν, θα τον αγαπήσεις και θα είσαι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του παιδιού σου. Θα είναι δύσκολο μερικές μέρες, αλλά να είσαι ευγνώμων και ενθουσιασμένη για κάθε επιτυχία και κάθε ορόσημο που κατακτά, γιατί αυτά τα πράγματα δεν θα φύγουν. Αυτό είναι πραγματικά μόνο η αρχή μιας νέας περιπέτειας. Κρατήσου γερά και ετοιμάσου για τη βόλτα!

Με εκτίμηση,

Μία γυναίκα δυο αυτιστικούς γιους

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή