Τα αιθέρια έλαια του χειμώνα

Τα αιθέρια έλαια του χειμώνα

Μπορούν να αποτελέσουν όπλα στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα μικροπροβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν τώρα το χειμώνα. Βήχας, ξηροδερμία, καταρροή, μυϊκοί πόνοι, όλα αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων.

[babyPostAd]Μπορούμε να τα βρούμε εύκολα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή καλλυντικά, στα φαρμακεία, ακόμα και στο Διαδίκτυο. Ξέρουμε, όμως, ποια αιθέρια έλαια να επιλέξουμε και πώς ακριβώς να τα χρησιμοποιήσουμε; Γνωρίζουμε τις δυνατότητές τους, αλλά και τους περιορισμούς στη χρήση τους; Ξέρουμε ποια είναι η σωστή δοσολογία τους; Δυστυχώς, για το πώς μπορούν να μας βοηθήσουν δεν υπάρχουν πολλές έρευνες. Σίγουρα, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αιθέρια έλαια μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Ας δούμε, λοιπόν, πώς να τα διαλέξουμε ανάλογα με το πρόβλημα που μας απασχολεί κάθε φορά.

4 ερωτήσεις στον αρωματοθεραπευτή


1. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια;
Προσθέτοντάς τα:
■ Σε κάποιο λάδι βάσης (π.χ. τζοτζόμπα ή αμυγδαλέλαιο), ουδέτερη κρέμα ή ζελέ (π.χ. αλόη) και κάνοντας στη συνέχεια ολιστικό μασάζ σε ολόκληρο το σώμα ή επάλειψη στο σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα (π.χ. έκζεμα).
■ Στον αρωματικό λύχνο.
■ Στο λουτρό (γεμίζουμε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και μπαίνουμε μέσα) ή το ποδόλουτρο. Θα πρέπει να προσέξουμε να μη ρίξουμε τα αιθέρια έλαια κατευθείαν στο νερό (στο λουτρό ή το ποδόλουτρο), αλλά προηγουμένως να τα διαλύσουμε σε 1 κουταλάκι μέλι ή να τα αραιώσουμε σε 1 κουταλάκι οινόπνευμα (π.χ. βότκα).

2. Πόσες σταγόνες χρησιμοποιούμε τη φορά;
Μέχρι 6 στο λύχνο, 10 στο λουτρό, 7 στο ποδόλουτρο, 18 στα 30 ml λαδιού για μασάζ, 9 σε 30 γρ. κρέμας ή ζελέ βάσης.

3. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι;
Η χρήση τους απαγορεύεται στις εγκύους και τις θηλάζουσες, στα παιδιά κάτω των 3 ετών, ενώ σε όσα είναι μέχρι 12 ετών η δόση μειώνεται στο μισό. Όποιος έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του και τον αρωματοθεραπευτή πριν τα χρησιμοποιήσει. Επίσης, τα αιθέρια έλαια απαγορεύονται στους καρκινοπαθείς και σε όσους κάνουν χημειοθεραπεία. Στους διαβητικούς επιτρέπεται μόνο ο ευκάλυπτος και η αχιλλέα.

4. Για πόση ώρα να κάνω αρωματοθεραπεία;
Το λουτρό και το ποδόλουτρο ξεκινούν με χλιαρό νερό και πρέπει να διαρκούν 10-15 λεπτά (μέχρι να κρυώσει το νερό) και τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται στον αρωματικό λύχνο.

Πονοκέφαλος

Τα αιθέρια έλαια βοηθούν προληπτικά αλλά και στη διάρκεια των κρίσεων.

Ποια να επιλέξουμε
Βασιλικό, μαύρο πιπέρι, λεβάντα, γεράνι, χαμομήλι ή ευκάλυπτο.

Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε

Ανάλογα με το ποια είναι η αιτία του πονοκεφάλου, μπορούμε να βάλουμε στον αρωματικό λύχνο μέχρι 6 σταγόνες αιθέριων ελαίων.

Ειδικότερα: 
■ Όταν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με το άγχος: Από 2 σταγόνες αιθέριων ελαίων βασιλικού και μαύρου πιπεριού.
■ Όταν υπάρχουν ορμονικοί λόγοι: Από 2 σταγόνες λεβάντας ή γερανιού.
■ Όταν είναι αποτέλεσμα υπερδραστηριότητας: 2 σταγόνες χαμομηλιού.
■ Όταν προκαλείται από αλλεργίες ή κρυώματα: Μπορούμε να βάλουμε 1-2 σταγόνες ευκαλύπτου σε νερό που βράζει και να εισπνεύσουμε από τη μύτη.

Τι να προσέχουμε
Να αποφεύγουμε τη γαρδένια, που μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο, καθώς και το βασιλικό σε μεγάλες δοσολογίες, γιατί είναι σχετικά τοξικός.

Βήχας

Τα αιθέρια έλαια λειτουργούν ως πολύ αποτελεσματικά αποχρεμπτικά.

Ποια να επιλέξουμε
Ροδόξυλο, μέντα, ευκάλυπτο, λεβάντα, καγιεπούτη.

Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε
Αν ο βήχας οφείλεται σε ίωση, μπορούμε να βάλουμε στο λύχνο 2 σταγόνες από μέντα, 2 από ευκάλυπτο και 2 από λεβάντα. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε ένα χλιαρό λουτρό και να προσθέσουμε -αφού πρώτα τα διαλύσουμε σε μέλι ή οινόπνευμα- 3 σταγόνες από ευκάλυπτο, 3 από μέντα και 3 από καγιεπούτη ή να προσθέσουμε 18 σταγόνες (συνολικά) από αυτά τα 3 αιθέρια έλαια σε 30 ml λάδι βάσης και να κάνουμε ένα ολιστικό μασάζ. Αν ο βήχας είναι νευρικής φύσης, μπορούμε να ρίξουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ροδόξυλου στο λύχνο.

Τι να προσέχουμε
Κάποια αιθέρια έλαια μπορεί να μας προκαλούν αλλεργία, οπότε και να επιδεινώσουν τελικά το βήχα μας.

Χειμωνιάτικη θλίψη


Για τη θλίψη και τη μελαγχολία του χειμώνα επιλέγουμε αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή και κιτροειδή. Ποια να επιλέξουμε
Περγαμόντο, νέρολι (από το άνθος της νεραντζιάς), ιλάνγκ-ιλάνγκ.

Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε
Σε 30 ml λαδιού βάσης, προσθέτουμε (συνολικά) 18 σταγόνες από αιθέρια έλαια περγαμόντου, νέρολι και ιλάνγκ-ιλάνγκ και κάνουμε ολιστικό μασάζ. Στο λύχνο ρίχνουμε (συνολικά) 6 σταγόνες από αιθέρια έλαια περγαμόντου, νέρολι και ιλάνγκ-ιλάνγκ. Επίσης, μπορούμε σε ένα χλιαρό λουτρό να προσθέσουμε -αφού πρώτα τα διαλύσουμε σε μέλι ή οινόπνευμα- (συνολικά) 6 σταγόνες από περγαμόντο, νέρολι και ιλάνγκ-ιλάνγκ.

Τι να προσέχουμε
Να αποφεύγουμε τη βαλεριάνα, γιατί έχει ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες. Επίσης, τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί είναι φωτοτοξικά.

Ξηροδερμία


Τα αιθέρια έλαια μπορούν γενικά να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εκζεμάτων, που επιδεινώνονται από το στρες και το κρύο. Ποια να επιλέξουμε
Περγαμόντο, γεράνι και πετιτγκρέιν (που το παίρνουμε από τα φύλλα της νεραντζιάς).
Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε
Σε 30 γρ. ζελέ αλόης ή σε 30 γρ. κρέμα βάσης, προσθέτουμε 9 σταγόνες (συνολικά) από αιθέρια έλαια περγαμόντου, γερανιού και πετιτγκρέιν και με το μείγμα αλείφουμε το δέρμα στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα.
Τι να προσέχουμε
Το χειμώνα, αυτά τα αιθέρια έλαια θα μας βοηθήσουν, το καλοκαίρι όμως, που τα προβλήματα της ξηροδερμίας ευτυχώς βελτιώνονται, δεν είναι πάντα απαραίτητα.

Καταρροή

Μία πολύ καλή επιλογή για να μπορέσουμε να ανακουφιστούμε από το συνάχι αποτελούν και τα αιθέρια έλαια.

Ποια να επιλέξουμε
Μέντα και μαύρο πιπέρι.

Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε

Μπορούμε να προσθέσουμε 2 σταγόνες καμφορά ή 4 σταγόνες μέντα και 3 μαύρο πιπέρι σε νερό που βράζει, να σκεπάσουμε το κεφάλι μας με μια πετσέτα και να εισπνεύσουμε από τη μύτη. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε σε 30 ml λάδι βάσης 18 σταγόνες (συνολικά) από tea tree, μέντα, μαύρο πιπέρι και ευκάλυπτο και να κάνουμε ολιστικό μασάζ σε ολόκληρο το σώμα. Το μασάζ αυτό θα μας βοηθήσει όχι μόνο στο συνάχι, αλλά και στο κρυολόγημα και τον πυρετό.

Τι να προσέχουμε
Η καμφορά, η μέντα και ο ευκάλυπτος απαγορεύονται στην ομοιοπαθητική.

Μυϊκοί πόνοι

Με τα αιθέρια έλαια θα ανακουφιστούμε από τους πόνους του χειμώνα. Ποια να επιλέξουμε
Ύσσωπο, λεβάντα, tea tree.

Πώς να τα χρησιμοποιήσουμε
Μπορούμε να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε λάδι καγιέν. Σε 30 ml από αυτό το λάδι, προσθέτουμε 18 σταγόνες (συνολικά) αιθέριο έλαιο από ύσσωπο και tea tree και κάνουμε ένα ολιστικό μασάζ. Επίσης, μπορούμε σε 1 κουταλάκι βότκα να διαλύσουμε 9 σταγόνες (συνολικά) από ύσσωπο, tea tree και λεβάντα, να το ρίξουμε σε χλιαρό νερό και να κάνουμε ποδόλουτρο για 15 λεπτά.

Τι να προσέχουμε
Ο ύσσωπος απαγορεύεται στους επιληπτικούς.

Πηγή: Vita.gr