Στρες πριν τις γιορτές; Φέτος θα το αποφύγουμε!

Holiday-Stress

Ο τελευταίος μήνας του έτους μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικός. Τί να πρωτοπληρώσω με το δώρο –για όσους παίρνουν ακόμα, πως θα ρυθμίσω την ισορροπία εργασίας – οικογενειακής ζωής, τι θα κάνουν τα παιδιά όσο έχουν διακοπές από το σχολείο, επισκέψεις από συγγενείς, ψώνια για δώρα, μεγαλειώδη μαγειρικά σχέδια. Και για όσους έχουν κάποιο διοικητικό ρόλο σε επιχειρήσεις, πρέπει να ρυθμιστούν οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις, σχέδια αδειών και τόσα πολλά άλλα. Αυτά ενώ υποτίθεται ότι στις γιορτές ο στόχος είναι να αισθανθούμε χαρά, αγάπη και ηρεμία, να απολαύσουμε χρόνο εκτός δουλειάς και ποιοτικές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Από την Αννίτα Νιάκα-sofokleousin.gr

Παρ’ ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τη συντριπτική πλειονότητα από εμάς, υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το στρες των γιορτών και να λάβουμε τα «δώρα» που μπορεί να μας προσφέρει αυτή η περίοδος, αρκεί να το θέλουμε. Ορίστε μερικές ιδέες:

1. Βάλε τα «ναι» σου σε σειρά προτεραιότητας

Είναι αδύνατον να λέμε «ναι» σε κάθε πρόσκληση στη ζωή μας, είτε αυτή αφορά ένα δείπνο, είτε την ανάληψη μιας δουλειάς για την οποία δεν έχουμε το χρόνο. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην ευρύτερη περίοδο των εορτών, που η ατζέντα γεμίζει με τόσα πολλά δρώμενα. Για να αποφύγεις να αγχωθείς, καλύτερα να γίνεις ιδιαίτερα επιλεκτικός όσο αφορά τις προσκλήσεις που θα αποδεχθείς, αλλά και να αποφύγεις να αναλάβεις νέες εργασίες, που θα απαιτήσουν υπέρμετρο επιπλέον χρόνο από το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά σου.

2. Ευχήσου έξυπνα

Εάν έχεις επιχείρηση, ίσως συνηθίζεις να στέλνεις ευχετήριες κάρτες. Σίγουρα, είναι όμορφο να σκέφτεσαι και να ευχαριστείς τους πελάτες και τους συνεργάτες σου. Όμως το να αγοραστούν οι σωστές κάρτες, να γραφτούν τα μηνύματα, να υπογραφούν και να ταχυδρομηθούν, χρειάζεται αρκετό χρόνο και έχει και κάποιο κόστος. Γιατί φέτος να μη στείλεις τις ευχετήριες κάρτες σου μέσω email; Θα χρειαστείς πολύ λιγότερο χρόνο, καθόλου χρήμα, ενώ το μήνυμά σου και πάλι θα φτάσει στους παραλήπτες. Συν ότι δεν θα συμβάλλεις να κοπούν δεντράκια!

3. Νιώσε -και δείξε- τα συναισθήματά σου

Οι γιορτές μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα συναισθηματική περίοδος. Γιατί λοιπόν να αποφύγεις ή να κρύψεις τα συναισθήματά σου; Εάν τα δείξεις, δεν θα αισθανθείς καλύτερα μόνο εσύ, αλλά και η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι ή το προσωπικό σου. Όλοι προτιμούν να συναναστρέφονται ή να εργάζονται με ανθρώπους αυθεντικούς, που δείχνουν τον αληθινό εαυτό τους.

4. Θυμήσου το «μήνυμα»

Οι γιορτές μας καλούν να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να επανασυνδεθούμε με τη χαρά και την εσωτερική μας ηρεμία. Εάν πρόκειται να περάσουμε μεγάλο τμήμα των ημερών αυτών στον εργασιακό μας χώρο, ας μη ξεχνάμε να μεταφέρουμε και εκεί την εορταστική ατμόσφαιρα και να μοιραστούμε αγάπη, χαρά και γαλήνη και με τους ανθρώπους που εργαζόμαστε μαζί.

5. Άφησε την καρδιά σου να είναι ο οδηγός

Όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είτε στο πλαίσιο της δουλειάς, είτε στο οικογενειακό και κοινωνικό σου περιβάλλον, άφησε την καρδιά σου να είναι ο οδηγός και όχι μόνο το μυαλό σου. Επέτρεψε στην κατανόηση και τη συμπόνοια σου να εκφραστούν, βάζοντας τον εαυτό σου στη θέση τους. Τι μπορώ να κάνω για να αισθανθούν ότι τους εκτιμώ και μου είναι σημαντικοί;

6. Δείξε καλοσύνη προς τον εαυτό σου

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στο τέλος του έτους είναι να κοιτάζουμε πίσω και να αισθανόμαστε ενοχές για κάποια πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε. Γιατί να μη φερθούμε καλά και στον εαυτό μας; Αντί για ενοχές, ας πάρουμε μαθήματα για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα το επόμενο έτος και στο εξής.

Και ας θυμόμαστε: Μια ζωή την έχουμε. Ας τη ζήσουμε με πληρότητα.