Τα 4 βασικά υπερηχογραφήματα στην εγκυμοσύνη

βασικά υπερηχογραφήματα

Το τεστ εγκυμοσύνης μόλις έδειξε ότι περιμένετε μωρό και εσείς πετάτε από τη χαρά σας! Συγχαρητήρια! Αν θέλετε να μάθετε ποια υπερηχογραφήματα είναι τα βασικά για την εγκυμοσύνη σας και πότε γίνονται, η μαία Κατερίνα Μπέκιου τα εξηγεί αναλυτικά.

11ο Υπερηχογράφημα

Το πρώτο υπερηχογράφημα γίνεται συνήθως την 5η ή την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης αμέσως μετά το τεστ εγκυμοσύνης που έχετε πραγματοποιήσει στο σπίτι.

Γίνεται συνήθως διακολπικά και σε αυτό επιβεβαιώνουμε την εγκυμοσύνη, προσδιορίζουμε την ηλικία της κύησης και την πιθανή ημερομηνία του τοκετού, το οποίο γίνεται βάσει του μεγέθους του μωρού σας, που σε αυτό το στάδιο της κύησης είναι περίπου 7-10 χιλιοστά.

22ο Υπερηχογράφημα

Το επόμενο υπερηχογράφημα είναι αυτό της αυχενικής διαφάνειαςΣε αυτό το υπερηχογράφημα μετράμε το πάχος του αυχένα του μωρού. Πραγματοποιείται την 11η έως την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Με αυτή την εξέταση βλέπουμε αν το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, σε συνδυασμό με κάποιες άλλες παραμέτρους όπως η ηλικία της μητέρας και το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο η εξέταση δεν δίνει διάγνωση παρά μόνο ένα έναυσμα για περαιτέρω έλεγχο.

33ο Υπερηχογράφημα

Είναι η Β’ επιπέδου και πραγματοποιείται την 20η με 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, όπου το μωράκι σας είναι πλέον ολοκληρωμένο.

Σε αυτή την εξέταση πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος της ανατομίας και της φυσιολογικής ανάπτυξης του μωρού, από το κεφάλι του μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού.

44ο Υπερηχογράφημα

Στη συνέχεια πραγματοποιείται το Doppler. Πραγματοποιείται συνήθως την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Σε αυτό μετράμε την καλή κυκλοφορία των αγγείων που υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη, όπως για παράδειγμα τα αγγεία του ομφάλιου λώρου.

Μπορεί να επαναληφθεί την 36η εβδομάδα της κύησης, αλλά σίγουρα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάλι όταν η εγκυμοσύνη ξεπεράσει τις 40 εβδομάδες σε συνδυασμό με το βιοφυσικό προφίλ.