“Στον ευαίσθητο γιο μου – Μην διστάζεις να δείξεις στον κόσμο την ευαίσθητη καρδιά σου!”

“Στον ευαίσθητο γιο μου – Μην διστάζεις να δείξεις στον κόσμο την ευαίσθητη καρδιά σου!”

Στον ευαίσθητο γιο μου

Υπάρχει μια σκηνή στην κλασική ταινία της δεκαετίας του ’80, Say Anything, όπου ο χαρακτήρας John Cusack, ο Lloyd, κρατά ένα στερεοφωνικό πάνω από το κεφάλι του, ενώ οι μελωδικές μελωδίες του “In Your Eyes” του Peter Gabriel γεμίζουν τον αέρα. Η φίλη του Lloyd τον είχε μόλις χωρίσει. Στεκόμενος έξω από το σπίτι της, παίζοντας αυτό το τραγούδι προς το ανοικτό παράθυρο της κρεβατοκάμαράς της ήταν μια μεγάλη χειρονομία για να προσπαθήσει να την κερδίσει πίσω.  Η καντάδα λειτούργησε φυσικά και όλοι συγκινηθήκαμε με τη χαρά του πρωταγωνιστή.

[babyPostAd] Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήθελα έναν άντρα που να μην φοβάται να δείξει την ευαίσθητη πλευρά του. Όντας όμως η μητέρα δύο αγοριών, μερικές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να αγωνίζεται καθώς ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνδρες ενθαρρύνονται να είναι σκληροί και να μην δείχνουν το συναίσθημά τους, μήπως θεωρηθεί ως αδυναμία. Προσωπικά, θεωρώ ότι είμαι σε θέση να εκφράσω το συναίσθημα ως δύναμη, αλλά βρήκα τον εαυτό μου να επαινεί τα αγόρια μου για την σκληρότητα τους. Αν τραυματιστούν, προσπαθώ να μην κάνω πολλά. Σκουπίζουμε τα δάκρυα και γυρίζουμε πίσω στο παιχνίδι. Μετανιώνω κάθε φορά, αλλά όταν λειτουργώ αυθόρμητα πάντα αυτό κάνω…

Αυτό είναι μέρος του λόγου για τον οποίο είμαι τόσο ευγνώμων ότι είμαι ευλογημένη με ένα γιο που μου δείχνει την ευαίσθητη πλευρά του σε καθημερινή βάση. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα αγοριού που είναι σκληρό και τρυφερό ταυτόχρονα.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη πτυχή της ευαισθησίας που λείπει από τον κόσμο, και αυτή είναι η ενσυναίσθηση. Εξ ορισμού, η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης και διάδοσης των συναισθημάτων των άλλων. Το 3χρονο μου έχει το δώρο της ενσυναίσθησης. Αισθάνεται και αγαπά με όλη του την καρδιά. Κάθε φορά που βλέπει κάποιον άλλο να κλαίει, θέλει να ξέρει γιατί – πολλές φορές κλαίει και μαζί του. Κάθε φορά που ο μεγάλος αδελφός του τραυματίζεται ή είναι αναστατωμένος, τα δάκρυα του θα σχηματιστούν στα μάτια του κατευθείαν. Και αν καταλάθος βλάψει κάποιον άλλο, καλά, τότε αρχίζει το κλάμα! Προσφέρει αγκαλιές για να διευκολύνει τους άλλους και μιλά τρυφερά όταν αισθάνεται κάθε είδους θλίψη. Είναι μια ευαίσθητη ψυχή που αισθάνεται όλα τα αισθήματα. Δεν φοβάται να παρουσιάσει τα συναισθήματά του επειδή δεν γνωρίζει πραγματικά κανένα άλλο τρόπο σε αυτό το στάδιο της ζωής του. Η ευαίσθητη φύση του είναι δώρο στην οικογένειά μας.

Θέλω και τα δύο μου αγόρια μου να μεγαλώσουν για να είναι σίγουροι και ισχυροί άνδρες. Θέλω να είναι αρκετά ανθεκτικοί ώστε να είναι σε θέση να αντέχουν τις καταιγίδες που η ζωή θα του φέρει. Θέλω να είναι σταθεροί και αξιόπιστοι για τους μελλοντικούς συνεργάτες τους.

Αλλά θέλω επίσης να είναι άνετοι στο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ειδικά όταν φτάνουν αυτές οι καταιγίδες. Θέλω να νιώσουν όλα τα αισθήματα. Θέλω να καταλάβουν πραγματικά ότι ακόμα και αν σχηματιστεί ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος με τα χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε το κέλυφος και να δείξουμε στον κόσμο την απαλή καρδιά που κτυπά από μέσα. Επειδή οι άνδρες μπορούν να είναι ισχυροί και να δείχνουν ταυτόχρονα την ευαίσθητη πλευρά τους. Οι άνδρες μπορεί να είναι δυνατοί και επίσης να είναι τρυφεροί. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αμοιβαία αποκλειστικά.

Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε μια καλή οπτική υπενθύμιση, απλά προχωρήστε και παρακολουθήστε τη σκηνή που περιέγραψα από το Say Anything. Ή καλύτερα ακόμα, παρακολουθήστε ολόκληρη την ταινία. Σίγουρα η καρδιά σας θα λιώσει, όπως και η δική μου.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή