Στην πεθερά μου: Σε ευχαριστώ που είσαι καλύτερη απ’ ότι θα μπορούσα ποτέ να τολμήσω να ζητήσω!

Στην πεθερά μου

Ξέρω ότι αναρωτιόσουν για μένα και το τι είδος άτομο είμαι. Μάλλον ανησυχούσες περισσότερο: μια νεαρή διαζευγμένη, μυστήρια γυναίκα στην οποία θα έπρεπε να χαμογελάς και να φέρεσαι ευγενικά για χάρη του γιου σου. Θα ομολογήσω ότι φοβήθηκα τον εαυτό μου. Φοβήθηκα ότι δεν θα με εγκρίνεις και ότι θα νομίζεις ότι δεν ήμουν αρκετά καλή για το γιο σας. Μέσα σε ένα χρόνο σχέσης άκουσα πολλά για σένα, αλλά το να ακούς μέχρι το να γνωρίσεις έχει μεγάλη απόσταση. Δεν μπορείς να φανταστείς την ανακούφιση που ένιωσα μετά από εκείνο το πρώτο γεύμα που φάγαμε όλοι μαζί, αφού συνειδητοποίησα ότι είσαι ευγενική και καθόλου εκφοβιστική. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα νιώθω τυχερή που σε έχω, και αυτό το συναίσθημα δεν θα σταματήσει ποτέ.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Έρχεται μια στιγμή όπου συνειδητοποιούμε πόσο ευλογημένοι είμαστε. Εγώ ένιωσα ευλογημένη στην αγάπη, την υγεία, τη φιλία και ιδιαίτερα την οικογένεια. Δεν θεωρώ την οικογένειά μου δεδομένη, και όταν πρόκειται για την οικογένειά μου που προέκυψε από το γάμο, είμαι απλά ευγνώμων. Είμαι ευγνώμων που ο γαμπρός μου, ο οποίος ήταν φίλος μου από το γυμνάσιο, είχε μόνο καλά λόγια να πει για μένα όταν άρχισα να βγαίνω με τον αδερφό του. Είμαι ευγνώμων που ήμουν ευπρόσδεκτη από μια νέα οικογένεια σαν να ήμουν πάντα μέλος της. Αλλά το πιο σημαντικό, είμαι ευγνώμων για εσένα, ένα από τα πιο ευγενικά, αγαπημένα και υποστηρικτικά άτομα που είμαι αρκετά τυχερή για να μπορώ να λέω “τους ανθρώπους μου”. Είναι σπάνιο να νιώθει κάποιος έτσι για την πεθερά του, και είμαι περήφανη που είμαι ένα από αυτά τα τυχερά άτομα με δύο μαμάδες που με αγαπούν άνευ όρων, ελαττωμάτων και λοιπών.

Όλοι τις έχουν ακούσει. Ιστορίες τρόμου για τις ταραχώδεις σχέσεις μεταξύ μιας πεθεράς και της νύφης της. Οι ιστορίες είναι πάντοτε παρόμοιες: η πεθερά δεν συμφωνεί για την κοπέλα που της έφερε ο γιος της, ή δεν θέλει να βοηθήσει πουθενά ή ακόμα και κάνει δολοπλοκίες για να τους χωρίσει.

Η οικογένεια όμως είναι τόσο σημαντική. Και ενώ είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους, παραλείποντας να βρουν το καλό μεταξύ τους για να έρθουν μαζί με αγάπη στην οικογενειακή μονάδα… Δεν κατηγορώ κανένα! Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να συμπαθήσουμε άλλους ανθρώπους, καθώς όλοι έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες, απόψεις, αξίες, κρίσεις κ.λπ. Χρειάζεται όμως προσπάθεια για να τα καταφέρουμε. Είμαι βέβαιη ότι οι περισσότερες γυναίκες το έχουν βιώσει σε ένα σημείο, γι ‘αυτό είμαι τόσο ευγνώμων για εσένα, τη άλλη μητέρα μου, τη πεθερά μου.

Θέλω να σε ευχαριστήσω που με ακούς και μου προσφέρεις καθοδήγηση όποτε τη χρειάζομαι. Γελάς με τα πράγματα που σου λέω και δεν με κρίνεις σκληρά. Μπορώ να είμαι ειλικρινής μαζί σου για τις ανησυχίες και τα παράπονα μου, γιατί ποτέ δεν ανησυχώ μήπως νομίσεις οτι δεν προσπαθώ. Μπορώ να κάνω ένα καυστικό σχόλιο για κάτι που έκανε ο σύζυγός μου και θα γελάσεις γι ‘αυτό μαζί μου αντί να πάρεις αμυντική στάση – γιατί τον γνωρίζεις καλύτερα και ξέρεις ότι το λέω με αγάπη! Με λίγα λόγια, μου επιτρέπεις να είμαι ο εαυτός μου.

Λαγτρεύω το γεγονός οτι η κόρη μου ενθουσιάζεται μόλις βλέπει τη “νάνα” της και ότι σε λατρεύει πραγματικά! Ποτέ δεν προσπάθησες να επέμβεις στην ανατροφή που της δίνουμε και σε ευχαριστώ γι’ αυτό. Ακούω πάντα τις συμβουλές σου, και τις ζητάω και από μόνη μου, και ξέρω ότι δεν θα επέμβεις παραπάνω απ’ όσο σου ζητήσουμε εμείς οι ίδιοι. Ξέρεις ότι η οικογένειά μας είναι ευτυχισμένη και ενθαρρύνεις αυτή την ευτυχία!

Ανυπομονώ να περάσω μαζί σου όλες τις μελλοντικές διακοπές, να στέκεσαι μαζί μας καθώς η κόρη μας θα έχει ρεσιτάλ χορού, θα γιορτάζει γενέθλια, θα αποφοιτεί από το γυμνάσιο και όταν θα παντρεύεται και θα κάνει τη δική της οικογένεια. Ξέρω σε αυτή τη ζωή είναι σημαντικό να μην θεωρείς τίποτα ως δεδομένο. Για κάθε φορά που ανταποκρίθηκες σε μια δύσκολη στιγμή μας, που ήσουν σίπλα μας σε κάθε οικογενειακή στιγμή, για κάθε φορά που μου είπες ότι ο γιος σου είναι τυχερός που με έχει, για κάθε φορά που φέρθηκες σαν φίλη, μητέρα,πεθερά και γιαγιά ταυτόχρονα…

Για όλα αυτά σε ευχαριστώ.

Σε ευχαριστώ που είσαι ΕΣΥ.

Από μια νύφη που έχει την τύχη να είναι μέρος της ζωής σου…

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή