Τα δίδυμα είναι υπερκινητικά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Τα περισσότερα παιδιά δεν κάθονται λεπτό. Τρέχουν, χοροπηδούν, ανεβοκατεβαίνουν σε ότι βρουν μπροστά τους. Υπάρχουν όμως και κάποια παιδιά που δεν μπορούν να παραμείνουν καθιστά και να συγκεντρωθούν σε κάτι ούτε για λίγα λεπτά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε κάποιες περιπτώσεις και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε οι γονείς;
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd] Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει κυρίως τη συμπεριφορά, την καθημερινή αλλά και σχολική ζωή των παιδιών. Τα παιδιά, με αυτές τις διαταραχές, χαρακτηρίζονται ως παρορμητικά, απρόσεχτακαι υπερκινητικά.
Σε μαθησιακό επίπεδο, γράφουν γρήγορα και δυσανάγνωστα, κάνουν ορθογραφικά λάθη, η ροή στην ανάγνωση είναι αργή, εμφανίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση ποιημάτων, αργούν να ολοκληρώσουν τις αριθμητικές πράξεις, δείχνουν εμφανή εκνευρισμό και ανυπομονησία στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, υστερούν στην κοπτική και στη ζωγραφική λόγω ανεπάρκειας ελέγχου λεπτών κινήσεων, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο ελεύθερο παιχνίδι.
Σύμφωνα με έρευνες, τα χαρακτηριστικά των αγοριών με ΔΕΠ-Υ γίνονται εμφανή πριν από την ηλικία των 7 χρόνων και διαρκούν περισσότερο.
Τα χαρακτηριστικά των κοριτσιών με ΔΕΠ-Υ γίνονται εμφανή μετά την ηλικία των 8 χρόνων. Η αναλογία αγοριών προς κοριτσιών κυμαίνεται από 3:1 έως 5:1. Έρευνες που έγιναν σε δίδυμα, έδειξαν πως όταν ένας από τους δύο γονείς, έχει ΔΕΠ-Υ, τότε οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν 76% έως και 80% πιθανότητες να κληρονομήσουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά των διαταραχών σε σύγκριση με τα διζυγωτικά δίδυμα.
Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός διδύμων, όταν ένα από τα δύο παιδιά του διαγνωστεί με ΔΕΠ–Υ;
- Πρωτίστως, είναι σημαντικό ο ίδιος ο γονιός να ενημερωθεί για το φαινόμενο της ΔΕΠ-Υ. Έπειτα, με απλά και κατανοητά λόγια ενημερώνει και μέσα από εικόνες που δείχνουν χαρακτηριστικά των παιδιών με ΔΕΠ-Υ (για παράδειγμα ένα παιδί που σηκώνεται συνεχώς από το θρανίο ή ένα παιδί που κοιτάζει συνεχώς έξω από το παράθυρο και δεν προσέχει στο μάθημα) και τα δύο παιδιά.
- Ο γονιός, ανάλογα με τις ανάγκες και των δύο παιδιών, ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα ρουτίνας. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ προτιμούν τη ρουτίνα, γιατί νιώθουν πιο ασφαλή. Δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα οι εκπλήξεις.
- Ο γονιός βάζει σε ένα εμφανές σημείο, το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών. Αν υπάρχει κάποια αλλαγή, ο γονιός ενημερώνει τα παιδιά.
- Ο χώρος για τη μελέτη των παιδιών, πρέπει να είναι ευχάριστος, φωτεινός και να μην υπάρχουν πολλά ερεθίσματα. Πάνω στο γραφείο βρίσκονται, μόνο, τα απαραίτητα.
- Στο παιδί με ΔΕΠ-Υ, οι ασκήσεις που έχει για το σχολείο, χωρίζονται σε μικρά μέρη και ξεκινά με τα πιο δύσκολα μαθήματα. Εφόσον το παιδί εμφανίσει σημάδια κούρασης ή έλλειψη συγκέντρωσης, διακόπτει τη μελέτη για ένα τέταρτο. Κατά τη διάρκεια αυτή της διακοπής, κάνει κάτι που τον ευχαριστεί (μπορεί να θεωρηθεί και ως επιβράβευση που κατάφερε και κάθισε για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην καρέκλα του και ολοκλήρωσε έστω και κάτι μικρό). Σε αυτό το τέταρτο, μπορούν να δίδυμα να κάνουν κάτι μαζί, όπως να παίξουν μπάλα ή να φτιάξουν κάτι μικρό με Lego. Με το που τελειώνει η ώρα του διαλείμματος, είναι σημαντικό να γίνεται η υπενθύμιση, πως τώρα είναι η ώρα να συνεχιστεί η μελέτη.
- Όταν το παιδί με ΔΕΠ-Υ, δείχνει σωστή συμπεριφορά και ολοκληρώνει, μέσα σε φυσιολογικά, πλαίσια τις σχολικές του υποχρεώσεις, ο γονιός το επιβραβεύει με ένα παγωτό, μια βόλτα με το ποδήλατο, παιχνίδι με τους φίλους του. Είναι σημαντικό για αυτό να νιώθει πως τα καταφέρνει, αλλά και να εκτονώνεται κατά τη διάρκεια τη μέρας.
- Μετά την ολοκλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων, ο γονιός δείχνει στο παιδί ,όσες φορές χρειαστεί, τον τρόπο που τοποθετούνται τα βιβλία και τα τετράδια μέσα στην τσάντα.
- Η διαδικασία του ύπνου είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ (μελέτες έδειξαν πως τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν διαταραχές ύπνου). Ο γονιός δε διαπραγματεύεται την καθιερωμένη ώρα του ύπνου. Ένα χλιαρό μπάνιο και ένα ζεστό γάλα θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.
Σαφώς, όλα τα παραπάνω είναι στη θεωρία. Στην πράξη, τα πράγματα διαφέρουν κατά πολύ. Ως γονείς διδύμων, με παιδιά που μεγαλώνουν μαζί, και που πολλές φορές είναι δύσκολο για αυτά να κατανοήσουν πολλά πράγματα, πέρα από την απεριόριστη αγάπη μας, οφείλουμε να ενημερωνόμαστε, να έχουμε ανθρώπους να μας καθοδηγούν και να μας συμβουλεύουν, και ας μη συμφωνούμε πάντα με αυτά που γράφουν ή λένε.