Συντονισμός χεριών-ματιών | Μια ικανότητα σημαντική για τα νήπια 2-3 χρόνων

Κείμενο από τον Στέλιο Μαντούδη* για το babyradio

Ο Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής τονίζει ότι το διάστημα από τα 2,6 μέχρι τα 3 χρόνια είναι μια περίοδος με πολλά αναπτυξιακά επιτεύγματα. Το μωράκι έχει γίνει πια μικρός άνθρωπος, μεγάλωσε.

Το δίχρονο έχει πια επιδέξια δάχτυλα

Γίνεται ικανό μόνο του να κάνει σχεδόν τους περισσότερους μικροχειρισμούς με τα δάχτυλα και να μην έχει την ανάγκη της βοήθειας από τους ενήλικες.

Τι είναι ο οπτικοκινητικός συντονισμός

Είναι μία ικανότητα που βοηθάει το παιδί να κάνει λεπτές εργασίες με τα δάχτυλα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται η συνεργασία των ματιών με τα χέρια, επισημαίνει ο κος Μαντούδης.

Ο οπτικοκινητικός συντονισμός και η αυτοπεποίθηση

Το γεγονός ότι ένα νήπιο μπορεί να χειρίζεται τα δάχτυλά του, τα χέρια του και να φτιάχνει κατασκευές με τουβλάκια, μπορεί να χειρίζεται το μολύβι ή ακόμα να ντύνεται και να γδύνεται μόνο του, όλα αυτά τα απλά πράγματα, όταν ένα νήπιο μπορεί να τα κάνει μόνο του, γεμίζει αυτοπεποίθηση και θετικά αισθήματα ικανοποίησης.

Κατασκευές- ζωγραφιές- αυτοεξυπηρέτηση

Στα 2,6 χρόνια το παιδί έχει πολλές ικανότητες που αλληλοδιαπλέκονται απίστευτα. Ο συντονισμός χεριών ματιών σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και την επιμονή του σημαίνουν ότι από εδώ και πέρα το νήπιο θα μπορεί να κάνει όλο και πιο σύνθετες εργασίες και δραστηριότητες.

Τι πρέπει να με ανησυχήσει

Αν ένα νήπιο 2 χρόνων δεν μπορεί να παίξει ένα παιχνίδι που είναι για αυτή την ηλικία.

Αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα τα παιχνίδια, δηλαδή τα σκορπάει, τα πετάει, τα δαγκώνει, τα βάζει στο στόμα.

Αν δε συγκεντρώνεται να παίξει ένα παιχνίδι ή δεν έχει την επιμονή για να το ολοκληρώσει, σηκώνεται και φεύγει, δε δείχνει ενδιαφέρον.

Η γνώμη του ειδικού

Ο οπτικοκινητικός συντονισμός και οι λεπτοί χειρισμοί είναι εξέχουσας σημασίας, όπως βέβαια και οι άλλες αναπτυξιακές ικανότητες. Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να εξασκηθούν. Δώστε τους την ευκαιρία και το χρόνο να κάνουν ό,τι μπορούν μόνα τους. Αν πάλι διαπιστώνετε ορισμένα από τα ανησυχητικά σημάδια επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou